2 intrări

34 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONSISTENT, -Ă, consistenți, -te, adj. 1. Vârtos, tare. 2. (Despre hrană) Substanțial, sățios. – Din fr. consistant.

CONSISTENT, -Ă, consistenți, -te, adj. 1. Vârtos, tare. 2. (Despre hrană) Substanțial, sățios. – Din fr. consistant.

CONSISTENȚĂ, consistențe, s. f. Grad de densitate, de tărie, de soliditate a unui corp, a unei materii etc.; rezistența opusă de un corp sau de un material la deformare sau la sfărâmare. ♦ Tărie, soliditate, fermitate. – Din fr. consistance.

CONSISTENȚĂ, consistențe, s. f. Grad de densitate, de tărie, de soliditate a unui corp, a unei materii etc.; rezistența opusă de un corp sau de un material la deformare sau la sfărâmare. ♦ Tărie, soliditate, fermitate. – Din fr. consistance.

consistanță sf vz consistență

consistent, ~ă a [At: IONESCU-MUSCEL, ȚES. 81/ Pl: ~nți, ~e / E: fr consistant] 1 Care are consistență (2) Si: rezistent, tare, vârtos. 2 (D. hrană) Substanțial. 3 (D. fum) Gros.

consistență a [At: STAMATI, D. / V: (înv) ~tan~ / Pl: ~țe / E: fr consistance] 1 Stare a unui corp lichid care începe a se îngroșa Si: consolidare (1). 2 Grad de soliditate a unui corp, a unei materii etc. 3 Rezistență opusă de un corp sau de un material la deformare sau sfărâmare Si: soliditate, tărie. 4 (Fig) Tărie de caracter Si: fermitate. 5 (Fig) Statornicie. 6 Raport dintre desimea perfectă a arborelui și cea reală. 7 (Log) Calitate a unui sistem axiomatic de a nu conține o formulă oarecare în același timp cu negația ei.

consistént, -ă adj. 1 Cu consistență (1); vîrtos, tare, dens. ◊ Unsoare consistentă v. unsoare. 2 (despre alimente) Substanțial, hrănitor, sățios. ♦ fig. (despre sume de bani, cîștiguri etc.) Considerabil (de mare). Premiul a fost consistent. 3 (despre fum) Gros. 4 (despre discursuri, texte etc.) Bogat în idei, în semnificații, în rezultate. • pl. -ți, -te./ <fr. consistant, lat. consistens, -entis.

consisténță s.f. 1 Stare a unui corp (lichid) care are un anumit grad de densitate, de tărie, de soliditate. ◊ fig. Umbră fără consistență. ♦ Rezistență relativă a unui corp la deformare, la sfărîmare. ♦ fig. Fundament, soliditate, tărie; fermitate. Inițiativă de o certă consistență. 2 (mat.) Coerență (4). 3 (log.) Însușire a unui sistem axiomatic de a nu fi contradictoriu. 4 (silv.) Raport dintre desimea perfectă a arborelui și cea reală. 5 (econ.) Proprietate dezirabilă a estimatorilor econometrici. • pl. -e și (înv.) consistanță s.f./ <fr. consistance, it. consistenza.

CONSISTENT, -Ă, consistenți, -fe, adj. 1. Care are consistență, soliditate; vîrtos, tare. Pastă. consistentă. 2. (Despre hrană) Substanțial, sățios. Masă consistentă.

CONSISTENȚĂ s. f. Grad de densitate, de tărie, de soliditate a unui corp, a unei materii etc.; rezistența opusă de un corp la sfărîmare; tărie, soliditate. Consistență cimentului.

CONSISTENT, -Ă adj. 1. Cu consistență; vîrtos, tare. 2. (Despre hrană) Substanțial. [Cf. fr. consistant, lat. consistens].

CONSISTENȚĂ s.f. 1. Stare a unui corp (mai ales a unui lichid) care are un anumit grad de densitate, de soliditate. ♦ Rezistență opusă de un corp la deformare, la sfărîmare; soliditate, tărie. 2. Calitate a unui sistem axiomatic de a nu conține o formulă oarecare în același timp cu negația ei. [Cf. it. consistenza, fr. consistance].

