15 definiții pentru motorină

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MOTORINĂ, motorine, s. f. Amestec lichid de hidrocarburi obținut prin distilarea țițeiului sau a unor produse sintetice, folosit drept combustibil la motoarele cu autoaprindere sau ca materie primă în industria chimică. – Din germ. Motorin.

motori sf [At: NICA, L. VAM. 162 / E: ger Motorin] 1 Lichid obținut prin distilarea țițeiului, folosit drept combustibil la anumite motoare și ca materie primă în industira chimică. 2 (Arg) Rom. 3 (Arg) Vin.

MOTORINĂ, motorine, s. f. Lichid vâscos obținut prin distilarea petrolului, a gudroanelor cărbunilor de pământ sau a unor produse sintetice, folosit drept combustibil la anumite motoare sau ca materie primă în industria chimică. – Din germ. Motorin.

MOTORI s. f. Lichid vîscos obținut prin distilarea petrolului, a gudroanelor cărbunilor de pămînt sau a unor produse sintetice, folosit drept combustibil la anumite motoare. Tractoarele... se depărtau încet în norul lor de praf, cu miros cald de motorină arsă. DUMITRIU, V. L. 111. Cîteva umbre se mișcau pe lîngă depozitul de motorină. MIHALE, O. 14.

MOTORI s.f. Lichid vîscos care se extrage prin distilare din țiței sau din unele produse sintetice și este folosit drept combustibil la unele motoare. [Nume comercial].

MOTORI s. f. combustibil lichid obținut la distilarea primară a țițeiului sau a unor produse sintetice. (< germ. Motorin)

MOTORINĂ ~e f. Produs obținut prin distilarea petrolului, folosit drept combustibil sau la fabricarea unor unsori consistente. /<germ. Motorin

motorină f. derivat din petrol pentru punerea în mișcare a mașinelor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

motori s. f., g.-d. art. motorinei; pl. motorine

!motori s. f., g.-d. art. motorinei; pl. motorine

motori s. f., g.-d. art. motorinei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MOTORÍNĂ (< germ.) s. f. Produs lichid constituit dintr-un amestec de hidrocarburi C15-C21, cu p. f. 300-370°C, obținut prin distilarea țițeiului sau a unor produse sintetice. Se folosește drept combustibil în motoarele cu autoaprindere, ca materie primă pentru cracarea catalitică etc.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

Intrare: motorină
motorină substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • motori
  • motorina
plural
  • motorine
  • motorinele
genitiv-dativ singular
  • motorine
  • motorinei
plural
  • motorine
  • motorinelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

motori, motorinesubstantiv feminin

  • 1. Amestec lichid de hidrocarburi obținut prin distilarea țițeiului sau a unor produse sintetice, folosit drept combustibil la motoarele cu autoaprindere sau ca materie primă în industria chimică. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Tractoarele... se depărtau încet în norul lor de praf, cu miros cald de motorină arsă. DUMITRIU, V. L. 111. DLRLC
    • format_quote Cîteva umbre se mișcau pe lîngă depozitul de motorină. MIHALE, O. 14. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.