16 definiții pentru sulfură

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SULFURĂ, sulfuri, s. f. Compus al sulfului cu un metal, cu un metaloid sau cu un radical organic; sare sau ester al acidului sulfuric. ◊ Sulfură de carbon[1] = combinație de carbon cu sulf, în formă de lichid incolor și toxic, cu miros neplăcut, folosită în industrie și în agricultură. – Din fr. sulfure. corectat(ă)

  1. În original, probabil incorect: Sulfură de fier. cata

sulfu sf [At: EPISCUPESCU, PRACTICA 207/14 / V: (înv) sulfur sm / Pl: ~ri, (înv) ~re / E: fr sulfure] 1 Substanță chimică, sare sau ester al acidului sulfuric, rezultată din combinarea sulfului cu un metal, cu un metaloid sau cu un radical organic. 2 (Îs) ~ neutră (sau normală) Sulfură (1) rezultată prin combinarea unor cantități echivalente de acid și bază. 3 (Îs) ~ acidă Sulfură (1) rezultată prin combinarea mai multor echivalențe de acid un echivalent de bază Si: hidrosulfură, (înv) sulfhidrat. 4 (Îs) ~de amoniu Combinație a sulfului2 cu amoniul, care se prezintă sub formă de cristale albe, galben, solubile în apă, higroscopice și care este întrebuințată în industria textilă, ca developant fotografic și ca reactiv în chimia analitică. 5 (Îs) ~ de bariu Sare de bariu a acidului sulfhidric, sub formă de cristale cubice, incolore, greu solubilă în apă și care este întrebuințată ca depilator. 6 (Îs) ~ de carbon (înv, de cărbune) Combinație a sulfului2 cu carbonul, sub formă de lichid incolor, foarte volatilă și inflamabilă, cu miros neplăcut, puțin solubilă în apă și care este folosită la fabricarea mătăsii artificiale prin procedeul viscozei, ca insecticid în agricultură, ca solvent etc. Si: bisulfură de carbon. 7 (Îs) ~ de cupru (sau, rar, cuproasă) Combinație a cuprului cu sulful2, care se prezintă sub formă de cristale negre, insolubile în apă. 8 (Îs) ~ de fier Combinație a fierului cu sulful2, răspândită în natură, sub formă de cristale cafeniu închis, insolubilă în apă, dar solubilă în acizi și care este folosită ca materie primă la fabricarea acidului sulfuric Si: bisulfură de fier, pirită. 9 (Îs) ~ (dublă) de fier și de cupru Combinație naturală a fierului și a cuprului cu sulful2, răspândită în natură în filoanele hidrotermale, sub formă de cristale de culoare galbenă-verzuie, care constituie cel mai important minereu de cupru Si: calcopirită. 10 (Îs) ~ de plumb Combinație a plumbului su sulful2, sub formă de precipitat de culoare neagră, insolubilă în apă Si: galenă (1). 11 (Îs) ~ de sodiu Sare de sodiu a acidului sulfhidric, sub formă amorfă, incoloră, solubilă în apă și care se întrebuințează ca agent reducător în chimia organică și în industria tăbăcăriei. 12 (Îs) ~ de stibiu Combinație a stibiului su sulful2, sub formă de cristale de culoare roșie-portocalie, puțin solubilă în apă și care se folosește la vulcanizarea și colorarea cauciucului, la fabricarea chibriturilor, la colorarea sticlei și a porțelanului în galben. 13 (Îs) ~ de zinc Combinație naturală a zincului cu sulful2, care se prezintă sub formă de cristale de culoare gălbuie, brună sau neagră, greu solubilă în apă, care constituie principalul minereu de zinc Si: blendă, sfalerit.

SULFURĂ, sulfuri, s. f. Compus al sulfului cu un metal, cu un metaloid sau cu un radical organic; sare sau ester al acidului sulfuric. ◊ Sulfură de carbon = combinație de carbon cu sulf, în formă de lichid incolor și toxic, cu miros neplăcut, folosită în industrie și în agricultură. – Din fr. sulfure.

