13 definiții pentru restaurare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RESTAURARE, restaurări, s. f. Acțiunea de a restaura și rezultatul ei. [Pr.: -sta-u-] – V. restaura.

RESTAURARE, restaurări, s. f. Acțiunea de a restaura și rezultatul ei. [Pr.: -sta-u-] – V. restaura.

restaurare sf [At: ALECSANDRI, S. 15 / Pl: ~rări / E: restaura] 1 (D. o clădire, un monument de artă etc.) Refacere în forma inițială Si: restaurație2 (1). 2 Instaurare din nou a unui suveran, a unei dinastii etc. Si: restaurație2 (2), reîntronare. 3 Restabilire a forțelor Si: regenerare, restaurație2 (3).

RESTAURARE, restaurări, s. f. Acțiunea de a (se) restaura și rezultatul ei. 1. Reparare, refacere a unei opere de artă. Nu mă cred îndestul de autorizat a face parte din comisia ce ai numit pentru restaurarea bisericii. ALECSANDRI, S. 15. 2. Reîntronare a unui suveran sau a unei dinastii care fusese detronată; readucere, reinstaurare a unei forme de guvernămînt care fusese înlăturată. A legat astfel numele lui de o restaurare de domn. ALECSANDRI, S. 169.

RESTAURARE s.f. Acțiunea de a restaura și rezultatul ei; restaurație. [< restaura].

restaurare f. 1. reparațiune: restaurarea unei mânăstiri; 2. fig. restabilire: restaurarea disciplinei; 3. restabilirea unei vechi dinastii pe tron: restaurarea Stuarților.

*restauráre f., pl. ărĭ. Restaurațiune, acțiunea de a restaura (de a restabili, de a repara): restaurarea unuĭ monument. Fig. Restabilire: restaurarea disciplineĭ, a literaturiĭ, a unuĭ guvern, a uneĭ dinastiĭ căzute (cum a fost cu Staurțiĭ și Bourboniĭ), a sănătățiĭ.

*restaurațiúne f. (lat. restaurátio, -ónis, fr. restauration). Restaurare. În istoria Franciiĭ, timpu de la restaurarea Bourbonilor pînă la a doŭa lor cădere (1814-1830): supt Restaurațiune. – Și -áție (după pol. restauracya) și -áre.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

restaurare (desp. -ta-u-) s. f., g.-d. art. restaurării; pl. restaurări

restaurare (-ta-u-) s. f., g.-d. art. restaurării; pl. restaurări

restaurare s. f. (sil. mf. -sta-), g.-d. art. restaurării; pl. restaurări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RESTAURARE s. 1. refacere, (înv. și reg.) meremetiseală, meremetisire, preînnoire. (~ unei cetăți.) 2. restaurație, (înv.) restituire. (~ unui monument.) 3. reinstaurare, reîntronare, restaurație, (înv.) reînscăunare. (~ unei dinastii.)

RESTAURARE s. 1. refacere, (înv. și reg.) meremetiseală, meremetisire, preînnoire. (~ unei cetăți.) 2. restaurație, (înv.) restituire. (~ unui monument.) 3. reinstaurare, reîntronare, restaurație, (înv.) reînscăunare. (~ unei dinastii.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

RESTAURÁRE (< restaura) s. f. Ansamblu de proceduri științifice, bazate pe documentare și cercetare prealabilă, prin care se urmărește restituirea unui aspect, cât mai apropiat de original, al unei construcții, opere de artă, de arheologie, de etnografie etc. cât și stoparea proceselor distructive și a degradărilor suferite, prin folosirea unei metodologii adecvate și a unor materiale proprii fiecărui domeniu.

Intrare: restaurare
restaurare substantiv feminin
  • silabație: res-ta-u- info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • restaurare
  • restaurarea
plural
  • restaurări
  • restaurările
genitiv-dativ singular
  • restaurări
  • restaurării
plural
  • restaurări
  • restaurărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

restaurare, restaurărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a restaura și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: restaurație
    • 1.1. Reparare, refacere a unei opere de artă. DLRLC
      • format_quote Nu mă cred îndestul de autorizat a face parte din comisia ce ai numit pentru restaurarea bisericii. ALECSANDRI, S. 15. DLRLC
    • 1.2. Reîntronare a unui suveran sau a unei dinastii care fusese detronată; readucere, reinstaurare a unei forme de guvernământ care fusese înlăturată. DLRLC
      sinonime: reîntronare
      • format_quote A legat astfel numele lui de o restaurare de domn. ALECSANDRI, S. 169. DLRLC
etimologie:
  • vezi restaura DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.