8 definiții pentru koala

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

koala sfi [At: DN3 / P: ko-a~ / E: fr koala] Animal cățărător din ordinul marsupialelor, care trăiește în Australia.

KOALA s.f. (Zool.) Animal cățărător din ordinul marsupialelor, care trăiește în Australia; urs cu pungă. [Pron. ko-a-. / < fr. koala < cuv. australian].

KOALA s. f. mamifer cățărător din ordinul marsupialelor, ca un ursuleț, care trăiește în pădurile umede din Australia, hrănindu-se cu frunze de eucalipt. (< fr. koala)

koala s. f. (zool.) Marsupial cățărător care trăiește în Australia ◊ Koala (mamiferă marsupială) este în prezent, în Australia, victimă a unei bacterii care infectează sistemul său ocular [...]” R.l. 17 XII 84 p. 6 (din fr. koala)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

koala (cuv. austral.) (desp. ko-a-) s. m., pl. koala

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

KOALA (< fr.) s. m. Mamifer marsupial originar din Australia (Phascolartus cinereus). Corpul, fără coadă, având o lungime de c. 60 cm, este acoperit cu o blană deasă, mătăsoasă, de culoare bej. Animal arboricol, nocturn, se hrănește cu frunze și lăstari de eucalipt. Pe cale de dispariție, este crescut astăzi în rezervații speciale, fiind ocrotit de lege.

Intrare: koala
  • silabație: ko-a-la info
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • koala
plural
  • koala
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

koala, koalasubstantiv masculin invariabil

  • 1. zoologie Mamifer cățărător din ordinul marsupialelor, ca un ursuleț, care trăiește în pădurile umede din Australia, hrănindu-se cu frunze de eucalipt; urs cu pungă. DN MDN '00 DCR2
    • format_quote Koala (mamiferă marsupială) este în prezent, în Australia, victimă a unei bacterii care infectează sistemul său ocular [...] R.l. 17 XII 84 p. 6. DCR2
  • comentariu Unele surse îl încadrează ca s.f. (fără plural). dexonline
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic