20 de definiții pentru baterie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BATERIE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie compusă din patru, șase sau opt tunuri, cu mijloacele de tracțiune, utilajul și personalul necesar. 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate în vederea executării unei operații. ◊ Baterie electrică = reunire a mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce electricitate. Baterie solară = sursă de energie formată dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transformă energia radiației solare în energie electrică. 3. Ansamblul instrumentelor de percuție (într-o orchestră). 4. Vas cu gheață în care se află sticle cu băutură. ♦ P. ext. Un litru de vin și o sticlă de sifon luate împreună. – Din fr. batterie.

BATERIE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie compusă din patru, șase sau opt tunuri, cu mijloacele de tracțiune, utilajul și personalul necesar. 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate în vederea executării unei operații. ◊ Baterie electrică = reunire a mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce electricitate. Baterie solară = sursă de energie formată dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transformă energia radiației solare în energie electrică. 3. Ansamblul instrumentelor de percuție (într-o orchestră). 4. Vas cu gheață în care se află sticle cu băutură. ♦ P. ext. Un litru de vin și o sticlă de sifon luate împreună. – Din fr. batterie.

baterie sf [At: ȘINCAI, HR. II, 117 / V: (înv) bătăr- / A: (înv) bate- / Pl: ~i / E: fr baterie] 1 Subunitate de artilerie compusă din mai multe tunuri. 2 Utilajul unei baterii (1). 3 Personalul unei baterii (1). 4 Grup de aparate, dispozitive sau piese identice, asociate în vederea executării unor operații. 5 (Fig; șîs ~ electrică) Unire a mai multor elemente voltaice spre a produce electricitate. 6 Grupare de mai multe aparate de același tip (acumulatori, condensatori etc.) în serie sau în paralel. 7 (Îs) ~ solară Sursă de energie formată dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transformă energia radiației solare în energie electrică. 8 (Înv; îs) ~ telefonică locală Baterie locală care alimentează electric circuitul microfonic local al abonatului telefonic. 9 (Iuz) Vas cu gheață în care se țin la rece sticle cu băutură. 10 (Pex; iuz) Conținutul sticlelor unei baterii (10). 11 (Pex; iuz) Un litru de vin și o sticlă de sifon (sau apă minerală) aduse spre consum la masa din restaurant. 12 (Pex; iuz) Conținutul sticlei de vin și al sifonului consumate la masa din restaurant. 13 Ansamblu al elementelor de percuție (dintr-o orchestră). 14 Instrument alcătuit din mai multe elemente de percuție. 15 Formulă ritmică realizată cu bateria (15). 16 (Zth; lpl; îs) ~ de creștere Cuști suprapuse pentru creșterea intensivă a păsărilor.

baterie s.f. 1 (milit.) Subunitate de artilerie, formată dintr-un număr variabil de plutoane, tunuri, rachete etc.; aparatura și mijloacele de transport necesare. ◆ Terasament care protejează tunurile în poziție de tragere. ◆ Ansamblul tunurilor de același calibru de pe o navă; spațiul rezervat instalării acestora. 2 (tehn.) Grup de aparate, dispozitive sau piese identice ori asemănătoare, asamblate sau montate în același loc, care sînt asociate în vederea executării unei operații. Baterie de condensatoare. 3 (tehn.; și baterie electrică) Generator de curent electric continuu produs prin conversia energiei rezultate din reacțiile chimice din interiorul dispozitivului în energie electrică. ◆ Dispozitiv de mici dimensiuni în care lichidul electrolitic este imobilizat de substanțe inerte și care se folosește pentru alimentarea cu energie a aparatelor de mici dimensiuni (ceasuri, radiouri, jucării etc.). ◆ Denumire dată altor tipuri de generatoare de energie electrică, a căror funcționare nu se bazează pe reacții electrochimice. ◇ Baterie solară = sursă de energie formată dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transformă energia solară în energie electrică. ◇ Expr. A-și încărca bateriile v. încărca. 4 (zootehn.; la pl.) Baterii de creștere = ansamblu de cuști de lemn sau de metal (suprapuse), folosite la creșterea intensivă a păsărilor, purceilor, iepurilor de casă etc. 5 (muz.) Ansamblul instrumentelor de percuție dintr-o orchestră. ◆ Instrument alcătuit din mai multe elemente de percuție. ◆ Formulă ritmică realizată cu bateria. 6 (psih.) Baterie de teste = ansamblu de teste care vizează un anume aspect al structurii psihologice a cuiva. 7 Vas cu gheață folosit pentru a răci băuturile. ◆ Ext. (Sticlele cu) băutură care se află într-un asemenea vas. ◆ Ext. Un litru de vin și o sticlă de sifon (sau de apă minerală) luate împreună. • pl. -ii. g.-d. -iei. /<fr. batterie, it. batteria, germ. Batterie, ngr. βατερια.

