11 definiții pentru abstracționism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ABSTRACȚIONISM s. n. 1. Tendință care acordă abstracțiunilor aceeași valoare cu aceea a realităților concrete. 2. Artă abstractă. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. abstractionnisme.

abstracționism sn [At: DEX2 / P: ~ți-o- / E: fr abstractionnisme] Curent în artele plastice europene, a cărui trăsătură dominantă o constitue încercarea de a elimina din reprezentarea operei de artă orice referire la realitățile exterioare, ideile și sentimentele fiind redate prin pete de culoare sau prin figuri geometrice.

ABSTRACȚIONISM s. n. Curent în artele plastice europene, a cărui trăsătură o constituie încercarea de a elimina din reprezentarea operei de artă orice referire la realitățile exterioare, ideile și sentimentele fiind relatate prin pete de culoare sau prin figuri geometrice; artă abstractă. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. abstractionnisme.

ABSTRACȚIONISM s. n. Curent decadent în arta plastică din țările burgheze, care reprezintă figurile concrete prin pete colorate sau construcții geometrice complicate. [Pr.: -ți-o-] – Fr. abstractionnisme.

ABSTRACȚIONISM s.n. 1. Folosirea excesivă a abstracțiilor. 2. Curent în artele plastice care se folosește de pete colorate sau de construcții geometrice complicate pentru redarea imaginilor sau a figurilor concrete. ♦ Direcție generală în arta contemporană, caracterizată prin intelectualizarea, reducția abstractă și incifrarea imaginii. 3. (Fil.) Tendința de a da abstracțiilor o valoare egală aceleia a realităților concrete. [ Pron. -ți-o-. / < fr. abstractionnisme].

abstracționism s. n. artă abstractă. (< fr. abstractionnisme)

ABSTRACȚIONISM n. Curent artistic contemporan, caracterizat prin reducția abstractă și incifrarea imaginii. [Sil. abs-trac-ți-o-] /<fr. abstractionnisme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

abstracționism s. n. (sil. -ți-o-; mf. abs-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ABSTRACȚIONISM s. artă abstractă, artă nonfigurativă.

Intrare: abstracționism
  • silabație: -ți-o-nism info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • abstracționism
  • abstracționismul
  • abstracționismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • abstracționism
  • abstracționismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

abstracționismsubstantiv neutru

  • 1. Tendință care acordă abstracțiunilor aceeași valoare cu aceea a realităților concrete. DEX '09
    • diferențiere Folosirea excesivă a abstracțiilor. DN
  • 2. Curent în artele plastice europene, a cărui trăsătură o constituie încercarea de a elimina din reprezentarea operei de artă orice referire la realitățile exterioare, ideile și sentimentele fiind relatate prin pete de culoare sau prin figuri geometrice; artă abstractă. DEX '09 MDA2 DN
    • 2.1. Direcție generală în arta contemporană, caracterizată prin intelectualizarea, reducția abstractă și încifrarea imaginii. DN
  • 3. filozofie Tendința de a da abstracțiilor o valoare egală aceleia a realităților concrete. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.