16 definiții pentru frigorifer

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

FRIGORIFER, -Ă, frigoriferi, -e, adj. (Despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) Care transferă frigul. ◊ Lanț frigorifer = serie de instalații frigorifice prin care se asigură conservarea și transportul la rece al alimentelor. Agent frigorifer = agent frigorific care transferă frig la un mediu ce trebuie răcit de la un mediu care se află la o temperatură mai joasă. ♦ (Substantivat, n.; impr.) Clădire sau încăpere prevăzută cu instalații de răcire sub temperatura mediului înconjurător și folosită pentru conservarea unor cantități mari de alimente, medicamente etc.; instalație frigorifică. – Din fr. frigorifère.

frigorifer, ~ă [At: LEG. EC. PL. 29 / Pl: ~i, ~e / E: fr frigorifère] 1 a (D. un sistem fizico-chimic sau tehnic) Care transferă frigul. 2 a (Îs) Lanț ~ Serie de instalații frigorifice prin care se asigură conservarea și transportul la rece al alimentelor. 3 a (Îs) Agent ~ Agent frigorific care transferă frig la un mediu ce trebuie răcit de la un mediu care se află la o temperatură mai joasă. 4 a (Îs) Navă ~ă Navă care are la bord instalații frigorifere și camere frigorifere pentru a transporta pe apă alimente sau produse ușor alterabile la căldură. 5 sn (Imp) Clădire sau încăpere prevăzută cu instalații de răcire sub temperatura mediului înconjurător și folosită pentru conservarea unor cantități mari de alimente, medicamente etc. 6 sn Instalație frigorifică.

FRIGORIFER, -Ă, frigoriferi, -e, adj. (Despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) Care transferă frigul. ◊ Lanț frigorifer = serie de instalații frigorifice prin care se asigură conservarea și transportul la rece al alimentelor. Agent frigorifer = agent frigorific care transferă frig la un mediu ce trebuie răcit de la un mediu care se află la o temperatură mai joasă. ♦ (Substantivat; impr.) Clădire sau încăpere prevăzută cu instalații de răcire sub temperatura mediului înconjurător și folosită pentru conservarera unor cantități mari de alimente, medicamente etc.; instalație frigorifică. – Din fr. frigorifére.

FRIGORIFER, frigorifere, s. n. Clădire sau încăpere prevăzută cu instalațiile necesare de răcire, pentru conservarea unor cantități mari de alimente. Zeci și zeci de bărci, mînate de pescari, vase mari cu motor, venite din deltă, acostează încărcate cu pește lîngă impunătoarea clădire a frigoriferului, construită în anii regimului de democrație populară. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2744. ◊ (Adjectival) Vagon frigorifer.

FRIGORIFER adj.n. (Despre un sistem tehnic) Care produce și menține frigul. // s.n. Construcție cu instalații pentru producerea frigului artificial. [< fr. frigorifère, cf. lat. frigus – frig, ferre – a purta].

FRIGORIFER I. adj. (despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) care transferă frigul. II. s. n. instalație frigorifică. ◊ navă echipată cu o asemenea instalație. (< fr. frigorifère)

FRIGORIFER1 ~e n. Încăpere unde se menține frigul artificial și care servește la păstrarea în cantități mari a produselor ușor alterabile; instalație frigorifică. /<fr. frigorifere

FRIGORIFER2 (~i, ~e) (despre sisteme fizico-chimice, tehnice sau despre agenți fizici) Care produce și menține frigul artificial; prevăzut pentru producerea și menținerea frigului artificial. /<fr. frigorifere

*frigorifér, -ă adj. (lat. frigus, frigoris, frig, și fero, port, duc). Care produce frig. S. n., pl. e. Cameră rece în aparatele frigorifice. (Inventatoru industriiĭ frigorifere e Francezu Carol Tellier, mort în mizerie la Paris în 1913).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

frigorifer2 s. n., pl. frigorifere

frigorifer1 adj. m., pl. frigoriferi; f. frigorife, pl. frigorifere

frigorifer1 adj. m., pl. frigoriferi; f. frigoriferă, pl. frigorifere

frigorifer2 s. n., pl. frigorifere

frigorifer s. n., pl. frigorifere

frigorifer adj. m., pl. frigoriferi; f. sg. frigoriferă, pl. frigorifere

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

FRIGORI- „frig, congelare, temperatură scăzută”. ◊ L. frigus, oris „răceală, frig” > fr. frigori-, engl. id., it. id. > rom. frigori-.~fer (v. -fer), adj., s. n., 1. adj., Care produce și menține frigul. 2. s. n., Instalație frigorifică; ~gen (v. -gen2), adj., care poate produce frig; ~metru (v. -metru1), s. n., instrument utilizat în bioclimatologie pentru determinarea efectului caloric complex al factorilor de microclimat.

Intrare: frigorifer
frigorifer adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • frigorifer
  • frigoriferul
  • frigoriferu‑
  • frigorife
  • frigorifera
plural
  • frigoriferi
  • frigoriferii
  • frigorifere
  • frigoriferele
genitiv-dativ singular
  • frigorifer
  • frigoriferului
  • frigorifere
  • frigoriferei
plural
  • frigoriferi
  • frigoriferilor
  • frigorifere
  • frigoriferelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

frigorifer, frigorifeadjectiv

  • 1. (Despre un sistem fizico-chimic sau tehnic) Care transferă frigul. DEX '09 DEX '98
    • format_quote Vagon frigorifer. DLRLC
    • diferențiere (Despre un sistem tehnic) Care produce și menține frigul. DN
    • 1.1. Lanț frigorifer = serie de instalații frigorifice prin care se asigură conservarea și transportul la rece al alimentelor. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Agent frigorifer = agent frigorific care transferă frig la un mediu ce trebuie răcit de la un mediu care se află la o temperatură mai joasă. DEX '09 DEX '98
    • 1.3. (și) substantivat neutru impropriu Clădire sau încăpere prevăzută cu instalații de răcire sub temperatura mediului înconjurător și folosită pentru conservarea unor cantități mari de alimente, medicamente etc.; instalație frigorifică. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Zeci și zeci de bărci, mînate de pescari, vase mari cu motor, venite din deltă, acostează încărcate cu pește lîngă impunătoarea clădire a frigoriferului, construită în anii regimului de democrație populară. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2744. DLRLC
      • 1.3.1. Navă echipată cu o asemenea instalație. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.