15 definiții pentru paralaxă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PARALAXĂ, paralaxe, s. f. 1. Unghiul dintre dreptele care unesc un punct foarte depărtat cu extremitățile unei baze de observare. 2. (Astron.) Unghi maxim sub care se vede raza Pământului sau a orbitei sale de pe un alt corp ceresc. – Din fr. parallaxe, lat. parallaxis.

PARALAXĂ, paralaxe, s. f. 1. Unghiul dintre dreptele care unesc un punct foarte depărtat cu extremitățile unei baze de observare. 2. (Astron.) Unghi maxim sub care se vede raza Pământului sau a orbitei sale de pe un alt corp ceresc. – Din fr. parallaxe, lat. parallaxis.

parala sf [At: I. GOLESCU, C. / V: (îvr) ~x sn / Pl: ~xe / E: fr parallaxe, lat parallaxis] 1 (Ast; șîs ~ astronomică, ~ geocentrică) Unghi sub care se vede, din centrul unui astru, depărtarea dintre centrul pământului și un observator de pe suprafața pământului. 2 (Șîs ~ anuală a stelelor, ~ astronomică, ~ stelară) Unghi maxim sub care se vede, dintr-o stea, raza orbitei pământului în jurul soarelui Si: (înv) semiosie. 3 (Gmt) Unghi dintre dreptele care unesc un punct foarte depărtat cu extremitățile unei baze de observare.

PARALAXĂ, paralaxe, s. f. Unghiul dintre dreptele care unesc un punct foarte depărtat cu extremitățile unei baze de observare.

PARALA s.f. Unghi format de două drepte care ating centrul unui astru, pornind una din centrul Pămîntului și cealaltă din locul unde se află observatorul. ♦ Unghi sub care se vede un front oarecare la o anumită distanță. [< fr. parallaxe, cf. gr. parallaxis – schimbare].

PARALA s. f. 1. unghi sub care se vede un front oarecare la o anumită distanță. ◊ unghi din două drepte care ating centrul unui astru, pornind una din centrul Pământului și cealaltă din punctul de observație. 2. eroare la citirea instrumentelor de măsurat cu ac indicator, când observatorul nu privește perpendicular scala aparatului. (< fr. parallaxe, gr. parallaxis, schimbare)

PARALAXĂ ~e f. 1) Unghi sub care se vede raza Pământului sau a orbitei sale de pe alt corp ceresc. 2) Schimbare aparentă a poziției unui punct depărtat datorită deplasării reale a ochiului observatorului. /<fr. parallaxe, lat. parallaxis

paralaxă f. Astr. schimbare în pozițiunea aparentă a unui astru pe cer, când, în loc de a-l observa din centrul pământului, îl observăm dintr’un punct al suprafeței sale.

*paraláxă f., pl. e (vgr. parálaxis, schimbare, din cauză că steaŭa pare că-șĭ schimbă locu cînd îșĭ schimbă locu observatoru). Astr. Unghĭ format în centru unuĭ astru de doŭă liniĭ care se trag una din centru pămîntuluĭ, și alta din ochĭu observatoruluĭ așezat pe suprafața pămîntuluĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

parala s. f., g.-d. art. paralaxei; pl. paralaxe

parala s. f., g.-d. art. paralaxei; pl. paralaxe

parala s. f., g.-d. art. paralaxei; pl. paralaxe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PARALA s. (ASTRON.) 1. (înv.) semiosie. 2. paralaxă anuală = paralaxă heliocentrică; paralaxă diurnă = paralaxă geocentrică; paralaxă geocentrică v. paralaxă diurnă; paralaxă heliocentrică v. paralaxă anuală.

PARALA s. (ASTRON.) (înv.) semiosie.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PARALÁXĂ (< fr.; {s} para1- + gr. allassein „a schimba”) s. f. 1. Unghiul dintre două drepte care unesc extremitățile unui segment (bază de observație) cu un punct de observație. ♦ (ASTR.) Unghiul maxim sub care se vede de pe un corp ceresc raza Pământului (p. geometrică sau diurnă) ori raza orbitei sale (p. heliocentrică sau anuală). De ex. p. geometrică pentru Soare este de 8″.794 și pentru Lună de 57′2″.5, iar p. anuală pentru steaua Proxima Centauri este de 0″.76. 2. (METR.) Eroare de p. = greșeală comisă la citirea instrumentelor de măsurat cu ac indicator, atunci când observatorul nu privește perpendicular pe scala instrumentului.

Intrare: paralaxă
paralaxă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • parala
  • paralaxa
plural
  • paralaxe
  • paralaxele
genitiv-dativ singular
  • paralaxe
  • paralaxei
plural
  • paralaxe
  • paralaxelor
vocativ singular
plural
paralax
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

parala, paralaxesubstantiv feminin

  • 1. Unghiul dintre dreptele care unesc un punct foarte depărtat cu extremitățile unei baze de observare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • diferențiere Unghi sub care se vede un front oarecare la o anumită distanță. DN
  • 2. astronomie Unghi maxim sub care se vede raza Pământului sau a orbitei sale de pe un alt corp ceresc. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: semiosie
  • 3. Eroare la citirea instrumentelor de măsurat cu ac indicator, când observatorul nu privește perpendicular scala aparatului. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.