13 definiții pentru xenon

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

XENON s. n. Element chimic din grupul gazelor nobile, incolor și inodor, care se găsește în atmosferă în cantități foarte mici. – Din fr. xénon, germ. Xenon.

XENON s. n. Element chimic din grupul gazelor nobile, incolor și inodor, care se găsește în atmosferă în cantități foarte mici. – Din fr. xénon, germ. Xenon.

xenon sn [At: CADE / Pl: ? / E: fr xénon] Element chimic din grupul gazelor nobile, incolor și inodor, care se găsește în atmosferă în cantități foarte mici.

xenon s.n. (chim.) Element chimic, gaz rar, care se găsește în cantități mici în aerul atmosferic și care se utilizează în tuburi electronice necesare fotografierii instantanee și în tuburi de descărcare la presiune joasă pentru reclame luminoase (Xe). • /<fr. xénon, germ. Xenon.

XENON s. m. Element din grupul gazelor nobile, incolor și inodor; se găsește în atmosferă în cantități foarte mici.

XENON s. m. Element din grupul gazelor nobile, incolor și inodor, care se găsește în atmosferă în cantități foarte mici. – Fr. xénon.[1]

  1. Genul pare să fie mai degrabă neutru, iar accentul se pune pe O, așa cum indică majoritatea surselor: XENON. gall

XENON s.n. Gaz incolor și inodor din grupul gazelor nobile. [< fr. xénon].

XENON s. n. gaz incolor și inodor din grupa gazelor inerte, în cantități foarte mici în aerul atmosferic. (< fr. xénon)

XENON n. Gaz nobil incolor și inodor, întâlnit în atmosferă în cantități mici, folosit la umplerea becurilor electrice. /< fr. xénon

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

XENÓN (< fr.) s. n. Element chimic (Xe; nr. at. 54, m. at. 131,30) din grupa gazelor nobile. Gaz incolor și inodor. Se găsește în atmosferă în cantități foarte mici. Considerat inert, în ultimul timp s-a descoperit reacția sa cu fluorul. Se lichefiază la -107,1°C și se solidifică la -111,5°C. Folosit în ind. nucleară, la umplerea lămpilor electrice, datorită conductibilității sale termice. A fost descoperit de Sir William Ramsey și M.W. Travers în 1898.

Intrare: xenon
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • xenon
  • xenonul
  • xenonu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • xenon
  • xenonului
plural
vocativ singular
plural
Xe simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • Xe
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

xenonsubstantiv neutru

  • 1. Element chimic din grupul gazelor nobile, incolor și inodor, care se găsește în atmosferă în cantități foarte mici; este folosit la umplerea becurilor electrice. DEX '09 DLRLC DN NODEX
  • comentariu simbol Xe DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.