CONSISTENT, -Ă adj. 1. cu consistență; vârtos, tare. 2. (despre hrană) substanțial. (< fr. consistant)

CONSISTENȚĂ s. f. 1. stare a unui corp care are un anumit grad de densitate. ◊ rezistență opusă de un corp la deformare, la sfărâmare. ◊ (fig.) soliditate, tărie; fermitate. 2. (mat.) coerență (2). 3. (log.) însușire a unui sistem axiomatic de a nu fi contradictoriu. (< fr. consistance, it. consistenza)

CONSISTENT ~tă (~ți, ~te) 1) (despre corpuri) Care este în stare de pastă; cu fluiditate redusă; solid; vârtos. 2) (despre hrană) Care conține multe substanțe nutritive; bogat în substanțe nutritive; substanțial. /<fr. consistant

CONSISTENȚĂ f. 1) Caracter consistent; soliditate; densitate. 2) fig. Spirit ferm; fermitate. /<fr. consistance

consistent a. care are consistență: opiniune consistentă.

consistență f. 1. starea unui lichid ce capătă un grad oarecare de soliditate; 2. rezistență ce oferă un corp: ceara are puțină consistență; 3. fig. stabilitate, tărie de caracter: e un om fără consistență.

*consistént, -ă adj. (lat. consístens, -éntis; fr. consistant). Care consistă: proprietate consistentă din (sau în) pădurĭ. Solid, vîrtos: ouăle, ferbînd, se fac consistente.

*consisténță f., pl. e (nlat. consistentia, fr. consistance. V. subsistență). Soliditate, rezistență: consistența ceriĭ e mică. Fig. Stabilitate, fixitate: spirit fără consistență.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

consistent adj. m., pl. consistenți; f. consistentă, pl. consistente

consistență s. f., g.-d. art. consistenței; pl. consistențe

consistent adj. m., pl. consistenți; f. consistentă, pl. consistente

consistență s. f., g.-d. art. consistenței; pl. consistențe

consistent adj. m., pl. consistenți; f. sg. consistentă, pl. consistente

consistență s. f., g.-d. art. consistenței; pl. consistențe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CONSISTENT adj. v. deosebit, important, însemnat, mare, notabil, prețios, remarcabil, serios, substanțial, temeinic, valoros.

CONSISTENT adj. 1. dens, solid, tare, vârtos. (O mămăligă ~.) 2. v. hrănitor.

CONSISTENȚĂ s. 1. soliditate, tărie, (înv.) vârtoșie. (~ unei substanțe.) 2. v. coerență.

consistent adj. v. DEOSEBIT. IMPORTANT. ÎNSEMNAT. MARE. NOTABIL. PREȚIOS. REMARCABIL. SERIOS. SUBSTANȚIAL. TEMEINIC. VALOROS.

CONSISTENT adj. 1. dens, solid, tare, vîrtos. (O mămăligă ~.) 2. hrănitor, nutritiv, sățios, suculent, (livr.) feculent, (astăzi rar) substanțial, (înv.) mistuitor, nutritor, săturăcios. (Alimente, substanțe ~.)

CONSISTENȚĂ s. soliditate, tărie, (înv.) vîrtoșie. (~ unei substanțe.)

Consistent ≠ inconsistent, neconsistent

Intrare: consistent
consistent adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • consistent
  • consistentul
  • consistentu‑
  • consistentă
  • consistenta
plural
  • consistenți
  • consistenții
  • consistente
  • consistentele
genitiv-dativ singular
  • consistent
  • consistentului
  • consistente
  • consistentei
plural
  • consistenți
  • consistenților
  • consistente
  • consistentelor
vocativ singular
plural
Intrare: consistență
consistență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • consistență
  • consistența
plural
  • consistențe
  • consistențele
genitiv-dativ singular
  • consistențe
  • consistenței
plural
  • consistențe
  • consistențelor
vocativ singular
plural
consistanță
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

consistent, consistentăadjectiv

etimologie:

consistență, consistențesubstantiv feminin

  • 1. Grad de densitate, de tărie, de soliditate a unui corp, a unei materii etc.; rezistența opusă de un corp sau de un material la deformare sau la sfărâmare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Consistența cimentului. DLRLC
  • 2. Calitate a unui sistem axiomatic de a nu conține o formulă oarecare în același timp cu negația ei. DN
  • 3. matematică Coerență. MDN '00
    sinonime: coerență
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.