2 intrări

10 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GLISSANDO adv., s. n. 1. Adv. (Muz.; indică modul de executare a unei lucrări) Prin trecerea continuă și treptată de la un sunet la altul. 2. S. n. Lucrare muzicală cântată astfel. – Din it. glissando.

glissando smi, av [At: DEX / E: it glissando] (Muz) 1-2 (Mod de executare a unei bucăți muzicale) printr-o alunecare continuă și treptată de la un sunet la altul. 3 Bucată muzicală executată astfel.

GLISSANDO adv. (Indică modul de executare a unei bucăți muzicale) Prin trecerea continuă și treptată de la un sunet la altul. – Cuv. it.

GLISSANDO adv. (Muz.; ca indicație de execuție) Alunecînd de la un sunet la altul. [< it. glissando].

GLISSANDO I. adv. (muz.) alunecând de la un sunet la altul. II. s. n. procedeu de trecere rapidă, la instrumentele cu coarde sau la pian, de la un sunet la altul prin alunecarea unui deget, respectiv a unghiei degetului arătător, peste toate sunetele intermediare. (< it. glissando)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!glissando2 (muz.) (it.) s. n., art. glissandoul; pl. glissandi

glissando1 (muz.) (it.) adv.; abr. gliss.

!glissando (it.) adv., s. n.; abr. gliss.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

glissando (cuv. it. „alunecând”; sin.: glissato, glissicato, glissicando), trecere de la un sunet la altul prin alunecarea unui deget peste toate sunetele intermediare. La majoritatea instr. cu coarde și arcuș, g. se realizează prin lunecarea degetului arătător, de obicei peste o singură coardă. La pian* și alte instr. cu claviatură, g. se redă prin trecerea rapidă a unghiei de la degetul mare sau de la al treilea deget, peste clapele albe; aceeași tehnică este valabilă și pentru clapele negre ale instr. Mult mai dificil este g. în terțe*, sexte* sau octave* paralele, realizat printr-o mișcare lunecătoare a mâinii, cu două degete ținute rigid. (Mozart folosește g. în sexte paralele în cadența Variațiunilor pentru pian în Do, K. V. 264; de asemenea, Beethoven utilizează g. în octave paralele în ultima parte a Sonatei „Waldstein”). La harpă*, g. se obține prin plimbarea în sus și în jos a degetelor de la o mână sau de la ambele mâini, peste corzi. La trombon* g. se realizează cu ușurință prin acționarea culisei*. Există și un g. vocal, echivalent cu portamento*. La alte instr. de suflat (fl., cl. corni, trp.), g. se obține pe porțiuni restrânse prin anumite artificii. La xilofon* și vibrafon* un g. specific constă din plimbarea ciocănelelor peste lamele instr. G. se notează abrev. cu gliss. deasupra notei* de la care se pornește și cu o linie oblică spiralată, între sunetul inițial și cel final. G. se poate realiza ascendent sau descendent. Nmărul sunetelor ce trebuie glisate este uneori indicat deasupra portativului*.

Intrare: glissando (adv.)
glissando1 (adv.) adverb
adverb (I8)
  • glissando
Intrare: glissando (s.n.)
substantiv neutru (N77)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • glissando
  • glissandoul
  • glissandou‑
plural
genitiv-dativ singular
  • glissando
  • glissandoului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

glissandoadverb

  • 1. muzică (Indică modul de executare a unei lucrări) Prin trecerea continuă și treptată de la un sunet la altul. DEX '09 DN
  • comentariu abreviere gliss. DOOM 2
etimologie:

glissandosubstantiv neutru

  • 1. Lucrare muzicală cântată glissando (?). DEX '09
  • 2. Procedeu de trecere rapidă, la instrumentele cu coarde sau la pian, de la un sunet la altul prin alunecarea unui deget, respectiv a unghiei degetului arătător, peste toate sunetele intermediare. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.