*BATERIE sf. 1 🎖️ Mai multe tunuri așezate într’un loc pentru a bate o cetate sau a trage asupra dușmanului în cîmp deschis; locul unde sînt așezate aceste tunuri; companie de artilerie cu tot materialul ei (🖼 417-419) 2 pl. fig. Planuri, combinațiuni: grupul numeros în mijlocul căruia își așază ambițioșii bateriile lor, este clasa muncitoare (I.-GH.) 3 ~ electrică, mai multe buteli de Leyda legate între ele și cu care se fac anumite experiențe (🖼 420) 4 familiar O sticlă de vin și una de apă gazoasă sau minerală așezate într’o răcitoare (termen de birt bucureștean) (🖼 421): s’a așezat la o masă și a comandat cîrnați și fleici și două baterii cu sifon mare (CAR.) [fr. batterie].

BATERIE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie, compusă din patru, șase sau opt piese de artilerie (tunuri, obuziere etc.), cu mijloacele de tracțiune necesare (cai sau autovehicule), și din utilajul și personalul necesar deservirii lor. Orologiul regimentului bătea jumătate înainte de douăsprezece cînd caporalul Costea și Mitrea s-au dus la culcușurile lor în fierăria bateriei a patra. SADOVEANU, M. C. 58. Ofițerii alergau săltînd în șa ca să-și găsească bateriile. SADOVEANU, O. VI 19. Colonelul a venit în fiece baterie să vază recruții. SANDU-ALDEA, U. P. 232. ♦ Terasamentele care protejează tunurile așezate în poziție de tragere? 2. Grup de aparate, de dispozitive sau piese identice, asociate, care execută una și aceeași operație. Baterie electrică = reunirea mai multor butelii de Leyda sau elemente voltaice destinate a produce descărcări electrice sau un curent electric. 3. Fig. Vas cu gheață pentru răcirea băuturilor. S-a așezat, prin urmare, compania noastră la o masă și a comandat cîrnați și fleici și două baterii cu sifon mare. CARAGIALE, O. II 171. Accentuat și: baterie.

BATERIE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie compusă din patru, șase sau opt tunuri, cu mijloacele de tracțiune, utilajul și personalul necesar. 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate în vederea executării unei operații. ◊ Baterie electrică = reunirea mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce descărcări electrice sau curent electric. 3. Ansamblul instrumentelor de percuție (într-o orchestră). 4. Vas cu gheață în care se află sticle cu băutură. – Fr. batterie.

BATERIE s.f. 1. Subunitate de artilerie care cuprinde mai multe tunuri, un număr de militari care le mînuiesc, utilajul și mijloacele de transport necesare. ♦ Terasament care protejează tunurile în poziție de tragere. ♦ Șir de tunuri aflate de fiecare latură a unui bastiment de război. 2. Ansamblu de aparate, de mașini etc. cu care se face aceeași operație. ◊ Baterie electrică = reunire de mai multe pile sau de acumulatoare electrice. 3. Vas cu gheață folosit pentru a răci vinul și sifonul din sticle. 4. Grupul instrumentelor de percuție într-o orchestră de muzică ușoară sau de jaz. 5. Baterie de teste = grup de mai multe teste legate împreună printr-un scop comun. [Gen. -iei. <fr. batterie, it. batteria].

BATERIE s. f. 1. subunitate de artilerie, dintr-un număr variabil de plutoane, tunuri, rachete etc. ◊ terasament care protejează tunurile în poziție de tragere. ◊ ansamblul tunurilor de același calibru de pe o navă. 2. ansamblu de aparate, dispozitive, piese, legate între ele, care îndeplinesc aceeași operație. ♦ ~ electrică = ansamblu de mai multe pile sau acumulatoare electrice; ~ solară = grup de celule fotoelectrice care transformă energia solară în energie electrică. 3. vas cu gheață pentru a răci vinul și sifonul din sticle; frapieră. 4. grupul instrumentelor de percuție într-o orchestră. 5. ~ de teste = ansamblu de teste care vizează un anume aspect al structurii psihologice a cuiva. 6. ansamblu de cuști metalice suprapuse, pentru întreținerea păsărilor, purceilor sau iepurilor de casă. (< fr. batterie, it. batteria)

BATERIE ~i f. 1) mil. Subunitate de artilerie, utilată cu tunuri sau cu aruncătoare de mine. ~ antiaeriană. 2) tehn. Grup de elemente (aparate, piese, dispozitive) identice sau asemănătoare, care îndeplinesc aceeași funcție. * ~ electrică ansamblu de acumulatoare electrice, legate în serie. 3) Vas cu gheață, în care se pun la răcire sticle cu băuturi. 4) muz. Ansamblul instrumentelor de percuție dintr-o orchestră (mai ales de muzică ușoară sau de jaz). [Art. bateria; G.-D. bateriei] /< fr. batterie

baterie f. 1. total de 4 tunuri cu accesoriile lor sub comanda unui căpitan; 2. locul unde sunt așezate spre a fi slobozite deodată; 3. șir de tunuri de fiecare lature a corăbiei; 4. companie de artilerie și materialul ei; 5. Fiz. (electrică) reunire de butelii de Leyda producând electricitate; 6. vas cu ghiață în care se aduce vin și ape minerale: două baterii cu sifon mare CAR.; 7. fig. mijloace de acțiune: a-și pregăti bateriile.

