15 definiții pentru petardă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PETARDĂ, petarde, s. f. Mică încărcătură de exploziv în înveliș de carton sau de hârtie cerată ori smolită, care produce la explozie zgomot și fum și este folosită la semnalizări, la marcarea tirului de artilerie, la focuri de artificii etc. – Din germ. Petarde, fr. pétard.

petardă sf [At: CR (1830), 401/15 / Pl: ~de / E: ger Petarde, fr pétard] 1 Dispozitiv cu explozibil care era folosit în artilerie pentru a se arunca în aer ziduri, obstacole etc. 2 Mică încărcătură de pulbere neagră sau de alt exploziv, în înveliș de carton sau de hârtie cerată ori smolită, care produce, la explozie, zgomot și fum și care este utilizată la semnalizări, la marcarea tirului de artilerie, la focuri de artificii etc.

PETARDĂ, petarde, s. f. Mică încărcătură de exploziv în înveliș de carton sau de hârtie cerată ori smolită, care produce la explozie zgomot și fum și este întrebuințată la semnalizări, la marcarea tirului de artilerie, la focuri de artificii etc. – Din germ. Petarde, fr. pétard.

PETARDĂ, petarde, s. f. Tub cilindric de carton umplut cu praf de pușcă, a cărui explozie face zgomot mare și care se întrebuințează pentru focuri de artificii, pentru marcarea tirului de artilerie, semnalizare etc.; pocnitoare. Ca într-un viu foc de artificii, cu rachete și petarde, izbucneau rîsete, glume și zeflemele, încrucișate într-un zgomot confuz al sălii cu vuietul unei mări demontate. BART, E. 195.

PETARDĂ s.f. Tub cilindric de carton umplut cu pulbere neagră, a cărui explozie produce zgomot și fum și care servește la marcarea tirului de artilerie sau a exploziei grele în exercițiile de luptă. [Cf. fr. pétard, germ. Petarde].

PETARDĂ s. f. tub cilindric de carton umplut cu pulbere, a cărui explozie produce zgomot și fum. (< germ. Petarde, fr. pétard)

PETARDĂ ~e f. Tub cilindric (din carton) umplut cu exploziv, care la detonație produce numai zgomot și fum (folosit la focuri de artificii, semnalizări etc.). /<germ. Petarde, fr. pétard

*petárdă f., pl. e (fr. petard). Barb. Tracatrucă, pocnitoare.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

petardă s. f., g.-d. art. petardei; pl. petarde

petardă s. f., g.-d. art. petardei; pl. petarde

petardă s. f., g.-d. art. petardei; pl. petarde

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PETARDĂ s. (pop.) pocnitoare. (~ pentru semnalizări.)

PETARDĂ s. (pop.) pocnitoare. (~ pentru semnalizări.)

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

petardă, petarde s. f. lovitură de pumn.

Intrare: petardă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • petardă
  • petarda
plural
  • petarde
  • petardele
genitiv-dativ singular
  • petarde
  • petardei
plural
  • petarde
  • petardelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

petardă, petardesubstantiv feminin

  • 1. Mică încărcătură de exploziv în înveliș de carton sau de hârtie cerată ori smolită, care produce la explozie zgomot și fum și este folosită la semnalizări, la marcarea tirului de artilerie, la focuri de artificii etc. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: pocnitoare
    • format_quote Ca într-un viu foc de artificii, cu rachete și petarde, izbucneau rîsete, glume și zeflemele, încrucișate într-un zgomot confuz al sălii cu vuietul unei mări demontate. BART, E. 195. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.