14 definiții pentru izolant

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IZOLANT, -Ă, izolanți, -te, adj. 1. (Adesea substantivat, m.) Care izolează (2), care are proprietatea de a izola. 2. (În sintagma) Limbă izolantă = limbă care nu are afixe și în care raportul dintre cuvinte este determinat de ordinea cuvintelor, de accent etc. – Din fr. isolant.

IZOLANT, -Ă, izolanți, -te, adj. 1. (Adesea substantivat, m.) Care izolează (2), care are proprietatea de a izola. 2. (În sintagma) Limbă izolantă = limbă care nu are afixe și în care raportul dintre cuvinte este determinat de ordinea cuvintelor, de accent etc. – Din fr. isolant.

izolant, ~ă [At: DA ms / Pl: ~nți, ~e / E: fr isolant] 1-2 sm, a (Material) care are proprietatea de a împiedica transmiterea căldurii, frigului, umezelii, zgomotului etc. dintr-un corp sau dintr-un mediu în altul. 3-4 sm, a (Material) rău conducător de electricitate. 5 a (Lin; îs) Limbă -ă Limbă în care nu există flexiune și valoarea morfo-sintactică a cuvintelor depinde de topică, accent etc.

IZOLANT, -Ă, izolanți, -te, adj. 1. (Și substantivat) Care are însușirea de a împiedica transmiterea căldurii, umezelii, zgomotului, curentului electric etc. dintr-un mediu (sau corp) în altul. Materii izolante. 2. (În expr.) Limbă izolantă = limbă care nu are afixe gramaticale și în care raportul dintre cuvinte este determinat de topică, de accent etc.

IZOLANT, -Ă adj., s.m. (Substanță) care împiedică transmiterea căldurii, a umezelii, a curentului electric etc. dintr-un mediu (sau dintr-un corp) în altul. ◊ Limbă izolantă = limbă în care legătura dintre cuvinte este determinată de topică, de accent etc. [Cf. fr. isolant, it. isolante].

IZOLANT, -Ă I. adj., s. m. (material) cu ajutorul căruia se poate realiza o izolare electrică, fonică, termică, hidrofugă etc. II. adj. limbă ~ă = limbă lipsită de structură morfologică, în care raporturile gramaticale se exprimă prin topică, prin intonație și prin numeroase cuvinte auxiliare. (< fr. isolant)

IZOLANT ~tă (~ți, ~te) 1) și substantival (despre materiale) Care are proprietatea de a izola. 2): Limbă ~tă limbă în care raportul dintre cuvinte este redat nu prin afixe, ci prin topică, accent etc. /<fr. isolant

*izolánt, -ă adj. (fr. isolant). Care izolează, izolator: sticla și rășina izolează electricitatea. Limbĭ izolante, acelea în care frazele-s formate din cuvinte invariabile, de ordinar monosilabice și în care raporturile gramaticale nu-s însemnate de cît pin locu terminilor (ca în chineză, anamită, siameză, birmaniană, tibetană). S. n., pl. e. Substanță care izolează: sticla e un izolant al electricitățiĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

izolant adj. m., pl. izolanți; f. izolantă, pl. izolante

izolant adj. m., pl. izolanți; f. izolantă, pl. izolante

izolant adj. m., pl. izolanți; f. sg. izolantă, pl. izolante

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

IZOLANT adj., s. 1. adj. izolator. (Material ~.) 2. s., adj. (FIZ.) dielectric. 3. s. (FIZ.) izolant electric = material electroizolant; izolant termic v. calorifug.

IZOLANT adj., s. 1. adj. izolator. (Material ~.) 2. s., adj. dielcctric. 3. adj., s. izolant termic = calorifug, termoizolant, termoizolator.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

IZOLANT, -Ă adj. (cf. fr. isolant, it. isolante): în sintagma limbă izolantă (v.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

IZOLÁNT, -Ă (< fr.) adj., s. m. I. Adj. 1. (TEHN., despre un material mediu etc.) Care are proprietatea de a izola. 2. (LINGV.) Limbă i. = limbă care nu are afixe și și în care raportul dintre cuvinte este determinat de ordinea cuvintelor, de accent etc. II. S. m. Material utilizat pentru executarea unei izolări. ◊ I. electric = dielectric. I. hidrofug = i. care este foarte puțin sau deloc permeabil pentru apă. I. termic = calorifug. I. fonic = i. care împiedică sau atenuează transmiterea oscilațiilor sonore.

Intrare: izolant
izolant adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • izolant
  • izolantul
  • izolantu‑
  • izolantă
  • izolanta
plural
  • izolanți
  • izolanții
  • izolante
  • izolantele
genitiv-dativ singular
  • izolant
  • izolantului
  • izolante
  • izolantei
plural
  • izolanți
  • izolanților
  • izolante
  • izolantelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

izolant, izolantăadjectiv

  • 1. adesea substantivat masculin Care izolează (2.), care are proprietatea de a izola. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Materii izolante. DLRLC
  • chat_bubble (în) sintagmă Limbă izolantă = limbă care nu are afixe și în care raportul dintre cuvinte este determinat de ordinea cuvintelor, de accent etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.