13 definiții pentru savană

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SAVANĂ, savane, s. f. Câmpie vastă, caracteristică regiunilor tropicale, acoperită cu ierburi înalte și presărată din loc în loc cu tufe de arbuști spinoși sau cu copaci pitici. – Din fr. savane.

sava sf [At: AR (1834), 2801/21 / Pl: ~ne / E: fr savane, ger Savanne] Câmpie vastă, caracteristică regiunilor tropicale secetoase, acopeită cu ierburi înalte și cu rare tufe cu arbuști spinoși sau cu arbori rezistenți la condițiile de secetă.

SAVANĂ, savane, s. f. Câmpie întinsă caracteristică regiunilor tropicale, acoperită cu ierburi înalte și presărată din loc în loc cu tufe de arbuști spinoși sau cu copaci pitici. – Din fr. savane.

SAVANĂ, savane, s. f. Cîmpie întinsă în zona tropicală, acoperită cu ierburi înalte și presărată din loc în loc cu tufe de arbuști spinoși sau cu copaci pitici. Se oprea cu privirea la o anumită pată albastră de ape, cafenie de munți, albă de deșerturi, verde de codri și pampasuri, savane și jungle. C. PETRESCU, O. P. II 45. Pe cea savană-ntinsă și cu sălbatic nume, Lung ocean de iarbă, necunoscut în lume, O cumpănă se-nalță aproape de un puț. ALECSANDRI, P. III 90.

SAVA s.f. Cîmpie din regiunile tropicale, acoperită în general cu ierburi și din loc în loc cu tufe sau cu arbuști spinoși. [< fr. savane, cf. sp. sabana].

SAVA s. f. formație vegetală din regiunile tropicale, alcătuită din ierburi înalte, cu tufe sau arbuști spinoși. (< fr. savane)

SAVANĂ ~e f. (în zona tropicală) Câmpie întinsă acoperită cu ierburi înalte, arbuști și copaci pitici, rezistenți la secetă. /<fr. savanne, germ. Savane

savană f. livezi întinse acoperite cu ierburi, în America: pe cea savană ’ntinsă și cu sălbatic nume AL.

* savánă f., pl. e (fr. savane, d. sp. sabana, cuv. american). Cîmpie imensă acoperită de ĭarbă, ca pin Mexic. Loc uscat orĭ băltos acoperit de copăceĭ pin Antile, Guyana și aĭurea.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sava s. f., g.-d. art. savanei; pl. savane

sava s. f., g.-d. art. savanei; pl. savane

sava s. f., g.-d. art. savanei; pl. savane

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

SAVÁNĂ (< fr., sp. sabana) s. f. Formațiune ierboasă caracteristică regiunilor tropicale cu un anotimp ploios și unul secetos, formată din graminee înalte (1-3 m), care se dezvoltă abundent în sezonul ploios și în care apar dispersat arbori rezistenți la secetă; este specifică Africii, ocupând c. 40% din suprafața acestui continent (principalele tipuri fiind s. cu baobabi, s. cu diferite specii de Acacia și s. cu palmieri), dar se dezvoltă local și în S Asiei, E Australiei și America de Sud unde principalele tipuri sunt llanos și campos. Fauna savanelor africane este deosebit de abundentă, cuprinzând numeroase erbivore (diverse specii de antilopă, zebre, girafe, elefanți, rinoceri, bivoli), carnivore (lei, leoparzi, hiene, gheparzi, șacali, câini pătați), rozătoare, păsări (struț, păsări țesătoare) și insecte, ocrotite în valoroase parcuri naționale.

Intrare: savană
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sava
  • savana
plural
  • savane
  • savanele
genitiv-dativ singular
  • savane
  • savanei
plural
  • savane
  • savanelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sava, savanesubstantiv feminin

  • 1. Câmpie vastă, caracteristică regiunilor tropicale, acoperită cu ierburi înalte și presărată din loc în loc cu tufe de arbuști spinoși sau cu copaci pitici. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Se oprea cu privirea la o anumită pată albastră de ape, cafenie de munți, albă de deșerturi, verde de codri și pampasuri, savane și jungle. C. PETRESCU, O. P. II 45. DLRLC
    • format_quote Pe cea savană-ntinsă și cu sălbatic nume, Lung ocean de iarbă, necunoscut în lume, O cumpănă se-nalță aproape de un puț. ALECSANDRI, P. III 90. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.