12 definiții pentru video (adj.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIDEO2 adj. invar., (2) videouri, s. n. 1. Adj. invar. Care se referă la sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. 2. S. n. Aparatură pentru înregistrarea, transmisia și reproducerea imaginii. [Pr.: -de-o] – Din fr. vidéo, engl. video.

video1 ain [At: DN3 / P: ~de-o / E: fr vidéo, eg video] 1 Care se referă la tehnicile și sistemele de înregistrare, de transmisie, de reproducere etc. a imaginii sau a semnalelor de televiziune. 2 Care folosește tehnicile sau sistemele video1 (1).

video2 adj. invar., s.f., s.n. 1 adj.invar. Care se referă la mijloacele de înregistrare și de transmitere a imaginii. 2 s.f. Videofonie. 3 s.n. Aparat pentru înregistrarea și redarea videocasetelor; videocasetofon. • sil. -de-o. pl. n. -uri. /<fr. vidéo, engl. video; cf. lat. video „văd”.

VIDEO2 adj. invar. Care se referă la sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. [Pr.: -de-o] – Din fr. vidéo, engl. video.

VIDEO adj. invar. În legătură cu sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. [Pron. -de-o. / < fr., it. video, cf. lat. video < videre – a vedea].

VIDEO2 I. adj. inv. referitor la sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. II. s. f. videofonie. III. s. n. aparat pentru înregistrarea și redarea videocasetelor. (< fr. vidéo, engl. video)

video1. adj. inv. În legătură cu sistemele de transmitere vizuală, cu televiziunea ◊ „Cercetătorii societății nipone «Matsushita Denky» au pus la punct un nou sistem de reproducere a înregistrărilor video și sonore, folosind discuri din policlorură de vinil.” R.l. 4 I 78 p. 6; v. și 9 VII 80 p. 6; v. și digital, videotelefon (1974). ♦ 2. s. (limba vorbită) Videocasetofon ◊ „Am văzut un film la video.”; v. și videocasetă (1991) (din engl. americ., fr., it. video; DMN 1960; D. Am.; DN3, DEX-S)

VIDEO adj. invar. Care ține de sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. /<fr. vidéo, engl. video

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

video1 (desp. -de-o) adj. invar. (înregistrări ~)

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

video I. s. n. pl. videouri 1. video-casetofon. 2. sistem de transmitere vizuală. 3. vizionare de casete video. 4. (rar) videocasetă. II. adj. referitor la sistemele de transmitere vizuală.

Intrare: video (adj.)
video1 (adj. invar.) adjectiv invariabil
  • silabație: vi-de-o info
adjectiv invariabil (I9)
Surse flexiune: DOR
  • video
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

videoadjectiv invariabil

  • 1. Care se referă la sistemele de transmitere și de înregistrare a imaginii. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.