12 definiții pentru mesagerie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MESAGERIE, mesagerii, s. f. 1. Oficiu, întreprindere, local de unde se expediază mărfurile sau (în trecut) de unde plecau diverse mijloace de transport pentru călători. 2. Sistem de transport al mărfurilor sau (în trecut) al călătorilor, cu trenul, vaporul sau autocamionul, organizat de o mesagerie (1). – Din fr. messagerie, it. messaggeria.

MESAGERIE, mesagerii, s. f. 1. Oficiu, întreprindere, local de unde se expediază mărfurile sau (în trecut) de unde plecau diverse mijloace de transport pentru călători. 2. Sistem de transport al mărfurilor sau (în trecut) al călătorilor, cu trenul, vaporul sau autocamionul, organizat de o mesagerie (1). – Din fr. messagerie, it. messaggeria.

mesagerie sf [At: NEGULICI / Pl: ~ii / E: fr messagerie, it messaggeria] 1 (Înv) Îndeletnicire a mesagerului (1). 2 (Înv) Însărcinare pe care o îndeplinea mesagerul (1). 3 Oficiu, întreprindere, local de unde se expediază mărfuri sau de unde plecau, în trecut, diverse mijloace de transport pentru călători. 4 (Rar) Mijloc de transport, vagon de cale ferată, mașină, în trecut trăsură, folosit de o mesagerie (3). 5 Sistem de transport al mărfurilor sau, în trecut, al călătorilor, organizat de o mesagerie (3). 6 (Nob) Mesaj (2).

MESAGERIE, mesagerii, s. f. Sistem de transport rapid al mărfurilor pe calea ferată, în vagoane atașate trenurilor de călători; oficiul, localul sau biroul de unde se dirijează expedierea; vagonul cu care se face transportul. Ca să poată ajunge în fața mesageriilor, trebuia acum să-nconjoare mult. CAMILAR, N. II 211.

MESAGERIE s.f. Transportarea rapidă a mărfurilor în vagoane speciale, atașate trenurilor de călători. ♦ Oficiu de expediere a pachetelor, a mărfurilor. ♦ Vagon pentru transportul rapid de mărfuri, de pachete etc. [Gen. -iei. / < fr. messagerie, it. messaggeria].

MESAGERIE s. f. sistem de transport rapid al mărfurilor, cu trenul, în vagoane speciale, cu vaporul sau autocamionul. ◊ oficiu de expediere a pachetelor, a mărfurilor. (< fr. messagerie, it. messaggeria)

MESAGERIE ~i f. 1) Transportare a mărfurilor cu diferite mijloace de transport (tren, vapor, autocamion etc.). 2) Oficiu de transport rapid al mărfurilor. /<fr. messagerie, it. messaggeria

mesagerie f. 1. stabiliment de trăsuri pentru transportul călătorilor sau al mărfurilor; 2. trăsurile întrebuințate la acest serviciu.

*mesageríe f. (fr. messagerie). Serviciŭ de trăsurĭ, trenurĭ, vapoare p. transportu mărfurilor și călătorilor. Transport rápid, trimitere rápidă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mesagerie s. f., art. mesageria, g.-d. art. mesageriei; pl. mesagerii, art. mesageriile (desp. -ri-i-)

mesagerie s. f., art. mesageria, g.-d. art. mesageriei; pl. mesagerii, art. mesageriile

mesagerie s. f., art. mesageria, g.-d. art. mesageriei; pl. mesagerii, art. mesageriile

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MESAGERIE s. f. 1. (Învechit) Îndeletnicire a mesagerului, însărcinare pe care o îndeplinea mesagerul. Cf. NEGULICI, COSTINESCU. 2. Oficiu, întreprindere, local de unde se expediază mărfuri sau (în trecut) de unde plecau diverse mijloace de transport pentru călători. Cf. NEGULICI, LM. Ca să poată ajunge în fața mesageriilor, trebuia acum să-nconjoare mult. CAMILAR, N. II, 211. 3. (Rar) Mijloc de transport (vagon de cale ferată, mașină, în trecut trăsură, poștalion) folosit de o mesagerie (2). Cf. NEGULICI, COSTINESCU. 4. Sistem de transport al mărfurilor sau (în trecut) al călătorilor, organizat de o mesagerie (2). DICȚ. 5. (Neobișnuit) Mesaj (2). Primește misterioase mesagerii. ap. IORDAN, L. R. A. 481. – Pl.: mesagerii. – Din fr. messagerie, it. messaggeria.

Intrare: mesagerie
mesagerie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mesagerie
  • mesageria
plural
  • mesagerii
  • mesageriile
genitiv-dativ singular
  • mesagerii
  • mesageriei
plural
  • mesagerii
  • mesageriilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mesagerie, mesageriisubstantiv feminin

  • 1. Oficiu, întreprindere, local de unde se expediază mărfurile sau (în trecut) de unde plecau diverse mijloace de transport pentru călători. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Ca să poată ajunge în fața mesageriilor, trebuia acum să-nconjoare mult. CAMILAR, N. II 211. DLRLC
  • 2. Sistem de transport al mărfurilor sau (în trecut) al călătorilor, cu trenul, vaporul sau autocamionul, organizat de o mesagerie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. Vagon pentru transportul rapid de mărfuri, de pachete etc. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.