11 definiții pentru performanță

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PERFORMANȚĂ, performanțe, s. f. Rezultat (deosebit de bun) obținut de cineva într-o întrecere sportivă; p. ext. realizare deosebită într-un domeniu de activitate. ♦ Cel mai bun rezultat obținut de un sistem tehnic, de o mașină, de un aparat etc. – Din fr. performance.

PERFORMANȚĂ, performanțe, s. f. Rezultat (deosebit de bun) obținut de cineva într-o întrecere sportivă; p. ext. realizare deosebită într-un domeniu de activitate. ♦ Cel mai bun rezultat obținut de un sistem tehnic, de o mașină, de un aparat etc. – Din fr. performance.

performanță sf [At: IORDAN, L. R. A. 499 / Pl: ~țe / E: fr performance] 1 Rezultat obținut de un sportiv, de o echipă, de un cal de curse etc. într-o întrecere. 2 (Spc) Rezultat foarte bun obținut de un sportiv, de o echipă, de un cal de curse etc., în raport cu valoarea medie a performanțelor (1). 3 (Pex) Realizare deosebită într-un domeniu de activitate oarecare. 4 Cel mai bun rezultat dat de un sistem tehnic, de un aparat, de un motor etc. în ceea ce privește una din caracteristicile lui.

PERFORMANȚĂ, performanțe, s. f. Rezultat deosebit de valoros obținut de cineva într-o întrecere sportivă; p. ext. realizare deosebit de bună într-un domeniu de activitate practică. Concursurile [sportive] desfășurate pînă acum pe comune, raioane și regiuni au prilejuit descoperirea a numeroase talente din rîndurile țăranilor muncitori, care au obținut o serie de performanțe valoroase. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2747. ♦ Rezultatul cel mai bun obținut de un sistem, tehnic, de un aparat, o mașină etc. Performanța unui avion.

PERFORMANȚĂ s.f. 1. Rezultat excepțional obținut într-o probă sportivă; (p. ext.) realizare deosebită într-un domeniu oarecare. 2. Cel mai bun rezultat dat de un aparat, un motor etc. privitor la una dintre caracteristicile lui. [< fr. performance, cf. engl. to perform – a împlini].

PERFORMANȚĂ s. f. rezultat excepțional într-o probă sportivă; (p. ext.) realizare deosebită într-un anumit domeniu. ◊ cel mai bun rezultat dat de un aparat, un motor etc. (< fr. performance)

PERFORMANȚĂ ~e f. 1) Rezultat (deosebit de bun) obținut de o persoană într-o competiție sportivă. 2) Succes deosebit obținut într-un domeniu de activitate; record. 3) tehn. Indice calitativ de funcționare sau de randament (al unui motor, sistem tehnic, al unei mașini-unelte etc.). /<fr. performance

*performánță f., pl. e (engl. performance, d. lat. per-formare, a forma de tot). Barb. Starea de perfecțiune a alergăriĭ unuĭ cal orĭ altuĭ animal orĭ a funcționăriĭ uneĭ mașinĭ. (Se poate zice și despre plantele ajunse la perfecțiune pin cultivare). V. record.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

performanță s. f., g.-d. art. performanței; pl. performanțe

performanță s. f., g.-d. art. performanței; pl. performanțe

performanță s. f., g.-d. art. performanței; pl. performanțe

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

PERFORMANȚE DE ZBOR rezultatele principale obținute de o aeronavă în zbor, cum sunt: viteza maximă, viteza minimă în planare, viteza ascensională, plafonul practic de zbor, raza minimă de viraj, distanța și durata de zbor, lungimea de decolare și de aterizare etc. Performanțele de zbor constituie criterii de apreciere a calităților unei aeronave.

Intrare: performanță
performanță substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • performanță
  • performanța
plural
  • performanțe
  • performanțele
genitiv-dativ singular
  • performanțe
  • performanței
plural
  • performanțe
  • performanțelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

performanță, performanțesubstantiv feminin

  • 1. Rezultat (deosebit de bun) obținut de cineva într-o întrecere sportivă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Concursurile [sportive] desfășurate pînă acum pe comune, raioane și regiuni au prilejuit descoperirea a numeroase talente din rîndurile țăranilor muncitori, care au obținut o serie de performanțe valoroase. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2747. DLRLC
    • 1.1. prin extensiune Realizare deosebită într-un domeniu de activitate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.2. Cel mai bun rezultat obținut de un sistem tehnic, de o mașină, de un aparat etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Performanța unui avion. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.