21 de definiții pentru sirop

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SIROP, (2) siropuri, s. n. 1. Soluție densă, obținută din zahăr și apă sau din suc de fructe ori de plante, folosită ca băutură răcoritoare (în amestec cu sifon), ca adaos la pregătirea unor dulciuri sau, în farmacie, la prepararea unor medicamente. 2. Sort, porție de sirop (1). – Din fr. sirop.

sirop sn [At: MÎNCĂRILE, 109/16 / V: (îvr) ~rup, (înv) șir~, șur~, (reg) ~ruc, țiruc / Pl: ~uri / E: ngr σιρόπι, rs сироп, fr sirop, ger Sirup, mg szirup] 1 (De obicei udp „de” care arată felul produsului) Soluție (densă) din zahăr cu apă sau cu suc de fructe, plante, etc. întrebuințată ca băutură răcoritoare în amestec cu apă sau sifon, ca adaos la pregătirea unor dulciuri. 2 Soluție din zahăr, apă sau suc de fructe, plante etc. preparată ca medicament Si: (reg) mursă.

SIROP, siropuri, s. n. Soluție lichidă densă, obținută din zahăr și apă sau din suc de fructe ori de plante, folosită ca băutură răcoritoare (în amestec cu sifon), ca adaos la pregătirea unor dulciuri sau, în farmacie, la prepararea unor medicamente. – Din fr. sirop.

SIROP, siropuri, s. n. Compoziție lichidă obținută din zahăr și apă sau suc de fructe, folosită ca băutură răcoritoare, ca adaos la pregătirea unor dulciuri sau, în farmacii, la prepararea unor medicamente cu gust neplăcut. Chelnerul... îi trînti dinainte ceașca de cafea și paharul cu sirop. C. PETRESCU, Î. II 245. Două siropuri: unul alb, altul negru. NEGRUZZI, S. III 403.

SIROP s.n. Soluție de zahăr în apă sau în suc de fructe ori de plante, care servește la pregătirea dulciurilor și a unor medicamente. ♦ Băutură răcoritoare preparată din soluția de mai sus și amestecată cu sifon. [< fr. sirop].

SIROP s. n. soluție densă de zahăr în apă sau în suc de fructe ori de plante; băutură răcoritoare preparată din ea (cu sifon). (< fr. sirop)

SIROP ~uri n. Soluție concentrată, constând din zahăr și apă sau suc de fructe, întrebuințată la prepararea unor dulciuri, a băuturilor răcoritoare și a unor medicamente. /<fr. sirop

sirop n. licher de apă zaharisită la care se adaogă zeamă de plante sau de fructe.

*siróp n., pl. urĭ (fr. sirop, it. sciroppo [mlat. sirúpus], sp. jarope și jarobe, d. ar. šurb, șarâb, băutură. V. șerbet, cĭorbă). Un lichid gros compus din zahar în disoluțiune și zeamă de fructe, florĭ saŭ ĭerburĭ – Vechĭ șurup (turc. șurup, șurub, d. ar.).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sirop s. n., (porții; sorturi) pl. siropuri

sirop s. n., (sorturi, porții) pl. siropuri

sirop s. n., (sorturi, porții) pl. siropuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SIROP s. (reg.) mursă. (~ de afine.)

SIROP s. (reg.) mursă. (~ de afine.)

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

sirop, siropuri s. n. 1. producție artistică exagerat de sentimentală. 2. (la sg.tox.) codeină.

Intrare: sirop
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sirop
  • siropul
  • siropu‑
plural
  • siropuri
  • siropurile
genitiv-dativ singular
  • sirop
  • siropului
plural
  • siropuri
  • siropurilor
vocativ singular
plural
siruc
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
sirup
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
țiruc
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sirop, siropurisubstantiv neutru

  • 1. (numai) singular Soluție densă, obținută din zahăr și apă sau din suc de fructe ori de plante, folosită ca băutură răcoritoare (în amestec cu sifon), ca adaos la pregătirea unor dulciuri sau, în farmacie, la prepararea unor medicamente. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: mursă
    • format_quote Chelnerul... îi trînti dinainte ceașca de cafea și paharul cu sirop. C. PETRESCU, Î. II 245. DLRLC
    • format_quote Două siropuri: unul alb, altul negru. NEGRUZZI, S. III 403. DLRLC
  • 2. Sort, porție de sirop. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.