10 definiții pentru suprarealism

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SUPRAREALISM s. n. Curent literar și artistic apărut în prima jumătate a sec. XX în Franța și răspândit ulterior în toate țările lumii, care pune accentul pe activitatea spontană a imaginației și pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică. [Pr.: -re-a-] – Supra1- + realism (după fr. surréalisme).

suprarealism sn [At: PLR II, 422 / P: ~re-a~ / E: supra1- + realism cf fr surrealisme] Curent literar și artistic de avangardă, antiacademic și antitradiționalist, apărut în Franța în deceniul al 3 lea al sec. XX, care punea accentul pe activitatea spontană a imaginației și pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică Si: (frr) surrealism.

SUPRAREALISM s. n. Curent literar și artistic apărut în prima jumătate a sec. XX, care pune accentul pe activitatea spontană a imaginației și pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică. [Pr.: -re-a-] – Supra1- + realism (după fr. surréalisme).

SUPRAREALISM s. n. Curent decadent în literatura și arta occidentală contemporană, care neagă gîndirea logică și refuză activitatea premeditată a gîndirii, punînd accentul pe elemente iraționale și inconștiente, pe vise și pe fenomene de automatism.

SUPRAREALISM s.n. Curent artistic și literar de avangardă din sec. XX, care neagă gîndirea logică și își îndreaptă toată atenția asupra iraționalului, inconștientului, viselor și fenomenelor de automatism, considerîndu-le ca fiind unica modalitate revelatoare a veritabilei noastre esențe și potențialități. [Pron. -re-a-. / < supra- + realism, după fr. surréalisme].

SUPRAREALISM s. n. curent literar și artistic de avangardă din sec. XX, care, negând gândirea logică și activitatea premeditată a rațiunii în procesul creației artistice, preconiza o totală libertate de expresie, punând accentul pe irațional, inconștient, pe vise și pe automatismul psihic și verbal. (după fr. surréalisme)

SUPRAREALISM n. Curent în literatură și artă care pune accentul pe activitatea spontană a imaginației, pe elementele iraționale și subconștiente. [Sil. su-pra-re-a-] /supra- + realism

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

suprarealism (desp. su-pra-re-a-) s. n.

suprarealism (su-pra-re-a-) s. n.

suprarealism s. n. (sil. -pra-re-a-)

Intrare: suprarealism
  • silabație: su-pra-re-a-lism info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • suprarealism
  • suprarealismul
  • suprarealismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • suprarealism
  • suprarealismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

suprarealismsubstantiv neutru

  • 1. Curent literar și artistic apărut în prima jumătate a secolului XX în Franța și răspândit ulterior în toate țările lumii, care pune accentul pe activitatea spontană a imaginației și pe exploatarea zonelor iraționalului în creația artistică. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.