9 definiții conțin toate cuvintele căutate

carismatic adj. m., pl. carismatici; f. sg. carismatică, pl. carismatice

CARISMATIC, -Ă, carismatici, -e, adj. (Despre autoritate) Care se bazează pe valoarea personală extraordinară a unui individ, pe caracterul său sacru, istoric sau exemplar; (despre o personalitate) care se bucură de un mare prestigiu. (< fr. charismatique)

!carismatic adj. m., pl. carismatici; f. carismatică, pl. carismatice

MĂLĂELE, Horațiu (n. 1952, Târgu Jiu), actor român. Interpret carismatic, abordează o gamă largă a comicului, de la buf la grotesc și absurd (în teatru: „Scapino” după Molière, „Slugă la doi stăpâni” și „Mincinosul” de Goldoni, „Șase personaje în căutarea unui autor” de Pirandello, „Sinucigașul” de N. Erdman, „Unde-i revolverul” de Gergely Gabor; în film: „Gloria nu cântă”, „Secretul lui Bahus”, „Casa din vis”, „Această lehamite”).

PATRICHI, Gina (1936-1994, n. București), actriță română de teatru și film. Personalitate carismatică, a întruchipat pe scenă un ideal al teatrului modern, actorul total, care îmbina expresivitatea trupului cu forța trăirilor psihice. Creații memorabile în teatru („Jocul de-a vacanța”, „D’ale carnavalului”, „Victimele datoriei”, „Azilul de noapte”, „Elisabeta I”, „Antoniu și Cleopatra”), în film („Pădurea spânzuraților”, „Felix și Otilia”, „Trecătoarele iubiri”, „Probă de microfon”, „Figuranții”) și la televiziune („Rața sălbatică”, „Micul Eyolf”, „Egmont”, „Livada cu vișini”).

PHILIPE [filíp], Gérard (1922-1959), actor francez de teatru și de film. Debut în teatru în 1942. Și-a desăvârșit activitatea la Teatrul Național Popular (din 1951), a fost celebrul june-prim al generației sale („Caligula”, „Ruy-Blas”, „Faust”, „Cidul”, „Prințul din Homburg”). Figură carismatică a cinematografului francez, întruchipare a tinereții, exuberanței, a bucuriei de a trăi clipa, umbrită de momente melancolice și pline de neprevăzut („Diavolul în corp”, „Idiotul”, „Frumoasele nopții”, „Marile manevre”, „Jucătorul”, „Fanfan la Tulipe”, „Roșu și Negru”, „Mănăstirea din Parma”, „Domnul Ripois”, „Legături periculoase”, „Frumusețea diavolului”).

POPOVICI, Silvia (1933-1993, n. Fundata, jud. Brașov), actriță română de teatru și de film. Carismatică, cu un joc modern, de o intensă vibrație, marchează roluri, oferind modele interpretative pe scenă: Ofelia în „Hamlet”. Ifigenia în „Aulida”, Julieta în „Romeo și Julieta”, Hilde în „Constructorul Solness”, Grușo în „Cercul de cretă caucazian”, Anca din „Năpasta”, Goneril din „Regele Lear”, Irina din „Matca”; pe ecran: „La mere”, „Darclée”, „Gioconda fără surâs”, „Serata”, „Trecătoarele iubiri”, „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”. În teatru TV a interpretat rolul Oana („Mușatinii” – serial).

POWELL [páuəl], Robert (n. 1944), actor britanic de film. Figură carismatică, creator al unor roluri de excepție („Mahler”, „Iisus din Nazareth”, „Imperativ”, „Sub semnul poruncii”).

PURIC, Dan (n. 1959, Buzău), actor și regizor român de teatru și film. Interpret carismatic, dotat cu o mobilitate fizică și psihică specială, afirmată în roluri din marele repertoriu dramatic („O noapte furtunoasă”, „Revizorul”, „Jocul dragostei și al întâmplării”, „Slugă la doi stăpâni”) și în recitaluri de pantomimă („Toujours l’amour”, „Visul”, „Urmuz”). Promotorul unui gen de spectacole cu rezonanță internațională, care îmbină arta mimului cu stepul și dansul („Made in România”, „Hic sunt Leones”, „Costumele”). Roluri în film („Tinerețe frântă”, „O vară cu Mara”, „Un studio în căutarea unei vedete”, „Vacanța cea mare”).