Cuvântul zilei, 22 mai 2016

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
silogism
© imagine Alexandra Berdan

SILOGÍSM (< fr., gr.) s. n. Tip de deducție în care o propoziție numită concluzie rezultă din două sau mai multe propoziții numite premise. Logicienii se ocupă mai ales cu silogismele formate din propoziții ce pot fi exprimate sub formă categorică subiect-predicat (s. categoric). S. cel mai simplu constă din trei propoziții: 1) premisa majoră, care conține predicatul concluziei (termenul major); 2) premisa minoră, care conține subiectul concluziei (termenul minor); 3) concluzia se deduce din prima judecată prin intermediul celei de-a doua. A fost descoperit de Aristotel. V. figuri silogistice, mod silogistic, deducție, raționament.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 22 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2019: biodiversitate

Ziua internațională a diversității biologice.
iconița cuvântului zilei

2018: laitmotiv

S-a născut în 1813 compozitorul german Richard Wagner. A introdus ideea de laitmotiv („das Leitmotiv” în germană), procedeu simbolic de sugerare și evocare a unor teme psihologice și de identificare a unui personaj.
iconița cuvântului zilei

2017: nurliu

În 1970 s-a născut fotomodelul englez Naomi Campbell.
iconița cuvântului zilei

2015: partenofobie

Regizorul Nicolae Corjos împlinește 80 de ani. Este autorul filmelor din seria Liceenii, în care personajele adolescente feminine sunt prezențe puternice, adesea intimidante pentru personajele tinere masculine.
iconița cuvântului zilei

2014: mops

66 de ani de la nașterea lui Florea Dumitrache
iconița cuvântului zilei

2013: lipscan

Două secole de la nașterea lui Wagner
iconița cuvântului zilei

2012: arțibur

Cântărețul francez de origine armeană Charles Aznavour împlinește 88 de ani
iconița cuvântului zilei

2011: belicos

Comentarii