3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CUCUMIS L., CASTRAVETE, PEPENE, fam. Cucurbitaceae. Gen originar din Africa, Asia, America, cca 38 specii, erbacee, agățătoare sau întinse pe sol, anuale sau perene, aspre. Frunze lobate, nelobate sau crestate. Cîrcei simpli, uneori cu spini. Flori galbene, monoice, marginea caliciului cu 5 lobi, corolă rotundă sau campanulată, adînc-lobată, în 5 lobi lunguieți sau ovali, cu vîrf ascuțit, cele femele singulare, rareori în buchet, stil scurt cu 3-5 stigmate, cele mascule în buchet, rareori singulare, 3 stamine și un rest de ovar glandulos. Fruct subglobulos sau oblong-cărnos, cu mai multe semințe în 3 sau mai multe rînduri.

Cucumis melo L. «Pepene galben». Specie care înflorește în mai-aug. Flori (cu corolă galbenă-palid) monoice. Plantă anuală, erbacee, tulpină lungă și subțire, întinsă pe pămînt sau agățătoare, cu cîrcei, prevăzută cu peri aspri. Fruct cu cca 10 coaste, neted sau reticulat, globulos sau oval, comestibil, cu miezul galben sau portocaliu. Frunze lobate, pe margini sinuat-dințate.

Cucumis sativus L. « Castravete ». Specie care înflorește în mai-iun. Flori cu corolă galbenă. Plantă anuală, erbacee. Tulpină agățătoare cu cîrcei și peri rigizi. Fructe lunguiețe, comestibile, verzi, galbene la maturitate, miezul verde sau alb. Frunze cordiforme, aspre la pipăit, cu 3-4 lobi acuți și cîrcei simpli.

Intrare: Cucumis (gen de plante)
Cucumis (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Cucumis
Intrare: Cucumis melo
Cucumis melo  nomenclatura binară
compus
  • Cucumis melo
Intrare: Cucumis sativus
Cucumis sativus  nomenclatura binară
compus
  • Cucumis sativus