19 definiții pentru gerunziu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GERUNZIU, gerunzii, s. n. Mod verbal care exprimă o acțiune în desfășurare, fără referire la autorul și la momentul acțiunii. – Din lat. gerundium.

gerunziu sn [At: DA / V: ~ndiu / Pl: ~ii / E: lat gerundium] Mod verbal care exprimă o acțiune în desfășurare, fără referire la autorul și la momentul acțiunii.

GERUNZIU, gerunzii, s. n. Mod (2) verbal (2) care exprimă o acțiune în desfășurare, fără referire la autorul și la momentul acțiunii. – Din lat. gerundium.

GERUNZIU, gerunzii, s. n. (Gram.) Formă a verbului, care exprimă acțiunea în desfășurare fără referire la persoană sau moment. Gerunziul are de obicei rol de adverb.

GERUNZIU s.n. (Gram.) Formă verbală care exprimă o acțiune fără referire la o persoană sau la un moment; participiu prezent. [Pron. -ziu. / < lat. gerundium, cf. it. gerundio].

GERUNZIU s. n. mod verbal nepersonal care exprimă acțiunea în desfășurare, fără referire la autorul ei sau la momentul desfășurării. (< lat. gerundium)

GERUNZIU ~i n. Formă nominală a verbului care exprimă o acțiune în desfășurare fără referire la momentul vorbirii. /<lat. gerundium

gerúndiŭ n. (lat. gerundium, d. gérere, a purta). Gram. Un mod al verbuluĭ, precum: semănînd, tăcînd, ducînd, dormind.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gerunziu [iu pron. ĭu] s. n., art. gerunziul; pl. gerunzii, art. gerunziile (desp. -zi-i-)

gerunziu [ziu pron. zĭu] s. n., art. gerunziul; pl. gerunzii, art. gerunziile (-zi-i-)

gerunziu s. n. [-ziu pron. -zĭu], art. gerunziul; pl. gerunzii, art. gerunziile (sil. -zi-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

GERUNZIU s. (GRAM.) participiu prezent.

GERUNZIU s. (GRAM.) participiu prezent.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

GERUNZIU s. n. (< lat. gerundium, it. gerundio): mod al verbului (nepersonal, nepredicativ, simplu) care exprimă acțiunea în desfășurare sau încheiată sub forma unei caracteristici circumstanțiale. Este alcătuit din rădăcina verbului la care se adaugă sufixele gramaticale modale -ind sau -înd: citind, fugind, tăcând, trecând, cântând, zburdând etc. Poate avea următoarele funcții sintactice: subiect („Se aude strigând”), nume predicativ – rar („Rămase uitându-se la ea” – I. Slavici), atribut verbal („...au sărit în picioare, cu părul vâlvoi și cu inima bătând” – M. Sadoveanu), complement direct („Am auzit vorbind”), complement indirect („Nu s-au plictisit citind”), complement circumstanțial de mod, de timp, de cauză etc. („...fețele «pietricelelor» scânteiau de-ți luau ochii, jucând ca apele încrețite în talazuri mărunte” – Z. Stancu; „...și trântind la pământ satârul fuge printre mulțimea adunată împrejur” – N. Bălcescu; „Bătrânul, văzând bine că nu mai este chip..., trecu ușor colțul pânzei în celălalt bord al bărcii” – Jean Bart) și element predicativ suplimentar („...iar cățelandrul a prins a sări în jurul meu lătrând cu bucurie” – M. Sadoveanu). G. poate fi deci folosit fie independent de conjugare (ca unitate sintactică de sine stătătoare în cadrul propoziției – v. toate exemplele precedente), fie dependent de conjugare (ca element formativ în structura prezumtivului prezent: va fi cântând, să fi cântând, ar fi cântând).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GERÚNZIU (< lat. gerundium) s. n. (LINGV.) Mod nepersonal, de obicei nepredicativ, simplu, care exprimă acțiunea în desfășurare, fără referire la autorul ei sau la momentul în care se petrece acțiunea. Poate avea diverse funcții sintactice (subiect, nume predicativ, atribut verbal, complement indirect, complement circumstanțial de mod, de timp, de cauză, element predicativ suplimentar).

Intrare: gerunziu
  • pronunție: gerunzĭu
substantiv neutru (N53)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gerunziu
  • gerunziul
  • gerunziu‑
plural
  • gerunzii
  • gerunziile
genitiv-dativ singular
  • gerunziu
  • gerunziului
plural
  • gerunzii
  • gerunziilor
vocativ singular
plural
gerundiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gerunziu, gerunziisubstantiv neutru

  • 1. Mod verbal care exprimă o acțiune în desfășurare, fără referire la autorul și la momentul acțiunii; participiu prezent. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Gerunziul are de obicei rol de adverb. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.