SULFURĂ, sulfuri, s. f. Compus al sulfului cu un metal sau cu un radical organic; sare sau ester al acidului sulfuric. Sulfură de fier.Sulfură de carbon = combinație, sub formă de lichid incolor și toxic, cu miros neplăcut, a carbonului cu sulful, folosită în industrie, la fabricarea mătăsii artificiale sau ca solvent pentru grăsimi, și în agricultură pentru combaterea unor paraziți. Nimeni nu s-a indignat fiindcă sulfura de carbon miroase neplăcut. C. PETRESCU, Î. I 16.

SULFU s.f. Compus al sulfului cu un metal, cu un metaloid sau cu un radical organic. [Cf. fr. sulfure].

SULFURĂ, sulfuri, s. f. 1. Sare a acidului sulfhidric. 2. Compus al sulfului cu un metal, metaloid sau radical organic. (din fr. sulfure)

SULFURĂ ~i f. 1) Sare sau ester al acidului sulfuric. 2) Combinație a sulfului cu un metal, cu un metaloid sau cu un radical organic. ◊ ~ de fier combinație a sulfului cu fierul, întrebuințată, mai ales, la obținerea acidului sulfuric. ~ de carbon combinație a sulfului cu carbonul, foarte inflamabilă și toxică, întrebuințată, mai ales, la fabricarea unor insecticide. /<fr. sulfure

sulfură f. compus chimic din sulf și un metal: sulfură de plumb.

*sulfúră f., pl. ĭ (d. sulf). Chim. Corp compus din sulf combinat cu alt corp. – Sulfura de cărbune se întrebuințează la vulcanizat cauciucu, la scos parfumu din plante, grăsimea din postav ș. a., precum și la stîrpit filoxera și alte insecte.

sulfura vt [At: ALEXI, W. / Pzi: ~rez / E: fr sulfurer] 1 (C. i. boabe de cereale, de mazăre, de fasole etc.) A trata cu sulfură (6) de carbon pentru a distruge dăunătorii. 2 (C. i. sulfură de carbon) A injecta în sol pentru a distruge larvele și insectele dăunătoare pentru plante. 3 (Rar) A combina sulful2 cu un alt corp. 4 (C. i. plante bolnave de făinare) A trata cu pulbere de sulf2.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sulfu s. f., g.-d. art. sulfurii; pl. sulfuri

sulfu s. f., g.-d. art. sulfurii; pl. sulfuri

sulfu s. f., g.-d. art. sulfurii; pl. sulfuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SULFU s. 1. (CHIM.) sulfură de fier v. pirită; sulfură de plumb v. galenă. 2. (MIN.) sulfură acidă = hidrosulfură; sulfură de zinc v. blendă.

SULFU s. 1. (CHIM.) sulfură de fier = pirită; sulfură de plumb = galenă. 2. (MIN.) sulfură de zinc = blendă, sfalerit.

Intrare: sulfură
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sulfu
  • sulfura
plural
  • sulfuri
  • sulfurile
genitiv-dativ singular
  • sulfuri
  • sulfurii
plural
  • sulfuri
  • sulfurilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sulfu, sulfurisubstantiv feminin

  • 1. Compus al sulfului cu un metal, cu un metaloid sau cu un radical organic; sare sau ester al acidului sulfuric. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Sulfură de fier. DLRLC
    • 1.1. Sulfură de carbon = combinație de carbon cu sulf, în formă de lichid incolor și toxic, cu miros neplăcut, folosită în industrie și în agricultură. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Nimeni nu s-a indignat fiindcă sulfura de carbon miroase neplăcut. C. PETRESCU, Î. I 16. DLRLC
    • 1.2. Sulfură de fier = combinație a sulfului cu fierul, întrebuințată, mai ales, la obținerea acidului sulfuric. Sinonime NODEX
      sinonime: pirită
    • 1.3. Sulfură de plumb = galenă. Sinonime
      sinonime: galenă
    • 1.4. mineralogie; minerit Sulfură acidă = hidrosulfură. Sinonime
      sinonime: hidrosulfură
    • 1.5. mineralogie; minerit Sulfură de zinc = blendă, sfalerit. Sinonime
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.