11 definiții pentru ideogramă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IDEOGRAMĂ, ideograme, s. f. Semn grafic care notează un cuvânt nu prin litere, ci prin desemnarea noțiunii și care este folosit în unele limbi. [Pr.: -de-o-] – Din fr. idéogramme.

IDEOGRAMĂ, ideograme, s. f. Semn grafic care notează un cuvânt nu prin litere, ci prin desemnarea noțiunii și care este folosit în unele limbi. [Pr.: -de-o-] – Din fr. idéogramme.

ideogra sf [At: DL / P: i-de-o~ / Pl: ~me / E: fr idéogramme] Sistem grafic care notează un cuvânt nu prin litere, ci prin desemnarea noțiunii.

IDEOGRAMĂ, ideograme, s. f. Semn scris care reprezintă un cuvînt întreg și care este folosit în sistemul de scriere a unor limbi (chineză, veche egipteană etc.). În epoca apariției statelor și a dezvoltării comerțului, ideogramele au început să fie întrebuințate din ce în mai mult, fiind mai potrivite pentru noile necesități. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 366, 5/2. - Pronunțat: -de-o-.

IDEOGRA s.f. Semn folosit în scrierea unor limbi, care reprezintă un cuvînt, o idee. [< fr. idéogramme, cf. gr. idea – idee, gramma – scriere].

IDEOGRA s. f. semn grafic folosit în scrierea unor limbi (egipteana, chineza) pentru a reprezenta un cuvânt, o idee. (< fr. idéogramme)

IDEOGRAMĂ ~e f. Semn grafic folosit în scrierea limbilor unor popoare (egiptean, chinez etc.) și care redă un cuvânt întreg (o idee). /<fr. idéogramme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ideogra (semn grafic) (desp. -de-o-gra-) s. f., g.-d. art. ideogramei; pl. ideograme

ideogra (semn grafic) (-de-o-gra-) s. f., g.-d. art. ideogramei; pl. ideograme

ideogra (semn grafic) s. f. (sil. -de-o-gra-), g.-d. art. ideogramei; pl. ideograme

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

IDEOGRA s. f. (< fr. idéogramme, cf. gr. ideogramma „reprezentare a ideilor” < idea „idee” + gramma „semn”, „scriere”): semn folosit în scrierea unor limbi, care reprezintă un cuvânt, o idee, un obiect; imagine care înfățișează sintetic, prin forme pictografice, o anume gândire. v. și pictogramă.

IDEO- „idee, noțiune”. ◊ gr. idea „formă, aparență, idee” > fr. idéo-, germ. id., engl. id., it. id. > rom. ideo-.~frenie (v. -frenie), s. f., stare patologică mintală caracterizată prin anomalia ideilor; ~genie (v. -genie1), s. f., formare a ideilor; ~glosie (v. -glosie), s. f., termen prin care se pune în evidență însușirea de unicitate a personalității; ~grafie (v. -grafie), s. f., sistem de reprezentare a ideilor prin semne care sugerează obiectele; ~gramă (v. -gramă), s. f., semn grafic utilizat în scrierea hieroglifică pentru a nota un cuvînt sau o idee; ~log (v. -log), s. m. și f., persoană care formulează, apără și reprezintă ideologia unei clase sau a unui grup social; ~logie (v. -logie1), s. f., totalitatea ideilor și concepțiilor care exprimă, într-o formă teoretică, interesele și aspirațiile unei clase sau ale unei categorii sociale, determinate de condițiile obiective ale existenței acesteia; ~motor (v. -motor), adj., care intră în acțiune sub influența unei excitări cerebrale.

Intrare: ideogramă
ideogramă substantiv feminin
  • silabație: i-de-o-gra-mă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ideogra
  • ideograma
plural
  • ideograme
  • ideogramele
genitiv-dativ singular
  • ideograme
  • ideogramei
plural
  • ideograme
  • ideogramelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ideogra, ideogramesubstantiv feminin

  • 1. Semn grafic care notează un cuvânt nu prin litere, ci prin desemnarea noțiunii și care este folosit în unele limbi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote În epoca apariției statelor și a dezvoltării comerțului, ideogramele au început să fie întrebuințate din ce în mai mult, fiind mai potrivite pentru noile necesități. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 366, 5/2. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.