5 definiții pentru seismică

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SEISMIC, -Ă, seismici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care se referă la seisme, care aparține seismelor. ◊ Unde seismice = unde elastice care se răspândesc în scoarța terestră, fiind provocate de cutremure sau de explozii artificiale. Stație seismică = complex de aparatură pentru înregistrarea undelor seismice. Regiune seismică = regiune în care cutremurele de pământ sunt frecvente și puternice. ♦ Care servește la înregistrarea și studierea oscilațiilor scoarței terestre. Aparate seismice. 2. S. f. Seismometrie. – Din fr. seismique.

seismic, [At: SĂM, VI, 72 / V: (rar) sis~ / Pl: ~ici, ~ice / E: fr séismique] 1 a Care ține de cutremure (de pământ) Si: (rar) seismal (1). 2 a Privitor la cutremure Si: (rar) seismal (2). 3 a Provocat de cutremure Si: (rar) seismal (3). 4 a (Îs) Unde ~ice Unde elastice care se răspândesc în scoarța terestră, fiind provocate de cutremure sau de explozii (subterane) artificiale. 5 a (Îs) Zonă (sau regiune) Zonă în care se petrec frecvent cutremure de pământ. 6 a (Îs) Scară ~ă Clasificare a cutremurelor de pământ în mai multe categorii de grade de intensitate, după puterea cu care se manifestă și după efectele pe care le au asupra scoarței terestre și asupra construcțiilor. 7 a Care înregistrează seismele. 8-10 a (Îs) Stație ~ă Seismologic (4-6). 11 sf Seismometrie (1). 12 a (Rar; îs) Prospecțiune ~ă Seismometrie (2).

SEISMIC, -Ă, seismici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care se referă la seisme, care aparține seismelor. ◊ Unde seismice = unde elastice care se răspândesc în scoarța terestră, fiind provocate de cutremure sau de explozii artificiale. Stație seismică = complex de aparatură pentru înregistrarea undelor seismice. Regiune seismică = regiune în care cutremurele de pământ sunt frecvente și puternice. ♦ Care servește la înregistrarea și studierea oscilațiilor scoarței terestre. Aparate seismice. 2. S. f. Seismometrie. – Din fr. séismique.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SEISMICĂ s. v. prospecțiune seismică, seismometrie.

Intrare: seismică
substantiv feminin (F46)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • seismică
  • seismica
plural
genitiv-dativ singular
  • seismici
  • seismicii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

seismicăsubstantiv feminin

etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.