3 intrări

30 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COST2 s. n. (Reg.) Hrană, mâncare. ◊ Expr. A ține (pe cineva) în cost = a ține (pe cineva) în pensiune. – Din germ. Kost.

COST1, costuri, s. n. Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau cumpărarea unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc.; preț. ◊ Costul vieții = totalitatea cheltuielilor pentru bunuri alimentare și nealimentare, pentru serviciile utilizate, necesare unei familii, într-o perioadă determinată. Preț de cost = (în producție) totalul cheltuielilor necesare pentru fabricarea unui bun oarecare; (în circulația mărfurilor) sumă de bani plătită pentru un bun cumpărat în scop de revânzare. ◊ Expr. A vinde sub cost = a vinde o marfă cu un preț mai mic decât prețul de cost1. A vinde în cost = a vinde o marfă cu un preț egal prețului de cost1. – Din costa (derivat regresiv).

cost2 sn [At: STAMATI, D. / Pl: ~uri / E: ger Kost] (Gmî; reg) 1 Hrană. 2 (Îe) A ține pe cineva în ~ A ține pe cineva în pensiune.

cost3 sn [At: ȘINCAI, HR. I, 118/11 / Pl: ~uri / E: nct] (Înv; ned) Condiment.

cost1 sn [At: LM / Pl: ~uri / E: drr costa] 1 Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau cumpărarea unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc. 2 (Îs) ~ul vieții Totalitate a cheltuielilor pentru bunuri alimentare și nealimentare precum și a serviciilor utilizate de o familie într-o perioadă determinată. 3 (Îs) Preț de ~ Total al cheltuielilor necesare în producție pentru fabricarea unui bun oarecare. 4 (Îas) Sumă de bani plătită pentru o marfa în scopul revinderii. 5 (Îe) A vinde o marfă pe ~ sau la prețul de ~ A vinde o marfa fără adaos comercial. 6 (Îe) A vinde sub ~ A vinde o marfa cu un preț mai mic decât prețul de cost1 (3).

COST1 s. n. Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau cumpărarea unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc. ◊ Costul vieții = totalitatea cheltuielilor pentru bunuri alimentare și nealimentare, precum și a serviciilor utilizate, pe o familie, într-o perioadă determinată. Preț de cost = (în producție) totalul cheltuielilor necesare pentru fabricarea unui bun oarecare; (în circulația mărfurilor) sumă de bani plătită pentru un bun cumpărat în scop de revânzare. ◊ Expr. A vinde sub cost = a vinde o marfă cu un preț mai mic decât prețul de cost1. A vinde în cost = a vinde o marfă cu un preț egal prețului de cost1. – Din costa (derivat regresiv).

COST2 s. n. (Germanism reg.) Hrană, mâncare. ◊ Expr. A ține (pe cineva) în cost = a ține (pe cineva) în pensiune. – Din germ. Kost.

COST s. n. Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau achiziționarea unui produs. Costul produselor de larg consum, Costul vieții = totalul sumelor cheltuite pentru mijloacele necesare traiului. Impozitele au crescut în S.U.A. de peste 12 ori față de anul 1938, iar costul vieții a crescut de aproape 3 ori. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2757. Preț de cost = (în producție) totalul cheltuielilor (materii prime, salarii, regie etc.) necesare pentru fabricarea unui bun oarecare; (în circulație) sumă de bani plătită pentru un bun cumpărat în scop de revînzare. Partidul cheamă pe muncitori, tehnicieni și ingineri să se preocupe necontenit de ridicarea productivițății muncii și de reducerea prețului de cost. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 20. Prin raționalizarea procesului de producție și reducerea cheltuielilor necesitate de fluctuația brațelor de muncă, se vor realiza sarcinile de reducere a prețului de cost. REZ. HOT. I 285. Sînt numeroase întreprinderi cărora li s-au decernat steaguri roșii de producție din partea ministerelor și a comitetelor, centrale ale sindicatelor de care aparțin, ca o apreciere a succeselor obținute pe linia îndeplinirii planului la toți indicii, a ridicării productivității muncii, a scăderii prețului de cost și a îmbunătățirii calității produselor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2756. ◊ Expr. (În societatea capitalistă, în cadrul concurenței dintre întreprinderi) A vinde sub cost = a vinde o marfă cu un preț mai mic decît prețul de cost, pentru a face concurență altei întreprinderi. A vinde în cost = a vinde o marfă cu un preț egal prețului de cost.

COST s.n. Ceea ce costă ceva, prețul unui lucru. [< it. costo, ngr. kostos].

COST1 s. n. totalitatea cheltuielilor, exprimate în bani, efectuate pentru producerea unui bun, executarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc. (< it. costo, germ. Kostos)

COST ~uri n. Sumă de bani cheltuită pentru cumpărarea, producerea, extragerea unui produs sau pentru prestarea unui serviciu. ◊ Preț de ~ totalitate a cheltuielilor făcute pentru producerea și desfacerea unui produs. /v. a costa

cost n. ceea ce costă un lucru: costul drumului. [Abstras din costa].

1) cost n., pl. urĭ (it. costo, fr. coût. V. cust). Ceĭa ce costă un lucru, preț: costu uneĭ călătoriĭ.

