2 intrări

23 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RAMADAN s. n. 1. A noua lună a anului musulman, considerată sfântă, în care lui Mahomed i s-a revelat Coranul. ♦ Postul cel mare, cu durata de o lună, în timpul căruia musulmanii practică o abstinență totală de la răsăritul până la apusul Soarelui; p. gener. post. 2. (Fam.) Stomac. ◊ Expr. A-l tăia (pe cineva) la ramadan = a-i fi (cuiva) foame. [Var.: ramazan s. n.] – Din tc. ramazan.

RAMADAN s. n. v. ramazan.

ramadan n. postul mahomedanilor ce cade în a noua lună a anului arab.

*ramadán și ramazán n., pl. urĭ (turc. ar. Ramadhan și Ramazan). A noŭa lună a anuluĭ lunar musulman. – În timpu ramazanuluĭ musulmaniĭ nu mănîncă nimica de la răsăritu pînă la apusu soareluĭ. Lunile musulmanilor fiind lunare, ramazanu vine în fie-care an cu zece zile maĭ curînd de cît în anu trecut. El se termină cu marile sărbătorĭ numite baĭram.

ramazan sns [At: GCR, II, 117/16 / V: ~adan, (înv) răimăz~ / E: tc ramazan, fr ramadan] 1 A noua lună a anului musulman. 2 Postul cel mare, care durează o lună, în timpul căruia musulmanii postesc de la răsăritul până la apusul soarelui. 3 (Fam; îe) A face (un) ~ A răbda de foame. 4 (Fig; fam) Stomac. 5 (Fam; îe) A-l tăia pe cineva la ~ A-i fi foame.

RAMAZAN s. n. 1. A noua lună a anului musulman; postul cel mare, cu o durată de o lună, în timpul căruia musulmanii postesc de la răsăritul până la apusul Soarelui; p. gener. post. 2. (Fam.) Stomac. ◊ Expr. A-l tăia (pe cineva) la ramazan = a-i fi (cuiva) foame. – Din tc. ramazan.

RAMAZAN s. n. 1. A noua lună a anului; (la musulmani) postul cel mare, care ține o lună (în timpul căruia musulmanii ajunează de la răsăritul pînă la apusul soarelui); p. ext. post. Stăpînii mormăiesc, ca și cum s-ar afla după trei zile lungi de ramazan. SADOVEANU, O. L. 139. Nu ne temem de păgîni, Ramazanul lor mai ține tocmai două săptămîni. HASDEU, R. V. 156. ◊ Expr. (Familiar) A face ramazan = a răbda de foame. 2. (Familiar) Stomac. ◊ A-l tăia (pe cineva) la ramazan (sau ramazanul) = a-i fi cuiva foame. – Variantă: ramadan s. n.

RAMAZAN n. 1) (în islamism) Luna a noua a anului musulman selenar, în timpul căreia se postește. ◊ A face ~ a ține post; a posti. 2) fam. Organ în formă de pungă în care se digeră alimentele; stomac. ◊ A-l tăia pe cineva la ~ a-i fi cuiva foame. /< turc. ramazan, fr. ramadan

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

*Ramadan (sărbătoare) s. propriu n.

ramazan (stomac) (pop., fam.) s. n. (în: a-l tăia (pe cineva)la ~)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ramazan (-nuri), s. n.1. Postul cel mare, a noua lună a mahomedanilor. – 2. (Arg.) Stomac, burtă. – Var. (sensul 1) ramadan. Mr. rămăzane. Tc. ramazan < arab. ramadan. Semantismul celui de-al doilea sens se explică prin faptul că stomacul este cel care suferă în timpul postului de ramazan. Cf. prov. ramadan „zarvă” (REW 7024).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ramadan (ramazan) s. n. Luna a noua a mahomedanilor, lună de post în care este interzisă mâncarea de la răsăritul până la apusul Soarelui. În ultimele trei zile ale acestei luni are loc sărbătoarea numită Micul Bairam, spre deosebire de Marele Bairam („sărbătoarea sacrificiilor”), care se celebrează în timpul pelerinajului la Mecca. – Din tc. ramazan.

RAMADAN, Constantin (1896-1958, n. Iași), actor român de teatru și film. Activitate prestigioasă la Teatrul Național din Iași și Teatrul Nottara din București. Creație antologică în Harpagon din „Avarul” de Molière. Roluri remarcabile pe scenă („Domnișoara Nastasia”, „Doctor fără voie”, „Revizorul”, „Hamlet”, „Puterea întunericului”).

RAMADÁN (în Islam), a noua lună a anului musulman, considerată sfântă, în care lui Mahomed i s-a relevat „Coranul”. În această perioadă, de la răsăritul Soarelui până la apus se practică o abstinență totală; postul ramadanului constituie unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Fam. Ramazan.

RAMADÁN, C., stolnic, 1730 (BCI XI 17); D-tru spătar (Aș Br 20); < arab ramadan, a noua lună din calendarul musulman, se dă ca nume celor născuți în această lună, la turci.

Intrare: Ramadan
Ramadan nume propriu
nume propriu (I3)
  • Ramadan
Intrare: ramadan
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ramadan
  • ramadanul
  • ramadanu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • ramadan
  • ramadanului
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ramazan
  • ramazanul
  • ramazanu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • ramazan
  • ramazanului
plural
vocativ singular
plural
răimăzan
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ramadansubstantiv neutru

  • 1. A noua lună a anului musulman, considerată sfântă, în care lui Mahomed i s-a revelat Coranul. DEX '09 DLRLC
    • 1.1. Postul cel mare, cu durata de o lună, în timpul căruia musulmanii practică o abstinență totală de la răsăritul până la apusul Soarelui. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Nu ne temem de păgîni, Ramazanul lor mai ține tocmai două săptămîni. HASDEU, R. V. 156. DLRLC
      • comentariu Pentru acest sens se folosește numele propriu Ramadan. DOOM 2
      • 1.1.1. prin generalizare Post. DEX '09 DLRLC
        sinonime: post
        • format_quote Stăpînii mormăiesc, ca și cum s-ar afla după trei zile lungi de ramazan. SADOVEANU, O. L. 139. DLRLC
        • chat_bubble familiar A face ramadan = a răbda de foame. DLRLC
  • 2. familiar Stomac. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: stomac
    • chat_bubble A-l tăia (pe cineva) la ramadan = a-i fi (cuiva) foame. DEX '09 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.