18 definiții pentru ierarhie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IERARHIE, ierarhii, s. f. Sistem de subordonare a elementelor, a gradelor, a funcțiilor, a autorităților etc. inferioare față de cele superioare. – Din fr. hiérarchie.

IERARHIE, ierarhii, s. f. Sistem de subordonare a elementelor, a gradelor, a funcțiilor, a autorităților etc. inferioare față de cele superioare. – Din fr. hiérarchie.

ierarhie sf [At: MINEIUL (1776), 13 / V: hi~, hierarchie, ~rchi~ / Pl: ~ii / E: fr hiérarchie, rs иерархия] 1 Autoritate (1). 2 Putere. 3 Sistem de subordonare în ordinea importanței funcțiilor (religioase, administrative etc.). 4 (Iuz) Regiune condusă de un ierarh. 5 (Fig) Gradație.

IERARHIE, ierarhii, s. f. Sistem de subordonare a gradelor sau a funcțiilor inferioare față de cele superioare. Nu se împlinise jumătate de veac de la descălecarea lui Dragoș, cînd Alexandru I... înființează o ierarhie bisericească și politică. NEGRUZZI, S. I 271. ◊ (Glumeț) Și atunci bătrînul se resemna ca mulți alții și... se hotărî să aștepte vremea cînd, după ciudatele ierarhii ale existenței, va putea să ia tronul celuilalt. ANGHEL, PR. 53.

IERARHIE s.f. Sistem de subordonare a gradelor, a funcțiilor, a autorităților etc. unele față de celelalte; ordine. [Gen. -iei. / cf. fr. hiérarchie].

IERARHIE s. f. sistem de subordonare a gradelor, funcțiilor, autorităților etc. unele față de celelalte; ordine. (< fr. hiérarchie)

IERARHIE ~i f. Sistem de subordonare consecutivă a gradelor sau treptelor inferioare față de cele superioare. ~ economică. ~a unităților lexicale. [G.-D. ierarhiei] /<fr. hiérarchie

ierarhie f. ordinea și subordinarea rangurilor, demnităților, gradelor.

ie- și ĭerarhíe f. (vgr. ῾ierarhia). Calitatea, demnitatea de ierarh. Ordinea și subordonarea celor noŭă cete de îngerĭ. Gradațiunea funcțiunilor bisericeștĭ, militare saŭ civile.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ierarhie s. f., art. ierarhia, g.-d. art. ierarhiei; pl. ierarhii, art. ierarhiile (desp. -hi-i-)

ierarhie s. f., art. ierarhia, g.-d. art. ierarhiei; pl. ierarhii, art. ierarhiile

ierarhie s. f. (sil. ie-), art. ierarhia, g.-d. art. ierarhiei; pl. ierarhii, art. ierarhiile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

IERARHIE s. nivel, rang, scară, stare, strat, treaptă. (~ socială.)

IERARHIE s. nivel, rang, scară, stare, strat, treaptă. (~ socială.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ierarhie, ierarhii s. f. (Bis.) Sistem de subordonare a funcțiilor și persoanelor, confirmate prin hirotonie sau hirotezie, care au autoritatea de a conduce o unitate bisericească și care reprezintă o imitare a ierarhiei cerești (ierarhia hirotonirii: arhiereu, preot și diacon); totalitatea diferitelor trepte ale preoției sacramentale sau ale administrației bisericești (ierarhia jurisdicției de sus în jos: patriarh, mitropolit, arhiepiscop, episcop, protoiereu, preot paroh). – Din gr. ierarhia, fr. hiérarchie.

Intrare: ierarhie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ierarhie
  • ierarhia
plural
  • ierarhii
  • ierarhiile
genitiv-dativ singular
  • ierarhii
  • ierarhiei
plural
  • ierarhii
  • ierarhiilor
vocativ singular
plural
ierarchie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
hierarhie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ierarhie, ierarhiisubstantiv feminin

  • 1. Sistem de subordonare a elementelor, a gradelor, a funcțiilor, a autorităților etc. inferioare față de cele superioare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: ordine
    • format_quote Nu se împlinise jumătate de veac de la descălecarea lui Dragoș, cînd Alexandru I... înființează o ierarhie bisericească și politică. NEGRUZZI, S. I 271. DLRLC
    • format_quote glumeț Și atunci bătrînul se resemna ca mulți alții și... se hotărî să aștepte vremea cînd, după ciudatele ierarhii ale existenței, va putea să ia tronul celuilalt. ANGHEL, PR. 53. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.