11 definiții pentru penicilină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PENICILINĂ, (2) peniciline, s. f. 1. Substanță chimică sub formă de pulbere albă sau gălbuie, obținută din unele specii de ciuperci de mucegai și folosită ca antibiotic. 2. Sortiment dintr-un astfel de antibiotic. – Din fr. pénicilline.

penicili sf [At: CONTEMP. 1953, nr. 307, 5/6 / Pl: ~ne / E: fr pénicilline] Substanță extrasă din culturile unor ciuperci, care se prezintă sub formă de pulbere albă sau galbenă și are acțiune bacteriostatică și bactericidă.

PENICILI s. f. Substanță chimică sub formă de pulbere albă sau gălbuie, obținută din unele specii de ciuperci de mucegai și folosită ca antibiotic. – Din fr. pénicilline.

PENICILI s. f. Substanță chimică de origine vegetală, lichidă sau cristalizată, obținută din unele specii de ciupercă de mucegai și folosită ca antibiotic în tratamentul bolilor provocate de anumiți microbi sau pentru a preveni infecțiile. Penicilină uleioasă.

PENICILI s.f. Antibiotic de origine vegetală, lichidă sau cristalizată, obținută din tulpinile unor ciuperci. [< fr. pénicilline < lat. penicillium – mucegai, cf. engl. penicilin].

PENICILI s. f. antibiotic din mucegaiuri, cu o puternică acțiune bacteriostatică și bactericidă asupra unor germeni din grupa cocilor. (< fr. pénicilline, engl. penicilin)

PENICILI f. Antibiotic sub formă de pulbere albă sau gălbuie, cu acțiune bactericidă, obținut din unele specii de mucegai. /<fr. pénicilline

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

penicili s. f., g.-d. art. penicilinei; (sorturi) pl. peniciline

penicili s. f., g.-d. art. penicilinei; (sorturi) pl. peniciline

penicili s. f., g.-d. art. penicilinei; (sorturi) pl. peniciline

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PENICILÍNĂ (< fr., engl. {i}) s. f. Antibiotic extras din culturile de Penicilium notatum sau chrysogenum, cu puternică acțiune bacteriostatică și bactericidă asupra unor germeni ca stafilococul, streptococul, gonococul. A fost descoperită, în 1928, de A. Fleming, apoi purificată și adaptată pentru terapeutică (1939-1941) de Sir H.W. Florey și E.B. Chain. În prezent, p. se obține și pe cale sintetică (cu utilizare bucală, parentală sau locală). Organismele tolerează, în general, bine p., dar în multe cazuri poate da reacții grave de sensibilizare. Un număr de microorganisme care inițial erau sensibile la p. au devenit rezistente (penicilinorezistență).

Intrare: penicilină
penicilină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • penicili
  • penicilina
plural
  • peniciline
  • penicilinele
genitiv-dativ singular
  • peniciline
  • penicilinei
plural
  • peniciline
  • penicilinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

penicili, penicilinesubstantiv feminin

  • 1. (numai) singular Substanță chimică sub formă de pulbere albă sau gălbuie, obținută din unele specii de ciuperci de mucegai și folosită ca antibiotic. DEX '09 DEX '98 NODEX
    • format_quote Penicilină uleioasă. DLRLC
    • diferențiere Substanță chimică de origine vegetală, lichidă sau cristalizată, obținută din unele specii de ciupercă de mucegai și folosită ca antibiotic în tratamentul bolilor provocate de anumiți microbi sau pentru a preveni infecțiile. DLRLC
    • diferențiere Antibiotic de origine vegetală, lichidă sau cristalizată, obținută din tulpinile unor ciuperci. DN
    • diferențiere Antibiotic din mucegaiuri, cu o puternică acțiune bacteriostatică și bactericidă asupra unor germeni din grupa cocilor. MDN '00
  • 2. Sortiment dintr-un astfel de antibiotic. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.