3 definiții pentru Romania

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Romània f. 1. numele imperiului roman sub Justinian; 2. mai târziu, o parte a acestui imperiu, Tracia, numită apoi de Turci Rumelia; 3. (sau Romagna), veche provincie a Italiei cu cap. Ravena; 4. în evul mediu, Tesalia și o parte în Grecia de Nord.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ROMANIA s. f. (< lat. Rōmaniā „imperiul roman”): 1. denumire dată în antichitate teritoriului stăpânit de romani (în opoziție cu Barbaria, teritoriul locuit de „barbari”), iar mai târziu teritoriului locuit de populațiile romanizate. 2. denumire convențională dată de lingviști și istorici teritoriului pe care sunt răspândite limbile și popoarele romanice.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ROMANIA 1. Denumire convențională dată de lingviști și istorici terit. pe care sunt răspândite limbile și popoarele romanice; denumirea datează încă de la sfârșitul Antic., când prin Romania se înțelegea, în opoziție cu Barbaria, un terit. stăpânit de romani au, mai târziu. locuit de o populație romanizată. 2. Denumire a Imp. Roman, Imp. Bizantin și apoi a Imp. Latin de Constantinopol (1204-1261).

Intrare: Romania
Romania
substantiv propriu (SP162FS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Romania
plural
genitiv-dativ singular
  • Romanii
  • Romaniei
plural
vocativ singular
plural