17 definiții pentru trufă (diverse)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRU1, trufe, s. f. 1. Nume dat mai multor specii de ciuperci comestibile de culoare violetă-negricioasă, în formă de cartofi, care cresc în pământ (Tuber). 2. Produs de cofetărie făcut dintr-o cremă de ciocolată. – Din fr. truffe.

TRU1, trufe, s. f. 1. Nume dat mai multor specii de ciuperci comestibile de culoare violetă-negricioasă, în formă de cartofi, care cresc în pământ (Tuber). 2. Produs de cofetărie făcut dintr-o cremă de ciocolată. – Din fr. truffe.

tru3 sf [At: CABA, SĂL. 101 / V: (reg) trefă, treifă / Pl: ~fe / E: mg trufa, tréfă] (Mar; Trs) 1 Glumă1 (2). 2 (D. nume; îla) De ~ De batjocură. 3 (Lpl) Palavre.

tru2 sf [At: CODRU-DRĂGUȘANU, C. 90 / V: (reg) truf sm / S și: ~uffă / Pl: ~fe / E: fr truffe] 1 Specii de ciuperci comestibile de culoare violetă-negricioasă, în formă de cartofi, care cresc în pământ (Tuber). 2 Produs de cofetărie făcut din cremă de ciocolată.

tru1 sf [At: PSALT. 53 / Pl: ~fe / E: ml trufa (< gr τρυφή)] 1 (Îrg) Trufie (1). 2 (Reg; îs) Cojoc de ~ Cojoc de sărbătoare. 3 (Înv; îlav) În (sau spre, pre) ~ Pentru a se mândri. 4 (Înv; îal) Pentru a fi lăudat. 5 (Îvr) Trufașie (2). 6 (Îvr) Trufie (7). 7 (Liv) Inducere în eroare. 8 (Liv) Escrocherie (1).

TRUFĂ, trufe, s. f. Ciupercă comestibilă în formă de cartof, de culoare violetă-negricioasă, care crește în pădurile de stejari din sudul Franței și din nordul Italiei, sau cultivată ca plantă alimentară (Tuber). Ce vom avea la masă?... Fazani umpluți cu trufe. ALECSANDRI, T. II 243.

TRU s.f. 1. (Liv.) Inducere în eroare; înșelătorie, șarlatanie. ♦ Abuz de încredere, escrocherie. 2. Gen de ciuperci comestibile foarte gustoase, de culoare violetă-negricioasă, avînd forma unui cartof. 3. Produs de cofetărie preparat cu o cremă de unt și ciocolată. [< fr. truffe, it. truffa, prov. trufa < lat. t. tufera].

TRU s. f. 1. inducere în eroare; înșelătorie, șarlatanie. ◊ abuz de încredere, escrocherie. 2. gen de ciuperci comestibile foarte gustoase, violete-negricioase, de forma unui cartof. 3. produs de cofetărie pe bază de cremă de unt și ciocolată. 4. nas al unui câine. (< fr. truffe)

TRUFĂ ~e f. 1) Ciupercă comestibilă în formă de cartof, de culoare violetă-negricioasă, care se dezvoltă în pământ. 2) Preparat alimentar din cremă de ciocolată. /<lat. trufa

trufă f. gen de ciuperci comestibile foarte gustoase, fără cotor nici rădăcină, se găsesc sub pământ unde câinii și porcii anume dresați le găsesc prin mirosul lor cel fin: fazani umpluți cu trufe și stridii de Lucrin AL. (= fr. truffe).

2) *trúfă f., pl. e (fr. truffe. V. cartof). Un fel de cĭupercă gustoasă care crește pe supt pămînt și pe care oameniĭ o descopere servindu-se de porcĭ orĭ de cînĭ, de la care o ĭaŭ îndată ce aŭ găsit-o (tuber melanósporum saŭ tuber cibárium).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tru s. f., g.-d. art. trufei; pl. trufe

tru s. f., g.-d. art. trufei; pl. trufe

tru (ciupercă, trufie) s. f., g.-d. art. trufei; pl. trufe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TRU s. (BOT.) trufă de iarnă (Tuber melanosporum) = trufă neagră; trufă de vară (Tuber aestivum) = trufă văratică; trufă neagră v. trufă de iarnă; trufă văratică v. trufă de vară.

Intrare: trufă (diverse)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tru
  • trufa
plural
  • trufe
  • trufele
genitiv-dativ singular
  • trufe
  • trufei
plural
  • trufe
  • trufelor
vocativ singular
plural
trefă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
truf
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
treifă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tru, trufesubstantiv feminin

  • 1. Nume dat mai multor specii de ciuperci comestibile de culoare violetă-negricioasă, în formă de cartofi, care cresc în pământ (Tuber). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Ce vom avea la masă?... Fazani umpluți cu trufe. ALECSANDRI, T. II 243. DLRLC
  • 2. Produs de cofetărie făcut dintr-o cremă de ciocolată. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. livresc Inducere în eroare. DN
  • 4. Nas al unui câine. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.