12 definiții pentru portativ (s.n.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PORTATIV1, portative, s. n. Grup de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. – Et. nec.

PORTATIV1, portative, s. n. Grup de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. – Et. nec.

portativ2 sn [At: TIM. POPOVICI, D. M. / Pl: ~e / E: cf port-4] 1 Sistem de cinci linii orizontale paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. 2 (Rar; pgn) Liniatură.

PORTATIV1, portative, s. n. Sistem de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. Sus, pe-un stîlp de telegraf, S-a oprit din zbor o cioară. Suspendată ca o notă Pe un portativ gigant. TOPÎRCEANU, P. 201.

PORTATIV s.n. Sistem de cinci linii paralele, orizontale pe care se scriu notele muzicale. [< fr. portatif].

PORTATIV, -Ă I. adj. portabil. ◊ de dimensiuni reduse, mic. II. s. n. sistem de cinci linii orizontale, paralele și echidistante, pe care se scriu notele muzicale. (< fr. portatif)

PORTATIV1 ~e n. muz. Sistem de cinci linii paralele, egal distanțate între ele, pe care și între care se scriu notele muzicale. /cf. germ. Portativ

portativ a. ușor de purtat. ║ n. Muz. grup de linii și de spații pentru scrierea notelor.

*portatív, -ă adj. (fr. portatif, it. portativo). Care se poate purta în butzunar saŭ și altfel: un dicționar portativ, pușca e o armă portativă. Muz. S. n., pl. e. Număr de cincĭ liniĭ egal depărtate între ele p. a scrie notele.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

portativ2 s. n., pl. portative

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

portativ, semn grafic alcătuit din 5 linii orizontale, paralele și echidistante, cu ajutorul căruia se reprezintă înălțimea* sunetelor, prin scrierea lor pe cele 5 linii și spații determinate de acestea. Numerotarea liniilor se face de jos în sus. Pe p. pot fi reprezentate 11 sunete; pentru reprezentarea celorlalte sunete mai grave sau mai acute se folosesc linii suplimentare așezate dedesubtul sau deasupra p. Ideea notației muzicale pe linii paralele, orizontale, echidistante a apărut prima dată în sec. 9 la Hucbald (840-930). Numărul liniilor era condiționat de diapazonul (4) melodiei respective și varia de la 6 la 16 linii. Distanțele de ton* și semiton* erau notate, la început, în stânga p. și se respectau pe tot parcursul melodiei. În sec. 11, G. d’Arezzo a realizat un nou sistem de notație, reducând liniile p. la 4. Pentru precizarea sunetelor el a folosit cheile* (Do, Fa, Sol), așezate la capătul din stânga al p. Perfecționarea notației (1) muzicale a stabilit mai târziu numărul liniilor p. la 5, pe care se notează și astăzi. P. de 5 linii se numește p. simplu, iar cel format din 2 p. simple unite printr-o bară verticală și o acoladă*, la capătul din stânga, se numește p. general. Acest p. este folosit pentru notarea unor instr. ca pianul*, celesta*, clavecinul*, armoniul*, harfa*, orga mică*. Pentru notarea știmei de orgă mare se folosește un p. general (pentru manual*) și un p. simplu [pentru pedalier (I)]. Sin.: pentagramă.

Intrare: portativ (s.n.)
portativ2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • portativ
  • portativul
  • portativu‑
plural
  • portative
  • portativele
genitiv-dativ singular
  • portativ
  • portativului
plural
  • portative
  • portativelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

portativ, portativesubstantiv neutru

  • 1. Grup de cinci linii orizontale, paralele și egal distanțate, pe care și între care se scriu notele muzicale. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Sus, pe-un stîlp de telegraf, S-a oprit din zbor o cioară. Suspendată ca o notă Pe un portativ gigant. TOPÎRCEANU, P. 201. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.