14 definiții pentru periuță

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PERIUȚĂ, periuțe, s. f. 1. Diminutiv al lui perie. ♦ Epitet peiorativ dat unui om lingușitor. 2. (Reg.) Segment al piciorului albinei acoperit cu fire păroase. [Pr.: -ri-u-] – Perie + suf. -uță.

PERIUȚĂ, periuțe, s. f. 1. Diminutiv al lui perie. ♦ Epitet peiorativ dat unui om lingușitor. 2. (Reg.) Segment al piciorului albinei acoperit cu fire păroase. [Pr.: -ri-u-] – Perie + suf. -uță.

periuță sf [At: DRLU / P: ~ri-u~ / Pl: ~țe / E: perie + -uță] 1-10 (Șhp) Perie (1,8) (mică) Si: perioară (1-10), (reg) periucă (1-10). 11 (Spc) Perie de dinți. 12 (Reg) Parte păroasă de la piciorul albinei.

PERIUȚĂ, periuțe, s. f. 1. Diminutiv al lui perie. Ana muia periuța în cutia cu tuș, năclăia genele arcuindu-le în sus, se trăgea îndărăt și revenea să mai adauge un strat. C. PETRESCU, C. V. 234. ♦ Fig. (Familiar și ironic) Lingușitor. 2. Segment al piciorului albinei, acoperit cu fire păroase. Această cercetare e cu atît mai îndreptățită cu cît vedem și înțelegem că artiștii nu au periuțe atît de fine la picioare ca să aleagă numai polen. IONESCU-RION, C. 38. – Pronunțat: -ri-u-.

periuță f. perie mică, în special de dinți.

periúță f., pl. e (dim. d. perie). Perie mică. Fig. Om lingușitor, ghebrea. Mold. Pensulă, condeĭ, penel (de văpsit, de pictat). V. bidinea.

périe f. (vsl. periĭe, pene, pero, pană [că peria primitivă a fost un moț de pene]; sîrb. perije, pene, peniș, peraja, peraje, păr gros de porc. V. pernă, părășin, năpîrlesc. Cp. cu brusture). Pensulă, fire de păr legate la capătu unuĭ bețișor de care se servesc zugraviĭ și văpsitoriĭ. (Cînd e maĭ mică, se numește periuță saŭ penel. Placă de lemn în ale căreĭ găurĭ s’aŭ fixat fire de păr egal de lungĭ (de ordinar, păr de porc, dar și imitațiunĭ) care servește la înlăturat colbu de pe haĭne, încălțăminte, mobile, la lustruit încălțămintea, la curățat pelea capuluĭ ș. a. – Peria a fost inventată de Germanu Lendegart din ducatu Badenuluĭ la 1763. El era calfă de morar și, ca să scape de mustrările stăpînuluĭ luĭ, care-l acuza că lasă făina să se risipească, a inventat peria de păr de porc. La 1770 șĭ-a brevetat invențiunea și a deschis o fabrică de periĭ. Peria de dințĭ a fost inventată la 1683 de Englezu Addis pe cînd se afla arestat din motive politice. V. bidinea, mătură, ghebrea, cesală, peptene.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

periuță (desp. -ri-u-) s. f., g.-d. art. periuței; pl. periuțe

periuță (-ri-u-) s. f., g.-d. art. periuței; pl. periuțe

periuță s. f. (sil. -ri-u-), g.-d. art. periuței; pl. periuțe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PERIUȚĂ s. (rar) perioară. (~ de dinți.)

PERIUȚĂ s. v. lingău, lingușitor.

PERIUȚĂ s. (rar) perioară. (~ de dinți.)

periuță s. v. LINGĂU. LINGUȘITOR.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

periuță, periuțe I. s. f. v. perie II. adj. (d. păr) tuns scurt.

Intrare: periuță
periuță substantiv feminin
  • silabație: pe-ri-u-ță info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • periuță
  • periuța
plural
  • periuțe
  • periuțele
genitiv-dativ singular
  • periuțe
  • periuței
plural
  • periuțe
  • periuțelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

periuță, periuțesubstantiv feminin

  • 1. Diminutiv al lui perie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: perioară
    • format_quote Ana muia periuța în cutia cu tuș, năclăia genele arcuindu-le în sus, se trăgea îndărăt și revenea să mai adauge un strat. C. PETRESCU, C. V. 234. DLRLC
  • 2. regional Segment al piciorului albinei acoperit cu fire păroase. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Această cercetare e cu atît mai îndreptățită cu cît vedem și înțelegem că artiștii nu au periuțe atît de fine la picioare ca să aleagă numai polen. IONESCU-RION, C. 38. DLRLC
etimologie:
  • Perie + sufix -uță. DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.