12 definiții pentru molasă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MOLASĂ, molase, s. f. (Geol.) Conglomerat slab consolidat alcătuit de obicei din gresie feldspatică și ciment calcaros. – Din fr. mollasse.

MOLASĂ, molase, s. f. (Geol.) Conglomerat slab consolidat alcătuit de obicei din gresie feldspatică și ciment calcaros. – Din fr. mollasse.

mola sf [At: COBÎLCESCU, G. 86/28 / Pl: ~se / E: fr mollasse] (Gig) Conglomerat de culoare albă-cenușie, uneori verzuie sau roșie, format din gresie feldspatică și din ciment calcaros, slab consolidat.

MOLA s. f. Gresii și conglomerate cu ciment calcaros, slab consolidat, frecvente în straturile miocenului din depresiunile perialpine.

MOLA s.f. Depozit de gresii gălbui, roșcate sau verzui și conglomerate cu ciment calcaros, frecvente în stratele miocenului. [< fr. mollasse].

MOLA s. f. depozit de gresii gălbui, roșcate sau verzi și conglomerate cu ciment calcaros. (< fr. mollasse)

MOLASĂ ~e f. Depozit de roci construite din nisipuri, gresii, argile și conglomerate de ciment calcaros slab consolidat. /<fr. mollasse

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mola s. f., g.-d. art. molasei; pl. molase

mola s. f., g.-d. art. molasei; pl. molase

mola s. f., g.-d. art. molasei; pl. molase

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

molasă, (engl. = molasse) formațiune sau grup de formațiuni sedimentare, generate în ariile geosinclinale în etapa postorogenică, succedând flișului. M. provine din erodarea catenei muntoase în curs de ridicare; m. cuprinde în principal dep. detritice grosiere (conglomerate, gresii) cu sortare și granoclasare slabă, alături de roci pelitice (marne, argile), însoțite uneori de roci evaporitice (gips, sare) și de cărbuni. În funcție de originea lor, se disting m. marine, salmastre, lagunare, lacustre. În România, formațiuni de m. de vârstă neogenă sunt amplu reprezentate la exteriorul zonei flișului din C. Orient. V. și fliș.(V.M.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MOLÁSĂ (< fr.) s. f. Depozite de roci detritice (gresii, conglomerate, marne etc.) argile, uneori cu calcare, de obicei cretatice sau terțiare, depuse în avanfosele geosinclinale și formate prin acumularea materialului provenit din distrugerea catenelor muntoase și, parțial, din materialele de platformă.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MOLÁSĂ s. f. (Geol.) Conglomerat de culoare albă-cenușie, uneori verzuie sau roșie, format din gresie feldspatică și din ciment calcaros, slab consolidat. Molasa se află In Svițera, Franția, Bavaria. COBÎLCESCU, G. 86/28, cf. 70/18. Molasele sînt numai rareori fosiliere. LTR2. – Pl.: molase. – Din fr. mollasse.

Intrare: molasă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mola
  • molasa
plural
  • molase
  • molasele
genitiv-dativ singular
  • molase
  • molasei
plural
  • molase
  • molaselor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mola, molasesubstantiv feminin

  • 1. geologie Conglomerat slab consolidat alcătuit de obicei din gresie feldspatică și ciment calcaros. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.