17 definiții pentru protipendadă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PROTIPENDA s. f. Marea boierime, care se bucura, în Evul Mediu, de privilegii speciale; p. ext. elită socială. [Var.: (înv.) protipenda s. f.] – Din ngr. próti pendádha.

protipenda sf [At: (a. 1827) URICARIUL VII, 99 / V: (înv) ~da (Pl: ~das), ~dală, ~ndă, ~ntadă, protis-pentados / Pl: ~de / E: ngr πρώτη πεντάδα] 1 Aristocrație care se bucura în Evul Mediu de privilegii speciale. 2 (Pex) Elită socială.

PROTIPENDA s. f. Marea boierime, care se bucura, în evul mediu, de privilegii speciale; p. ext. elită socială. [Var.: (înv.) protipenda s. f.] – Din ngr. próti pendádha.

PROTIPENDA s. f. Totalitatea boierilor de rangul întîi, care se bucurau în orînduirea feudală de privilegii speciale; vîrfurile clasei privilegiate din epoca burghezo-moșierească (v. aristocrație). În dreapta lui se găsește prefectul și în stînga primarul. În spate se înghesuiește protipendada. PAS, L. I 290. În salonul înalt atîrnă de ziduri reci portrete șterse de boieri din protipendadă. SADOVEANU, O. V 167. La alaiuri și la ceremonii, protipendada și veliții purtau pe cap gugiuman de samur cu fundul de postav roșu. GHICA, S. 501. – Variantă: protipenda (ALECSANDRI, T. I 62) s. f.

PROTIPENDADĂ ~e f. 1) înv. (în orânduirea feudală) Marea boierime, care se bucura de privilegii speciale. 2) Elită socială. /<ngr. próti pendáda

protipenda(dă) f. 1. boierimea țării compusă din 5 clase și din cari se recrutau marii funcționari ai Statului; 2. în special, boierii din prima clasă cari singuri aveau dreptul de a purta barbă și ocupau cele mai înalte demnități ale Divanului domnesc: să cate a lua o slujbă de boier din protipenda..., să iea un minister AL. casă de boier de protipendadă FIL. [Gr. mod.: lit. prima cincime]. V. boier.

PROTIPENDA s. f. v. protipendadă.

protipenda sf vz protipendadă

protipenta sf vz protipendadă

protis-pentados s vz protipendadă

protipendá și (ob.) -dádă f., pl. e (ngr. próti pendás [scris pentás], gen. -ádos, primă cincime, d. prótos, -ti, primu, și pénde, cincĭ). Vechĭ. Azĭ iron. Boĭerimea din întîĭa din cele cincĭ clase ale eĭ, din care se alegeaŭ mariĭ funcționarĭ: în special, boĭerimea de divan. V. boĭer, divanit, velit.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

protipenda s. f., g.-d. art. protipendadei

protipenda s. f., g.-d. art. protipendadei

protipenda s. f., g.-d. art. protipendadei; pl. protipendade

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

protipendadă (-de), s. f. – Marea aristocrație, clasa privilegiată. – Var. protipenda. Ngr. τῆς πρώτης πεντάδος „primul din cinci”, pentru că vechea aristocrație se împărțea în cinci clase (Tiktin). – Der. protipendat, s. m. (boier de rangul întîi).

Intrare: protipendadă
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • protipenda
  • protipendada
plural
genitiv-dativ singular
  • protipendade
  • protipendadei
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F149)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • protipenda
  • protipendaua
plural
genitiv-dativ singular
  • protipendale
  • protipendalei
plural
vocativ singular
plural
protipendală
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
protipendă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
protipentadă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
protis-pentados
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

protipendasubstantiv feminin

  • 1. Marea boierime, care se bucura, în Evul Mediu, de privilegii speciale. DEX '09 DLRLC
    • format_quote În dreapta lui se găsește prefectul și în stînga primarul. În spate se înghesuiește protipendada. PAS, L. I 290. DLRLC
    • format_quote În salonul înalt atîrnă de ziduri reci portrete șterse de boieri din protipendadă. SADOVEANU, O. V 167. DLRLC
    • format_quote La alaiuri și la ceremonii, protipendada și veliții purtau pe cap gugiuman de samur cu fundul de postav roșu. GHICA, S. 501. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.