22 de definiții pentru pluș

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PLUȘ, plușuri, s. n. Țesătură de bumbac, de lână, de păr de capră etc. mai groasă decât catifeaua și cu părul mai lung decât al acesteia, care se folosește mai ales în tapițerie. ♦ (La pl.) Varietăți de pluș. – Din germ. Plüsch, fr. p(e)luche, rus. pliuș.

pluș sn [At: I. GOLESCU, C. / V: (reg) pliș, pliuș, pluj / Pl: ~uri / E: fr p(e)luche, ger Plüsch] 1 Țesătură de bumbac, de lână, de păr de capră, de mătase etc., asemănătoare cu catifeaua, dar mai groasă decât aceasta, cu firul mai lung, care se folosește mai ales în tapițerie Si: (reg) picler. 2 (Lpl) Sortimente de pluș (1). 3 (Reg) Catifea. 4 (Buc; îf pliș, pluj[1]) Pâslă. corectat(ă)

  1. În original, posibil incorect: plej (care nu este listat ca variantă și nu are definiție încrucișată). — cata

PLUȘ, plușuri, s. n. Țesătură de bumbac, de lână, de păr de capră etc. mai groasă decât catifeaua și cu părul mai lung decât al acesteia, care se întrebuințează mai ales în tapițerie. ♦ (La pl.) Varietăți de pluș. – Din germ. Plüsch, fr. p(e)luche, rus. pliuș.

PLUȘ, plușuri, s. n. Țesătură de bumbac, de lînă, de păr de capră, de mătase etc., mai groasă decît catifeaua și avînd părul mai lung decît aceasta; se întrebuințează mai ales în tapițerie. Elena Lipan se uită... la oglinda cu apa încețoșată, la scaunele cu plușul uzat, la tablourile palide de familie cu figuri țapene și costume demodate. C. PETRESCU, C. V. 226. Potrivea inelele în culcușul de pluș al cutioarelor, le ștergea cu pielea de căprioară, sufla asupra lor. id. A. 326.

PLUȘ s.n. Țesătură de bumbac, de lînă, de păr de capră etc. mai groasă decît catifeaua și cu firul mai lung, folosită în special în tapițerie. [Pl. -șuri. / < fr. p(e)luche].

PLUȘ s. n. țesătură de bumbac, lână, păr de capră etc., mai groasă decât catifeaua, folosită în tapițerie. (< germ. Plüsch, fr. peluche, rus. pliuș)

PLUȘ ~uri n. 1) Țesătură asemănătoare catifelei, dar cu peri mai lungi și mai rari, întrebuințată, mai ales, în tapițerie. Cuvertură de ~. 2) la pl. Varietăți ale unei astfel de țesături. /<germ. Plusch, fr. p[e]luche

*plĭuș n., pl. urĭ (fr. pluche, rut. pliuš. V. plisă). Plisă cu păru maĭ mare.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pluș s. n., (sorturi) pl. plușuri

pluș s. n., (sortimente) pl. plușuri

pluș s. n., (sortimente) pl. plușuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

pluș (plușuri), s. n. – Catifea groasă. – Mr. piluș. Fr. peluche, parțial prin intermediul germ. Plüsch, pol. plusz, rus., bg. pljuš, it. plusce. E dubletul al lui plisă, s. f. (tip de catifea), prin intermediul pol. plizs, rus. plis (Cihac, II, 265; Sanzewitsch 207).

Intrare: pluș
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pluș
  • plușul
  • plușu‑
plural
  • plușuri
  • plușurile
genitiv-dativ singular
  • pluș
  • plușului
plural
  • plușuri
  • plușurilor
vocativ singular
plural
pliș
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
pliuș
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
pluj
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pluș, plușurisubstantiv neutru

  • 1. Țesătură de bumbac, de lână, de păr de capră etc. mai groasă decât catifeaua și cu părul mai lung decât al acesteia, care se folosește mai ales în tapițerie. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Elena Lipan se uită... la oglinda cu apa încețoșată, la scaunele cu plușul uzat, la tablourile palide de familie cu figuri țapene și costume demodate. C. PETRESCU, C. V. 226. DLRLC
    • format_quote Potrivea inelele în culcușul de pluș al cutioarelor, le ștergea cu pielea de căprioară, sufla asupra lor. C. PETRESCU, A. 326. DLRLC
    • 1.1. (la) plural Varietăți de pluș. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.