8 definiții pentru Pinzgau

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PINZGAU s. n. 1. Rasă de bovine de lapte și carne, originară din Austria, de culoare roșie-castanie, cu o dungă albă care străbate în întregime spinarea. 2. Rasă de cai masivi, folosiți la tracțiune. [Pr.: pințgau] – Din germ. Pinzgau.

pinzgau s [At: DRL / Pl: nct / E: ger Pinzgau] Rasă de bovine de lapte și carne, de culoare roșie-castanie cu o dungă albă.

PINZGAU subst. 1. Rasă de bovine de lapte și carne, de culoare roșie-castanie, cu o dungă albă care străbate în întregime spinarea. 2. Rasă de cai masivi, folosiți la tracțiune. [Pr.: pințgau] – Din germ. Pinzgau.

PINZGAU PINȚ-/ s. n. 1. rasă de bovine de lapte și carne, de culoare roșie-castanie, cu o dungă albă de-a lungul spinării. 2. rasă de cai grei, de tracțiune. (< germ. Pinzgau)

PINZGAU [pr.: pințgau] n. 1) Rasă de bovine de lapte și carne, având corpul de culoare roșie-castanie, cu o dungă albă de-a lungul spinării. 2) Rasă de cai de tracțiune. /<germ. Pinzgau

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Pinzgau (rasă de bovine; rasă de cai) (germ.) [z pron. ț] s. propriu n.

Pinzgau (rasă de bovine/cai) (germ.) [z pron. ț] s. propriu n.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PÍNZGAU (cuv. germ.) subst. 1. Rasă de taurine pentru producția mixtă de lapte și de carne, originară din Austria. Are culoarea roșie-castanie, cu o dungă albă de-a lungul spinării. În România este crescută în regiunile muntoase (Sibiu, Vatra Dornei ș.a.). 2. Rasă de cai grei (750-850 kg) de tracțiune. În România se crește în număr restrâns în Transilvania și în Banat. Numită și rasă norică.

Intrare: Pinzgau
  • pronunție: Pínțgau
substantiv propriu (SP069MS)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Pinzgau
  • Pinzgaul
plural
genitiv-dativ singular
  • Pinzgau
  • Pinzgaului
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

Pinzgausubstantiv propriu neutru

  • 1. Rasă de bovine de lapte și carne, originară din Austria, de culoare roșie-castanie, cu o dungă albă care străbate în întregime spinarea. DEX '09 MDN '00
  • 2. Rasă de cai masivi, folosiți la tracțiune. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.