10 definiții pentru teină

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TEI s. f. Alcaloid cristalizat, strălucitor, cu gust amărui, asemănător cu cafeina, extras din frunzele de ceai, folosit în medicină ca excitant al nervilor și al inimii sau pentru efectele sale diuretice. – Din fr. théine.

tei sf [At: BIANU, D. S. / E: fr théine] (Chm) Alcaloid cristalizat, cu gust amărui, extras din frunzele de ceai și întrebuințat în medicină ca stimulent al sistemului nervos central și al inimii sau ca diuretic.

TEI s. f. Alcaloid cristalizat, strălucitor, cu gust amărui, asemănător cu cafeina, extras din frunzele de ceai, întrebuințat în medicină ca excitant al nervilor și al inimii sau pentru efectele sale diuretice. – Din fr. théine.

TEI s. f. Alcaloid cristalizat, strălucitor, cu gust amărui, care se extrage din ceai și este asemănător cu cafeina; se întrebuințează în medicină ca excitant sau pentru efectele sale diuretice.

TEI s.f. Alcaloid cristalizat, cu gust amărui, care se extrage din ceai, întrebuințîndu-se în medicină ca excitant al nervilor și al inimii sau ca diuretic. [Pron. te-i-. / < it. teina, fr. théine].

TEI s. f. alcaloid cristalizat, cu gust amărui, din ceai, folosit în medicină ca excitant al nervilor și al inimii, sau ca diuretic. (< fr. théine)

TEI f. Substanță organică sub formă de cristale, cu gust amărui, extrasă din ceai și întrebuințată, mai ales, în medicină. [G.-D. teinei] /<fr. théine

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tei s. f., g.-d. art. teinei

Intrare: teină
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tei
  • teina
plural
genitiv-dativ singular
  • teine
  • teinei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

teisubstantiv feminin

  • 1. Alcaloid cristalizat, strălucitor, cu gust amărui, asemănător cu cafeina, extras din frunzele de ceai, folosit în medicină ca excitant al nervilor și al inimii sau pentru efectele sale diuretice. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.