12 definiții pentru hidroxid

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

HIDROXID, hidroxizi, s. m. Compus chimic anorganic a cărui moleculă conține în structura sa una sau mai multe grupe hidroxil. – Din fr. hydroxyde.

HIDROXID, hidroxizi, s. m. Compus chimic anorganic a cărui moleculă conține în structura sa una sau mai multe grupe hidroxil. – Din fr. hydroxyde.

hidroxid sm [At: LTR / Pl: ~izi / E: fr hydroxyde] Compus chimic anorganic a cărui moleculă conține în structura sa una sau mai multe grupe hidroxil.

HIDROXID, hidroxizi, s. m. Compus chimic neorganic, a cărui moleculă conține gruparea hidroxil.

HIDROXID s.m. (Chim.) Compus chimic anorganic a cărui moleculă conține gruparea hidroxil. [< fr. hydroxyde].

HIDROXID s. m. compus chimic al apei cu un oxid metalic. (< fr. hydroxyde)

HIDROXID ~zi m. Compus chimic anorganic rezultat din interacțiunea unui oxid cu apa. /<fr. hydroxyde

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

hidroxid (desp. hi-dro-) s. m., pl. hidroxizi

!hidroxid (hi-dro-) s. m., pl. hidroxizi

hidroxid s. m. (sil. mf. hidr-), pl. hidroxizi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

HIDROXID s. (CHIM.) 1. (impr.) hidrat. 2. hidroxid de calciu = var stins; hidroxid de potasiu = potasă caustică; hidroxid de sodiu = sodă caustică, (reg.) natron.

HIDROXID s. (CHIM.) 1. (impr.) hidrat. 2. hidroxid de calciu = var stins; hidroxid de potasiu = potasă caustică; hidroxid de sodiu = sodă caustică, (reg.) natron.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HIDROXÍZI (< fr. {i}) s. m. pl. Compuși chimici care conțin în moleculă una sau mai multe grupări hidroxil (-OH). ◊ Hidroxid de aluminiu = compus alb, gelatinos, insolubil în apă, cu caracter amfoter; este întrebuințat ca mordant în vopsitorie și în instalațiile de limpezire a apelor. Se găsește în natură sub formă de hidrargilit și ca bayerit. ◊ Hidroxid de amoniu = compus obținut prin dizolvarea amoniacului în apă. Soluția are caracter ușor bazic; nu se poate izola în stare pură. ◊ Hidroxid de calciu = compus obținut prin combinarea oxidului de calciu cu apa (stingerea varului). Este puțin solubil în apă. Soluția are reacție bazică puternică (se mai numește și apă de var). Suspensia de h. de c. în apă (laptele de var) este folosită la văruit. Sin. var stins.Hidroxid de potasiu = compus cristalin, alb, higroscopic. Bază puternică, folosită la fabricarea săpunurilor moi, a săpunului de ras, a sărurilor de potasiu. Sin. potasă caustică.Hidroxid de sodiu = compus solid, alb, higroscopic. Bază puternică, întrebuințată la fabricarea săpunului, la rafinarea uleiurilor vegetale, în industriile petrolieră și textilă (la mercerizarea bumbacului). Sin. sodă caustică.

Intrare: hidroxid
  • silabație: hi-dro-xid info
substantiv masculin (M5)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • hidroxid
  • hidroxidul
  • hidroxidu‑
plural
  • hidroxizi
  • hidroxizii
genitiv-dativ singular
  • hidroxid
  • hidroxidului
plural
  • hidroxizi
  • hidroxizilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

hidroxid, hidroxizisubstantiv masculin

  • 1. Compus chimic anorganic a cărui moleculă conține în structura sa una sau mai multe grupe hidroxil. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.