12 definiții pentru reconstituire

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RECONSTITUIRE, reconstituiri, s. f. Acțiunea de a reconstitui și rezultatul ei. 1. Recompunere. 2. Refacere a unor acte de stare civilă pierdute, distruse sau aflate în străinătate, de unde nu pot fi obținute. 3. (Jur.) Restabilire a împrejurărilor în care s-a comis o infracțiune. 4. (Lingv.) Reconstrucție. – V. reconstitui.

RECONSTITUIRE, reconstituiri, s. f. Acțiunea de a reconstitui și rezultatul ei. 1. Recompunere. 2. Refacere a unor acte de stare civilă pierdute, distruse sau aflate în străinătate, de unde nu pot fi obținute. 3. (Jur.) Restabilire a împrejurărilor în care s-a comis o infracțiune. 4. (Lingv.) Reconstrucție. – V. reconstitui.

reconstituire sf [At: SAHIA, U.R.S.S. 90 / Pl: ~ri / E: reconsitui] 1 Refacere a unui întreg Si: (rar) reconstituție. 2 Refacere, în forma originară, a unui edificiu, a unei opere de artă etc. pe bază de fragmente sau de documente. 3 (Fig) Evocare (2). 4 (Lin) Reconstrucție (4).

RECONSTITUIRE, reconstituiri, s. f. Acțiunea de a reconstitui și rezultatul ei.

RECONSTITUIRE s.f. Acțiunea de a reconstitui și rezultatul ei; restabilire; reconstrucție. ♦ (Lingv.) Stabilire cu ajutorul comparației a formei unui cuvînt neatestat dintr-o fază mai veche a unei limbi sau a formei unui cuvînt neatestat dintr-o limbă pe baza legilor de corespondență fonetică; reconstrucție, reconstruire. [< reconstitui].

RECONSTITUIRE s. f. 1. acțiunea de a reconstitui; restabilire. 2. (lingv.) reconstrucție. 3. (biol.) reasamblare a celulelor diferențiate și izolate pentru a forma un nou individ. 4. problemă de perspicacitate constând în a reface un careu de cuvinte, un proverb, o figură geometrică prin alăturarea de diverse fragmente; puzzle. (< reconstitui)

spectacol-reconstituire s. n. Spectacol care are ca obiect reconstituirea unui eveniment din trecut ◊ „Teatrul «Manuscriptum» debutează în această stagiune cu un spectacol-reconstituire intitulat «Dosarul unei crime politice: N. Iorga».” R.lit. 14 XI 74 p. 2. ◊ „Teatrul Muzeului literaturii române «Manuscriptum», în colaborare cu Teatrul «Ion Creangă» prezintă spectacolul-reconstituire «Cișmeaua Roșie».” R.l. 22 V 75 p. 2; v. și I.B. 21 V 75 p. 5 (din spectacol + reconstituire)

*reconstituțiúne f. (re- și constituțiune). Acțiunea de a reconstitui. – Și -úție, dar ob. -uíre.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

reconstituire s. f., g.-d. art. reconstituirii; pl. reconstituiri

reconstituire s. f., g.-d. art. reconstituirii; pl. reconstituiri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

RECONSTITUIRE s. 1. întregire, recompunere, refacere, (rar) reconstituție. (~ părților unui animal fosil.) 2. v. reconstrucție.

RECONSTITUIRE s. 1. întregire, recompunere, refacere, (rar) reconstituție. (~ părților unui animal fosil.) 2. (LINGV.) reconstrucție, refacere, (rar) reconstruire. (~ unei forme lexicale primitive.)

Intrare: reconstituire
reconstituire substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • reconstituire
  • reconstituirea
plural
  • reconstituiri
  • reconstituirile
genitiv-dativ singular
  • reconstituiri
  • reconstituirii
plural
  • reconstituiri
  • reconstituirilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

reconstituire, reconstituirisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a reconstitui și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: restabilire
    • 1.1. Recompunere. DEX '09 DEX '98
      sinonime: recompunere
    • 1.2. Refacere a unor acte de stare civilă pierdute, distruse sau aflate în străinătate, de unde nu pot fi obținute. DEX '09 DEX '98
    • 1.3. științe juridice Restabilire a împrejurărilor în care s-a comis o infracțiune. DEX '09 DEX '98
    • 1.4. lingvistică Reconstrucție, reconstruire. DEX '09 DEX '98 DN
    • 1.5. biologie Reasamblare a celulelor diferențiate și izolate pentru a forma un nou individ. MDN '00
    • 1.6. Problemă de perspicacitate constând în a reface un careu de cuvinte, un proverb, o figură geometrică prin alăturarea de diverse fragmente. MDN '00
      sinonime: puzzle
etimologie:
  • vezi reconstitui DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.