13 definiții pentru zincografie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ZINCOGRAFIE, (2, 3) zincografii, s. f. 1. Procedeu de tipar pentru ilustrații în care se folosesc clișee obținute prin fotografiere și gravare pe plăci de zinc (uneori și de cupru, alamă, oțel etc.). 2. Atelier în care se execută clișee prin zincografie (1). 3. Reproducere, ilustrație executată prin zincografie (1). – Din fr. zincographie.

ZINCOGRAFIE, (2, 3) zincografii, s. f. 1. Procedeu de tipar pentru ilustrații în care se folosesc clișee obținute prin fotografiere și gravare pe plăci de zinc (uneori și de cupru, alamă, oțel etc.). 2. Atelier în care se execută clișee prin zincografie (1). 3. Reproducere, ilustrație executată prin zincografie (1). – Din fr. zincographie.

zincografie sf [At: ANTONESCU, D. / Pl: ~ii / E: fr zincographie] 1 Procedeu de tipar folosit la obținerea clișeelor prin fotografiere și gravare pe plăci de zinc (sau alamă, oțel, cupru etc.). 2 Atelier în care se execută clișee prin zincografie (1). 3 (Ccr) Ilustrație executată prin zincografie (1).

zincografie s.f. (tipogr.) 1 Procedeu de tipar înalt pentru ilustrații liniare în tonuri și semitonuri, în care se folosesc clișee obținute prin fotografiere și gravare pe plăci de zinc (uneori de cupru, alamă, oțel etc.). 2 Atelier în care se execută clișee prin zincografie. 3 Reproducere, ilustrație executată prin zincografie. • pl. -ii. g.-d. -iei. /<fr. zincographie; cf. fr. zinc „zinc”, gr. γράφω „a scrie”.

ZINCOGRAFIE, (2) zincografii, s. f. 1. Tehnica preparării clișeelor de zinc pentru imprimerie. 2. Atelier în care se execută clișee de zinc.

ZINCOGRAFIE, (2) zincografii, s. f. 1. Tehnica executării clișeelor în zinc destinate tiparului. 2. Atelier în care se execută clișee în zinc. – Fr. zincographie.

ZINCOGRAFIE s.f. (Poligr.) Tehnica obținerii clișeelor metalice folosite în imprimerie; zincogravură. ♦ Atelier în care se execută asemenea clișee. [Gen. -iei. / < fr. zincographie, cf. fr. zinc, gr. graphein – a scrie].

ZINCOGRAFIE s. f. 1. tehnica clișeelor metalice folosite în imprimerie; zincogravură. 2. atelier în care se execută asemena clișee. 3. reproducere prin zincografie (1). (< fr. zincographie)

ZINCOGRAFIE ~ i f. 1) tehn. Procedeu de confecționare a clișeelor de tipar pe plăci de zinc, folosite în lucrările de imprimerie. 2) Atelier în care se confecționează astfel de clișee. /<fr. zincographie

zincografie f. arta de a scrie și tipări pe table de zinc.

*zincografíe f. (zinc și grafie). Litografie în care peatra e înlocuită pin zinc. Atelier în care se lucrează pin această artă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

zincografie (desp. -co-gra-) s. f., art. zincografia, g.-d. art. zincografiei; (ateliere; reproduceri) pl. zincografii, art. zincografiile (desp. -fi-i-)

zincografie (-co-gra-) s. f., art. zincografia, g.-d. art. zincografiei; (ateliere, reproduceri) pl. zincografii, art. zincografiile

zincografie s. f. (sil. -gra-), art. zincografia, g.-d. art. zincografiei; (ateliere, reproduceri) pl. zincografii, art. zincografiile

Intrare: zincografie
zincografie substantiv feminin
  • silabație: zin-co-gra-fi-e info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • zincografie
  • zincografia
plural
  • zincografii
  • zincografiile
genitiv-dativ singular
  • zincografii
  • zincografiei
plural
  • zincografii
  • zincografiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

zincografie, zincografiisubstantiv feminin

  • 1. (numai) singular Procedeu de tipar pentru ilustrații în care se folosesc clișee obținute prin fotografiere și gravare pe plăci de zinc (uneori și de cupru, alamă, oțel etc.). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: zincogravură
  • 2. Atelier în care se execută clișee prin zincografie (1.). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. Reproducere, ilustrație executată prin zincografie (1.). DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.