14 definiții pentru titan (chim.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TITAN1 s. n. Element chimic, metal alb-argintiu, cu duritate mare, care se găsește răspândit în natură sub formă de compuși și care se folosește la fabricarea unor oțeluri speciale. – Din fr. titane.

titan2 sn [At: PONI, CH. 30 / V: (îvr) ~iu / E: fr titane] 1 Element chimic răspândit în natură sub formă de compuși, întrebuințat la fabricarea oțelurilor speciale și, sub formă de oxid, ca pigment alb. 2 (Îs) Alb de ~ Oxid întrebuințat în pictură, ca pigment alb.

TITAN1 s. n. Element chimic, metal alb-argintiu, cu duritate mare, care se găsește răspândit în natură sub formă de compuși și care se folosește la fabricarea unor oțeluri. – Din fr. titane.

TITAN1 s. n. Metal cu duritate mare, care se găsește răspîndit în natură sub formă de compuși.

TITAN s.n. Metal alb-argintiu, foarte dur și casant, răspîndit în natură sub formă de compuși. [< fr. titane].

TITAN2 s. n. metal alb-argintiu, foarte dur și casant, greu fuzibil, la elaborarea unor aliaje și oțeluri speciale. (< fr. titane)

TITAN1 n. Metal dur, alb-argintiu, întrebuințat la fabricarea oțelurilor speciale, iar, sub formă de oxid, ca pigment alb în pictură. /<fr. titane

*titániŭ n. Chim. Un metal negru tetravalent cu o greutate atomică de 48 și cu proprietățĭ apropiate de ale silicĭuluĭ și cositoruluĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

titan1 (element chimic) s. n.; simb. Ti

titan2 (element chimic) s. n.; simb. Ti

titan (element chimic) s. n., simb. Ti

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

TITÁN2 (< fr. {i}; {s} gr. Titan) s. n. Element chimic (Ti; nr. at. 22, m. at. 47,90, p. t. 1.668°C, p. f. 3.260°C, gr. sp. 4,5), destul de răspândit în natură (rar în concentrații mari). Metal alb-argintiu ușor, foarte stabil din punct de vedere chimic. Mineralele principale din care se extrage t. sunt ilmenitul, rutilul, loparitul ș.a. T. și aliajele lui se folosesc ca materiale de construcții în ind. constructoare de avioane, rachete, nave, în ind. chimică, precum și în pictură sub formă de oxid, ca pigment alb (alb de t.). A fost obținut în stare metalică de Berzelius în 1825, combinațiile sale fiind cunoscute încă din 1789.

Intrare: titan (chim.)
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • titan
  • titanul
  • titanu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • titan
  • titanului
plural
vocativ singular
plural
Ti simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • Ti
titaniu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

titansubstantiv neutru

  • 1. Element chimic, metal alb-argintiu, cu duritate mare, casant, greu fuzibil, care se găsește răspândit în natură sub formă de compuși și care se folosește la fabricarea unor oțeluri speciale, iar, sub formă de oxid, ca pigment alb în pictură. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN MDN '00 NODEX
  • comentariu simbol Ti DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.