18 definiții pentru polonez (adj.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

POLONEZ, -Ă, polonezi, -e, s. m., s. f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația Poloniei sau este originară de acolo; polon (1). 2. Adj. Care aparține Poloniei sau polonezilor (1), privitor la Polonia ori la polonezi; polon (2). ◊ Covrig polonez = produs de patiserie în formă de colăcel preparat din aluat de cozonac îmbibat cu sirop de zahăr și presărat cu miez de nucă. ♦ (Substantivat, f.) Limbă vorbită de polonezi (1). 3. S. f. Dans de origine poloneză (2), în tempo moderat și în măsura de 3/4, cu ritm viguros și cu caracter maiestuos, solemn, asemănător marșului; melodie după care se execută acest dans. 4. S. m. Sortiment de cârnați proaspeți preparați din carne de vită și de porc, afumată la cald și apoi fiartă; (fam.) poliș. – Din fr. polonais.

polonez, ~ă [At: CR (1848), 31/14 / Pl: ~i, ~e / E: fr polonais] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația de bază a Poloniei Si: polon (1-2), (îvp) leah (1-2), (îrg) poleac (1-2). 3-4 smf, a (Om) originar din Polonia Si: polon (3-4), (îrg) poleac (3-4). 5 smp Populație care locuiește în Polonia Si: poloni (5), (îrg) poleaci (5). 6-7 a Care aparține (Poloniei sau) polonezilor (5) Si: polon (6-7), (îrg) poleac (6-7), polecesc (1-2), (înv) leșesc (1-2), polonesc (1-2). 8-9 a Privitor (la Polonia sau) la polonezi (5) Si: polon (8-9), (îrg) poleac (8-9), polecesc (3-4), (înv) leșesc (3-4), polonesc (3-4). 10-11 sf, a (Șîs limba ~ă) (Limbă) vorbită de poloni (5) Si: polonă (10-11). 12 a (Îs) Covrig ~ Produs de patiserie în formă de colăcel, preparat din aluat de cozonac, presărat cu nucă și îmbibat cu sirop de zahăr. 13 sfa Dans de origine poloneză, în tempo moderat, cu ritm viguros și cu caracter maiestuos, solemn, asemănător marșului. 14 sfa Melodie după care se execută poloneza (12). 15 sf Compoziție muzicală instrumentală în trei timpi, a compozitorilor romantici Vz polcă1 (2). 16 sm Sortiment de mezel proaspăt de forma unui cârnat, din carne de vită și porc, tocată fin, afumată la cald și apoi fiartă Si: (fam) poliș. 17 sf Haină sau rochie femeiască strânsă pe talie, purtată în trecut Vz polcă2. 18 sf (Înv) Material textil subțire pentru căptușeli. 19 sfp (Înv) Ghete femeiești cu carâmb înalt.

POLONEZ, -Ă, polonezi, -e, subst., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Poloniei sau este originară de acolo; polon (1). 2. Adj. Care aparține Poloniei sau populației ei, privitor la Polonia sau la populația ei, originar din Polonia; ca al polonezilor (1); polon (2). ◊ Covrig polonez = produs de patiserie în formă de colăcel preparat din aluat de cozonac îmbibat cu sirop de zahăr și având deasupra nuci pisate. ♦ (Substantivat, f.) Limbă vorbită de polonezi (1). 3. S. f. Dans de origine poloneză (2), în tempo moderat și în măsura de 3/4, cu ritm viguros și cu caracter maiestuos, solemn, asemănător marșului; melodie după care se execută acest dans. 4. S. m. Mezel din carne de vită și de porc, afumat la cald și apoi fiert; (fam.) poliș. – Din fr. polonais.

POLONEZ1, -Ă, polonezi, -e, adj. Din Polonia, al Poloniei, polon. [Miron Costin] întîmpină pe domn cu veste plăcută, cînd acesta călca hotarul polonez. BĂLCESCU, O. I 183.