*bateríe f. (fr. batterie, it. batteria). Maĭ multe tunurĭ comandate de un ofițer (de regulă căpitan). O sticlă de vin și alta de apă gazoasă puse la un loc în gheață într’un coș de tinichea anume făcut. Baterie electrică, reuniune de maĭ multe buteliĭ de Leyda ca să producă o descărcare maĭ mare orĭ maĭ mică. Fig. A-țĭ îndrepta bateriile, a te pregăti de luptă, a lua măsurĭ. – Fals batérie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

baterie s. f., art. bateria, g.-d. art. bateriei; pl. baterii, art. bateriile (desp. -ri-i-)

baterie s. f., art. bateria, g.-d. art. bateriei; pl. baterii, art. bateriile

baterie s. f., art. bateria, g.-d. art. bateriei; pl. baterii, art. bateriile

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

baterie (baterii), s. f.1. Subunitate de artilerie. – 2. Grup de aparate, dispozitive sau piese identice în vederea executării unei operații. – 3. Serviciu compus dintr-o sticlă de vin și una de sifon. Fr. batterie. Sensul 3 este o imaginație hazlie, care asimilează elementele unui șpriț cu cele ale unei baterii electrice. – Der. contrabaterie, s. f., din fr.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

baterie 1. Grupul instrumentelor de percuție* într-o orchestră; prin b. de jazz se înțelege un ansamblu instr. de percuție specific genului, la care cântă un singur instrumentist. Ea este formată în special din instr. cu membrană (tobă mare* cu pedală (1), tobă mică*, bongos*, tom*tom*-uri etc.) și tipuri variate de talgere*; numărul instr. de b. de jazz variază de la o formație la alta. 2. (învechit) Termen ce indică executarea la instr. cu claviatură* a unor figuri în staccato* (ex. acorduri desfăcute: Basso Alberti). 3. Tremolo* în legato*, la instr. cu claviatură (dar și la instr. cu coarde și arcuș, sau la fl.), efectuat la diferite intervale sau constând din alternarea unor elemente armonice (ex. 1); când apare în bas, b. indică desfacerea melodică a intervalului (porecla germ.: Brillenbässe „bași în formă de ochelari”).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

baterie, baterii s. f. fese (mai ales de femei).

a-și încărca bateriile expr. 1. a prinde puteri. 2. a consuma băuturi alcoolice.

Intrare: baterie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • baterie
  • bateria
plural
  • baterii
  • bateriile
genitiv-dativ singular
  • baterii
  • bateriei
plural
  • baterii
  • bateriilor
vocativ singular
plural
bătărie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

baterie, bateriisubstantiv feminin

  • 1. Subunitate de artilerie compusă din patru, șase sau opt tunuri, cu mijloacele de tracțiune, utilajul și personalul necesar. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Orologiul regimentului bătea jumătate înainte de douăsprezece cînd caporalul Costea și Mitrea s-au dus la culcușurile lor în fierăria bateriei a patra. SADOVEANU, M. C. 58. DLRLC
    • format_quote Ofițerii alergau săltînd în șa ca să-și găsească bateriile. SADOVEANU, O. VI 19. DLRLC
    • format_quote Colonelul a venit în fiece baterie să vază recruții. SANDU-ALDEA, U. P. 232. DLRLC
    • 1.1. Terasamentele care protejează tunurile așezate în poziție de tragere. DLRLC DN
    • 1.2. Șir de tunuri aflate de fiecare latură a unui bastiment de război. DN
  • 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate în vederea executării unei operații. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. Baterie electrică = reunire a mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce electricitate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.2. Baterie solară = sursă de energie formată dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transformă energia radiației solare în energie electrică. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 3. Ansamblul instrumentelor de percuție (într-o orchestră). DEX '09 DEX '98 DN
  • 4. Vas cu gheață în care se află sticle cu băutură. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: frapieră
    • format_quote S-a așezat, prin urmare, compania noastră la o masă și a comandat cîrnați și fleici și două baterii cu sifon mare. CARAGIALE, O. II 171. DLRLC
    • 4.1. prin extensiune Un litru de vin și o sticlă de sifon luate împreună. DEX '09 DEX '98
  • 5. Baterie de teste = grup de mai multe teste legate împreună printr-un scop comun. DN
  • 6. Ansamblu de cuști metalice suprapuse, pentru întreținerea păsărilor, purceilor sau iepurilor de casă. MDN '00
  • comentariu Accentuat și: baterie. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.