10 definiții pentru surf

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SURF s. n. Placă plutitoare de lemn sau de material plastic care servește la alunecarea pe suprafața apei a celui care practică surfingul. [Pr.: sărf] – Cuv. engl.

SURF s. n. Placă plutitoare de lemn sau de material plastic care servește la alunecarea pe suprafața apei a celui care practică surfingul. [Pr.: sărf] – Cuv. engl.

SURF s.n. Dans modern de proveniență nord-americană. [Pron. săf. / < engl. surf].

SURF [SĂRF] s. n. 1. sport nautic constând în plutirea în picioare pe o scândură remorcată (acvaplan), cu un catarg pe care e întinsă o velă; scândura însăși; surfing. 2. dans modern, de proveniență nord-americană. (< engl. surf)

surf s. (sport) Tip de sport nautic pe o planșă plutitoare (acvaplan) ◊ „Canalul Mânecii a fost traversat în fel și chip – nu însă cu piciorul. Această realizare aparține englezului J.W., de profesie pilot. Nu este vorba de nici o minune, el având sub picioare, totuși, ceva solid – scândura de «surf». Sc. 20 I 78 p. 5 [pron. sărf] (din engl. surf, cf. fr. surf; PR; DN3 – alt sens, DEX-S)

SURF [pr.: sărf] n. Placă plutitoare de lemn sau de material plastic servind alunecării pe apă a celui care practică surfingul. /Cuv. engl.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

surf (engl.) [u pron. ă] s. n., art. surful [pron. sărful]

*surf (angl.) [u pron. ă] s. n., art. surful

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

surf, zona litorală în care are loc spargerea valurilor, prin înălțare și colaps. suspensie, transport în ∼, (engl. = suspension ) mecanism de deplasare a granulelor clastice de către curenții de apă a căror componentă verticală a mișcării întrece cantitatea totală de sedimente purtate în s. de către un curent în unitatea de timp (kg/s). Debitul în s. este o parte componentă a debitului solid al unui curent de apă. swash (engl.), zonă în domeniul litoral cuprinsă între bermă și zona de spargere a valurilor.

Intrare: surf
  • pronunție: sărf
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • surf
  • surful
  • surfu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • surf
  • surfului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

surfsubstantiv neutru

  • 1. Placă plutitoare de lemn sau de material plastic care servește la alunecarea pe suprafața apei a celui care practică surfingul. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 1.1. Sport nautic constând în plutirea în picioare pe o scândură remorcată (acvaplan), cu un catarg pe care e întinsă o velă. MDN '00
      sinonime: surfing
  • 2. Dans modern de proveniență nord-americană. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.