POLONEZ, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Polonia. ◊ (s. f.) limbă slavă occidentală, cu alfabet latin, vorbită de polonezi. II. s. f. 1. dans de origine poloneză cu caracter maiestuos, solemn, cu mișcare moderată; melodia corespunzătoare. 2. compoziție instrumentală în tempo și cu caracterul acestui dans. (< fr. polonais)

POLONEZ2 (~i, ~e) Care aparține Poloniei sau populației ei; din Polonia. /<fr. Polonais

polon(ez) a. și m. 1. locuitor din Polonia; 2. ce ține de această țară sau de locuitorii săi.

*polonéz, -ă s. și adj. (fr. Polonais). Polon. S. f. (fr. polonaise). Un fel de dans care consistă dintr’o plimbare cu dama la braț. Melodia după care se execută pașiĭ acesteĭ plimbărĭ. Un fel de rochie care se prelungește maĭ sus de cingătoare. Ghete poloneze, un fel de ghete femeĭeștĭ maĭ înalte de cît cele obișnuite (ca în aniĭ 1915-17).

POLONE1 f. mai ales art. Limba polonezilor. /<fr. polonais

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

polonez adj. m., s. m., pl. polonezi; adj. f., s. f. polone, pl. poloneze

polonez adj. m., s. m., pl. polonezi; adj. f., s. f. poloneză, pl. poloneze

polonez s. m., adj. m., pl. polonezi; f. sg. poloneză, g.-d. art. polonezei, pl. poloneze

polone2 (limbă) s. f., g.-d. art. polonezei

polone (limbă) s. f., g.-d. art. polonezei

polone (limba) s. f., g.-d. art. polonezei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

POLONEZ s., adj. I. 1. s. polon, (înv. și reg.) leah, poleac, (înv.) leș. 2. adj. polon, (înv. și reg.) poleac, polecesc, (înv.) leșesc, polonesc. II. s. poliș. (A mâncat pâine cu ~.)

POLONEZ s., adj. 1. s. polon, (înv. și reg.) leah, poleac, (înv.) leș. 2. adj. polon, (înv. și reg.) poleac, polecesc, (înv.) leșesc, polonesc. 3. s. poliș. (A mîncat pîine cu ~.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CÎMPIA GERMANO-POLONEZĂ, cîmpie în N Europei, între rîurile Weser și Bug. Scăldată la N de M. Nordului și M. Baltică, iar la S limitată de înălțimile prehercinice. Lățime: 200 km în V și 400-500 km în E. Este acoperită cu sedimente fluvio-marine și în parte, cu depozite glaciare (argile morenice, nisipuri) cuaternare și fluvio-glaciar pronunțat în E. Alt. medii de 100-150 m. Străbătută de Rin, Weser, Oder, Elba și Vistula. Zăcăminte de petrol, gaze naturale, cărbune brun, săruri de potasiu, sare gemă și cupru.

Intrare: polonez (adj.)
polonez1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • polonez
  • polonezul
  • polonezu‑
  • polone
  • poloneza
plural
  • polonezi
  • polonezii
  • poloneze
  • polonezele
genitiv-dativ singular
  • polonez
  • polonezului
  • poloneze
  • polonezei
plural
  • polonezi
  • polonezilor
  • poloneze
  • polonezelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

polonez, poloneadjectiv

  • 1. Care aparține Poloniei sau polonezilor, privitor la Polonia ori la polonezi; polon. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
    sinonime: polon
    • format_quote [Miron Costin] întîmpină pe domn cu veste plăcută, cînd acesta călca hotarul polonez. BĂLCESCU, O. I 183. DLRLC
    • 1.1. Covrig polonez = produs de patiserie în formă de colăcel preparat din aluat de cozonac îmbibat cu sirop de zahăr și presărat cu miez de nucă. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. (și) substantivat feminin (la) singular Limbă slavă occidentală, cu alfabet latin, vorbită de polonezi. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.