COST2(O)- elem. „coastă”. (< fr. cost/o/-, cf. lat. costa)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cost2 (preț) s. n., pl. costuri

!cost1 (preț) s. n., pl. costuri

cost (preț, hrană) s. n., pl. costuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

COST s. v. aliment, hrană, mâncare.

cost s. v. ALIMENT. HRANĂ. MÎNCARE.

COST s. preț, valoare. (~ al unei mărfi.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cost s. n. – Pensiune, găzduire, în al cărei preț intră hrana. Germ. Kost. Folosit numai în Trans. și Bucov.

cost, costa Tacit sau explicit, majoritatea dicționarelor explică pe cost ca postverbal de la costa, iar pe acesta din it. costare. Scriban și Ciorănescu trimit la italiană (primul și la franceză) și pentru substantiv, DA introduce în discuție, pentru cost, și pe germ. Kosten. Mi se pare mult mai probabil că substantivul e împrumutat din greacă, unde se spune τò ϰόστος, iar verbul e format de noi, paralelă la costisi, împrumutat de asemenea din greacă.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

cost s.n. sg. (reg.) 1. hrană, mâncare. 2. pensiune (în expr. a ține pe cineva în cost = a ține pe cineva în pensiune). 3. condiment.

COST-, v. COSTO-.~algie (v. -algie), s. f., nevralgie intercostală; ~ectomie (v. -ectomie), s. f., rezecție costală.

COSTO- „coastă”. ◊ L. costa „coastă” > fr. costo-, engl. id., germ. kosto- > rom. costo-.~pleurectomie (v. pleur/o-, v. -ectomie), s. f., procedeu de toracoplastie în care se ridică odată cu coastele respective și pleura subiacentă; ~pneumopexie (v. pneumo-, v. -pexie), s. f., fixare chirurgicală a plămînului de o coastă; ~tom (v. -tom), s. n., instrument chirurgical pentru rezecția coastelor; ~tomie (v. -tomie), s. f., secționare chirurgicală a unei coaste; ~transversectomie (v. transvers/o-, v. -ectomie), s. f., rezecție chirurgicală a apofizelor transverse și a extremității vertebrale a coastelor.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

COST (< costa) s. n. Cheltuială (exprimată în bani) efectuată pentru obținerea (producerea sau cumpărarea) unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc. ◊ Costul vieții = totalitatea cheltuielilor pentru bunuri alimentare și nealimentare, a serviciilor utilizate, necesare unei familii, într-o perioadă determinată de timp. ◊ Costuri directe = cheltuieli de producție, stabilite pe unitatea de produs în în funcție de ceea ce se consumă efectiv și nemijlocit pentru crearea bunurilor respective. ◊ Costuri indirecte = cheltuieli convenționale a căror mărime pe unitatea de produs nu poate fi determinată decât prin procedee convenționale.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a și-o da contra cost expr. a se prostitua.

Intrare: cost (hrană)
cost1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cost
  • costul
  • costu‑
plural
  • costuri
  • costurile
genitiv-dativ singular
  • cost
  • costului
plural
  • costuri
  • costurilor
vocativ singular
plural
Intrare: cost (preț)
cost1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cost
  • costul
  • costu‑
plural
  • costuri
  • costurile
genitiv-dativ singular
  • cost
  • costului
plural
  • costuri
  • costurilor
vocativ singular
plural
Intrare: costo
prefix (I7-P)
  • costo
prefix (I7-P)
  • cost
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cost, costurisubstantiv neutru

  • 1. regional Aliment, hrană, mâncare. DEX '09
    • chat_bubble A ține (pe cineva) în cost = a ține (pe cineva) în pensiune. DEX '09 DEX '98
etimologie:

cost, costurisubstantiv neutru

  • 1. Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau cumpărarea unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Costul produselor de larg consum, DLRLC
    • 1.1. Costul vieții = totalitatea cheltuielilor pentru bunuri alimentare și nealimentare, pentru serviciile utilizate, necesare unei familii, într-o perioadă determinată. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Impozitele au crescut în S.U.A. de peste 12 ori față de anul 1938, iar costul vieții a crescut de aproape 3 ori. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2757. DLRLC
    • 1.2. Preț de cost = (în producție) totalul cheltuielilor necesare pentru fabricarea unui bun oarecare; (în circulația mărfurilor) sumă de bani plătită pentru un bun cumpărat în scop de revânzare. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Partidul cheamă pe muncitori, tehnicieni și ingineri să se preocupe necontenit de ridicarea productivității muncii și de reducerea prețului de cost. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 20. DLRLC
      • format_quote Prin raționalizarea procesului de producție și reducerea cheltuielilor necesitate de fluctuația brațelor de muncă, se vor realiza sarcinile de reducere a prețului de cost. REZ. HOT. I 285. DLRLC
      • format_quote Sînt numeroase întreprinderi cărora li s-au decernat steaguri roșii de producție din partea ministerelor și a comitetelor centrale ale sindicatelor de care aparțin, ca o apreciere a succeselor obținute pe linia îndeplinirii planului la toți indicii, a ridicării productivității muncii, a scăderii prețului de cost și a îmbunătățirii calității produselor. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2756. DLRLC
    • chat_bubble A vinde sub cost = a vinde o marfă cu un preț mai mic decât prețul de cost. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble A vinde în cost = a vinde o marfă cu un preț egal prețului de cost. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

costoelement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere cu semnificația „coastă”. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.