11 definiții pentru tractor

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRACTOR, tractoare, s. n. Autovehicul cu mare putere de tracțiune folosit, în agricultură și în industrie, pentru tractarea și acționarea unor utilaje; p. ext. vehiculul împreună cu utilajul pe care îl remorchează. – Din fr. tracteur.

tractor sn [At: NICA, L. VAM. 243 / Pl: ~oare / E: fr tracteur] 1 Autovehicul cu mare putere de tracțiune, folosit în agricultură, silvicultură, construcții, pentru a remorca sau a pune în acțiune diverse utilaje, mașini sau vehicule. 2 (Pex) Tractorul (1) împreună cu utilajul pe care îl remorchează. 3 (Spc) Plug mecanic. 4 (Îs) ~ de sudare Instalație formată dintr-un cărucior autopropulsat, care se folosește la sudura automată pe lungimi mari.

TRACTOR, tractoare, s. n. Autovehicul cu mare putere de tracțiune folosit, în agricultură și în industrie, pentru a remorca diverse unelte, mașini sau vehicule; p. ext. autovehiculul definit mai sus, împreună cu unealta pe care o remorchează. – Din fr. tracteur.

TRACTOR, tractoare, s. n. Autovehicul cu mare putere de tracțiune, folosit în agricultură sau în industrie pentru a remorca pluguri, semănători etc. sau vehicule; p. ext. autovehiculul împreună cu unealta pe care o pune în mișcare. Tractorul trage brazdă dreaptă. DUMITRIU, N. 282. Cu pluguri trase de tractoare Am arat țarina. BENIUC, V. 133. Alt tractor trăgea deodată un agregat de cinci semănători. MIHALE, O. 27.

TRACTOR s.n. 1. Vehicul automotor cu mare putere de tracțiune, folosit în agricultură și în industrie pentru a remorca sau a pune în acțiune diverse unelte, mașini sau vehicule. 2. Tractor de sudare = instalație formată dintr-un cărucior autopropulsat, care se folosește la sudura automată pe lungimi mari. [< fr. tracteur].

TRACTOR s. n. 1. vehicul automotor cu mare putere de tracțiune, folosit pentru a remorca sau a pune în acțiune diverse unelte, mașini sau vehicule. 2. ~ de sudare = cărucior autopropulsat la sudarea automată pe lungimi mari. (< fr. tracteur)

TRACTOR ~oare n. 1) Autovehicul cu mare putere de tracțiune, folosit pentru remorcarea altor vehicule sau unelte. ~ cu roți. ~ universal. ~ rutier. 2) Vehicul de acest fel împreună cu unealta remorcată. ~ prășitor. ~ horticol. /<engl. tractor

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

tractor, tractoare s. n. (deț.) dispozitiv pentru aprins țigara, confecționat dintr-un rulment fără bile, o cutie, o cârpă carbonizată și o lamă îndoită.

Intrare: tractor
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tractor
  • tractorul
  • tractoru‑
plural
  • tractoare
  • tractoarele
genitiv-dativ singular
  • tractor
  • tractorului
plural
  • tractoare
  • tractoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tractor, tractoaresubstantiv neutru

  • 1. Autovehicul cu mare putere de tracțiune folosit, în agricultură și în industrie, pentru tractarea și acționarea unor utilaje. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Cu pluguri trase de tractoare Am arat țarina. BENIUC, V. 133. DLRLC
    • format_quote Alt tractor trăgea deodată un agregat de cinci semănători. MIHALE, O. 27. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Vehiculul împreună cu utilajul pe care îl remorchează. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Tractorul trage brazdă dreaptă. DUMITRIU, N. 282. DLRLC
    • 1.2. Tractor de sudare = instalație formată dintr-un cărucior autopropulsat, care se folosește la sudura automată pe lungimi mari. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic