11 definiții pentru mandril

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MANDRIL, mandrili, s. m. Specie de maimuță din Africa Ecuatorială, cu coada scurtă, cu fața colorată în albastru și roșu și blana măslinie-brună (Cynochephalus mormon). – Din fr. mandrill.

MANDRIL, mandrili, s. m. Specie de maimuță din Africa Ecuatorială, cu coada scurtă, cu fața colorată în albastru și roșu și blana măslinie-brună (Cynochephalus mormon). – Din fr. mandrill.

mandril sm [At: HELIADE, O. I, 132 / Pl: ~i / E: fr mandrill] Specie de maimuță din Guineea, cu coada scurtă, fața colorată în albastru și roșu și blana măslinie (Cynochephalus mormon).

MANDRIL, mandrili, s. m. Maimuță care trăiește în Guineea, avînd coada ciuntită, pielea capului intens colorată în nuanțe de roșu și albastru, iar blana măslinie (Papio maimon).

MANDRIL s.m. Maimuță mare originară din Guineea, cu coada mică, cu fața de culoare albastră, nasul roșu și blana galbenă. [< fr. mandrill].

MANDRIL s. m. maimuță cinocefală din Africa, cu coada mică, cu fața de culoare albastră, nasul roșu și blana galbenă. (< fr. mandrill)

MANDRIL ~i m. Maimuță de talie mare din familia pavianilor, cu coadă scurtă și cu blană brună-măslinie. /<fr. mandrill

*mandríl m., pl. (cuv. care pare a fi indigen din Ghineĭa). Un fel de maĭmuță mare cu capu ca de cîne, cu unele părțĭ ale corpuluĭ colorate roș și albastru și care trăĭește pin vestu Africiĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

mandril (animal) s. m., pl. mandrili

mandril (animal) s. m., pl. mandrili

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MANDRÍL s. m. Specie de maimuță (din Guineea), cu coada scurtă, fața colorată în albastru și roșu și blana măslinie (Cynochephalus mormon). Mereu silea Să-mpingă înainte. . . Doi mandrili. HELIADE, O. I, 132. - Pl.: mandrill. – Din fr. mandrili.

Intrare: mandril
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mandril
  • mandrilul
  • mandrilu‑
plural
  • mandrili
  • mandrilii
genitiv-dativ singular
  • mandril
  • mandrilului
plural
  • mandrili
  • mandrililor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mandril, mandrilisubstantiv masculin

  • 1. Specie de maimuță din Africa Ecuatorială, cu coada scurtă, cu fața colorată în albastru și roșu și blana măslinie-brună (Cynochephalus mormon). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.