16 definiții pentru vertebră

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VERTEBRĂ, vertebre, s. f. Fiecare dintre oasele scurte, în formă de inel, care formează împreună coloana vertebrală la om și la animalele vertebrate și în care se află măduva spinării și anexele ei. – Din fr. vertèbre, lat. vertebra.

vertebră sf [At: I. GOLESCU, C. / V: (înv) ~ru sn / Pl: ~re / E: fr vertèbre, lat vertebra] Fiecare dintre oasele scurte, în formă de inel, care alcătuiesc coloana vertebrală la om și la animalele vertebrate și în care se află măduva spinării.

vertebră s.f. (anat.) Fiecare dintre oasele scurte, în formă de inel, care constituie coloana vertebrală la om și la animalele vertebrate și în care se găsește măduva spinării și anexele ei. Vertebre albe cu gratii de coaste (CE. PETR.). • pl. -e. /<fr. vertebre, lat. vertĕbra, -ae <vertĕre „a suci”.

VERTEBRĂ, vertebre, s. f. Fiecare dintre oasele scurte, în formă de inel, care formează împreună coloana vertebrală la om și la animalele vertebrate și în care se află măduva spinării. – din fr. vertèbre, lat. vertebra.

VERTEBRĂ, vertebre, s. f. Fiecare dintre oasele, în formă de inel, care formează coloana vertebrală la om și la animalele vertebrate și prin care trece măduva spinării. Baza scheletului este coloana vertebrală, compusă din 33-34 vertebre. ANATOMIA 140.

VERTEBRĂ s.f. Fiecare dintre oasele în formă de inel care alcătuiesc coloana vertebrală, în canalul căreia se află măduva spinării. // În forma vertebr-, vertebro-) Element prim de compunere savantă cu semnificația „care are vertebre”; „(referitor la) șira spinării”, „coloana vertebrală”, „vertebrat”. [< fr. vertèbre, cf. it., lat. vertebra < vertere – a întoarce].

VERTEBRĂ s. f. fiecare dintre oasele în formă de inel care alcătuiesc coloana vertebrală. (< fr. vertèbre, lat. vertebra)

VERTEBRĂ ~e f. Fiecare dintre oasele scurte ale coloanei vertebrale. [Sil. -te-bră] /<fr. vertébre, lat. vertebra

vertebră f. fiecare din oscioarele ce compun șira spinării.

*vertébră f., pl. e (lat. vértebra și -ébra; it. vértebra, fr. vertébre). Anat. Fiecare din oasele inelare care formează șira spinăriĭ saŭ coloana vertebrală, în care e conținută măduva spinăriĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vertebră (desp. -te-bră) s. f., g.-d. art. vertebrei; pl. vertebre

vertebră (-te-bră) s. f., g.-d. art. vertebrei; pl. vertebre

vertebră s. f. (sil. -bră), g.-d. art. vertebrei; pl. vertebre

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VERTEBRĂ s. (ANAT.) (înv.) coinac.

Intrare: vertebră
vertebră substantiv feminin
  • silabație: ver-te-bră info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vertebră
  • vertebra
plural
  • vertebre
  • vertebrele
genitiv-dativ singular
  • vertebre
  • vertebrei
plural
  • vertebre
  • vertebrelor
vocativ singular
plural
vertebru
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vertebră, vertebresubstantiv feminin

  • 1. Fiecare dintre oasele scurte, în formă de inel, care formează împreună coloana vertebrală la om și la animalele vertebrate și în care se află măduva spinării și anexele ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: coinac
    • format_quote Baza scheletului este coloana vertebrală, compusă din 33-34 vertebre. ANATOMIA 140. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

imagine pentru acest cuvânt

click pe imagini pentru detalii