8 definiții pentru tipolitografie

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TIPOLITOGRAFIE, tipolitografii, s. f. Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie de transport și apoi pe forme de tipar plan (placă litografică sau metal). – Din fr. typolithographie.

TIPOLITOGRAFIE, tipolitografii, s. f. Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie de transport și apoi pe forme de tipar plan (placă litografică sau metal). – Din fr. typolithographie.

tipolitografie sf [At: LTR2 / Pl: ~ii / E: fr typolithographie] Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie de transport și apoi pe forme de tipar plan (placă litografică sau metal).

TIPOLITOGRAFIE s.f. Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întîi pe hîrtie și apoi pe piatră litografică sau placă de metal. [Gen. -iei. / < fr. typolithographie].

TIPOLITOGRAFIE s. f. procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie și apoi pe piatră litografică sau placă de metal. (< fr. typolithographie)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tipolitografie (desp. -to-gra-) s. f., art. tipolitografia, g.-d. art. tipolitografiei; pl. tipolitografii, art. tipolitografiile (desp. -fi-i-)

tipolitografie (-to-gra-) s. f., art. tipolitografia, g.-d. art. tipolitografiei; pl. tipolitografii, art. tipolitografiile

tipolitografie s. f. (sil. -gra-), art. tipolitografia, g.-d. art. tipolitografiei; pl. tipolitografii, art. tipolitografiile

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TIPO- „caracter, formă, tipar, imprimare; tipic, tipografic, caracterial”. ◊ gr. typos „semn, amprentă, model, caracter, marcă” > fr. typo-, germ. id., engl. id., it. tipo- > rom. tipo-.~geneză (v. -geneză), s. f., fază de evoluție cantitativă a organismelor, în timpul căreia ia naștere un tip caracterial; ~grafie (v. -grafie), s. f., întreprindere în care se execută tipărirea diferitelor publicații; ~litografie (v. lito-, v. -grafie), s. f., metodă de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întîi pe hîrtie și apoi pe piatră litografică; ~liză (v. -liză), s. f., fază care precedă extincția tipului biologic; ~logie (v. -logie1), s. f., 1. Știință a elaborării tipurilor în care se pot clasifica obiectele și fenomenele dintr-un anumit domeniu. 2. Ramură a psihologiei care se ocupă cu studiul trăsăturilor psihice ale diferitelor tipuri de oameni; ~metrie (v. -metrie1), s. f., procedeu de reproducere cartografică, utilizîndu-se forme compuse din elemente tipografice și clișee; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument cu care se măsoară corpul literelor tipografice. 2. Riglă divizată în unități tipografice, utilizată la măsurarea dimensiunilor machetei, a textelor etc.; ~radiografie (v. radio-, v. -grafie), s. f., tipar radiografic; ~stază (v. -stază), s. f., etapă statică în filogenie, caracterizată prin absența relativă a formării tipurilor noi.

Intrare: tipolitografie
tipolitografie substantiv feminin
  • silabație: -to-gra- info
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tipolitografie
  • tipolitografia
plural
  • tipolitografii
  • tipolitografiile
genitiv-dativ singular
  • tipolitografii
  • tipolitografiei
plural
  • tipolitografii
  • tipolitografiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

tipolitografie, tipolitografiisubstantiv feminin

  • 1. Procedeu de imprimare a unor texte culese cu litere mobile, mai întâi pe hârtie de transport și apoi pe forme de tipar plan (placă litografică sau metal). DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.