17 definiții pentru ardezie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ARDEZIE, ardezii, s. f. Gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, care se poate desface ușor în foi subțiri, utilizate la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, în trecut la fabricarea tăblițelor pentru școlarii începători etc. – Din it. ardesia.

ARDEZIE, ardezii, s. f. Gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, care se poate desface ușor în foi subțiri, utilizate la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, în trecut la fabricarea tăblițelor pentru școlarii începători etc. – Din it. ardesia.

ardezie sf [At: DA / Pl: ~ii / E: fr ardoise, it ardesia] Gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, care se desface ușor în plăci subțiri, folosite la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, în trecut la fabricat tăblițe pentru școlarii începători etc.

*ARDEZIE sf. 🗺 Șist argilos de coloare cenușie albastră ce se desface în pături subțiri; se întrebuințează pentru acoperirea caselor, pentru facerea plăcilor de scris, etc. [it.].

ARDEZIE, ardezii, s. f. Șist argilos dur, de culoare variată (de obicei albastră-cenușie), care se poate ușor despărți în foi subțiri și din care se fac plăci de acoperit casele, tăblițe de scris etc. Profesorul l-a cercetat și l-a cintărit. l-a întins abecedarul și o tăbliță de ardezie. SADOVEANU, M. C. 66. – Pronunțat: -zi-e.

ARDEZIE, ardezii, s. f. Rocă argiloasă dură, care se poate desface ușor în foi subțiri; servește la acoperirea caselor, la fabricarea tăblițelor etc. – It. ardesia.

ARDEZIE s.f. Rocă argiloasă tare, care se poate desface în foi; se întrebuințează la acoperișuri, la confecționarea tăblițelor de scris etc. [Gen. -iei. / < it. ardesia].

ARDEZIE s. f. rocă argiloasă tare, cu structura foioasă, de culoare neagră-cenușie, pentru tăblițele de scris și pentru acoperirea caselor. (< it. ardesia)

ARDEZIE ~i f. Rocă argiloasă care se desface în foi și se folosește la acoperitul clădirilor și la fabricarea plăcilor izolante. [G.-D. ardeziei; Sil. -zi-e] /<it. ardesia

ardezie f. piatră negricioasă sau cenușie ce se împarte în plăci subțiri, servă la acoperișul caselor, la facerea meselor de biliard și a plăcilor de scris.

*ardézie f. (it. ardésia, fr. ardoise). O peatră cenușie închisă lamelară cu care se acopere casele, numită așa după ținutu Ardes din Irlanda, de unde aŭ fost aduse primele ardeziĭ.

*ARDOA (pl.- oaze) sf. 🗺 = ARDEZIE [fr. ardoise].

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ardezie (desp. -zi-e) s. f., art. ardezia (desp. -zi-a), g.-d. art. ardeziei; pl. ardezii, art. ardeziile (desp. -zi-i-)

ardezie (-zi-e) s. f., art. ardezia (-zi-a), g.-d. art. ardeziei; pl. ardezii, art. ardeziile (-zi-i-)

ardezie s. f. (sil. -zi-e), art. ardezia (sil. -zi-a), g.-d. art. ardeziei; pl. ardezii, art. ardeziile (sil. -zi-i-)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ardezie (engl.= slate) (șist argilos), rocă argiloasă bogată în material siltic și arenitic, cu grad avansat de compactizare. Desfacerea în plăci la eforturi mecanice minime a permis utilizarea ei la confecționarea de pardoseli, plăci izolante etc. Are vârstă paleoz., rar mezoz.; se alterează greu.

Intrare: ardezie
  • silabație: -zi-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ardezie
  • ardezia
plural
  • ardezii
  • ardeziile
genitiv-dativ singular
  • ardezii
  • ardeziei
plural
  • ardezii
  • ardeziilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ardezie, ardeziisubstantiv feminin

  • 1. Gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, care se poate desface ușor în foi subțiri, utilizate la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, în trecut la fabricarea tăblițelor pentru școlarii începători etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Profesorul l-a cercetat și l-a cîntărit. l-a întins abecedarul și o tăbliță de ardezie. SADOVEANU, M. C. 66. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.