7 definiții pentru multi

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MULTI- Element de compunere exprimând ideea de pluralitate, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. – Din fr. multi-.

multi- [At: IORDAN, L. R. A. 223 / E: fr multi-] Element prim de compunere savantă care exprimă ideea de pluralitate.

MULTI- Element de compunere care exprimă ideea de pluralitate și care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. – Din fr. multi-.

MULTI- Element de compunere, intrat în limbă prin neologisme de origine latină sau franceză, care dă cuvîntului pe care îl precedă sensul pluralității: multicolor, multiform, multilateral etc.

MULTI- Element prim de compunere savantă, cu semnificația „mai mulți”, „mulțime”, „plural”. [< fr. multi-, cf. lat. multus – mult].

MULTI- elem. „mult”, „numeros”. (< fr. multi-, cf. lat. multi)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

MULTI- „mai mulți, numeroși”. ◊ L. multus „mult, numeros” > fr. multi-, it. id., germ. id., engl. id. > rom. multi-.~caul (v. -caul), adj., cu tulpini numeroase; ~cuspid (v. -cuspid), adj., cu mai multe vîrfuri; ~fer (v. -fer), adj., care înflorește și fructifică de mai multe ori; ~fid (v. -fid), adj., care este divizat profund în mai multe segmente; ~flor (v. -flor), adj., cu numeroase flori; ~form (v. -form), adj., care se prezintă sub diverse forme; ~par (v. -par), adj., care naște mai mulți pui deodată; ~ped (v. -ped2), adj., care are picioare numeroase; ~sperm (v. -sperm), adj., (despre fructe) cu mai multe semințe; ~valent (v. -valent), adj., (în meioză) care prezintă mai mulți cromozomi reuniți; ~valv (v. -valv), adj., cu mai mule valve sau capsule.

Intrare: multi
prefix (I7-P)
  • multi
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

multielement de compunere, prefix

  • 1. Element de compunere exprimând ideea de pluralitate, care servește la formarea unor substantive și a unor adjective. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.